Ziarul Hunedoreanului
Ziarul Hunedoreanului informează: „Istoria multimilenară a cetăţii eterne a fost reconstituită prin intermediul grupului cultural italian, Gruppo Storico Romano, cu participarea unor grupuri culturale din zece naţiuni, cuprinzând peste 1500 de concurenţi ce au reconstituit istoria Romei antice.”, „Trebuie menţionat faptul că grupul de căluşari de la Orăştioara de Sus, membrii ai Asociaţiei Valea Dacilor, au etalat câteva ponturi deosebite şi au strâns ropote de aplauze din partea zecilor de mii de spectatori prezenţi pe colinele de langă Circus Maximus.” Nu am prea înţeles ce concurs au fost, de se vorbeşte de „concurenţi”, pentru că niciunde în text nu se dau detalii despre vreun concurs, ci ni se prezintă un eveniment în cadrul căruia s-au marcat, prin „reconstituirea istoriei Romei antice” 2770 de ani de la fondarea Romei. Apoi, era interesant dacă se dădeau câteva detalii privind „ponturile deosebite” prezentate de membrii Asociaţiei Valea Dacilor; asta în condiţiile în care, conform DEX, „pont” înseamnă: aluzie răutăcioasă, ironie; (în limbajul jucătorilor de cărţi) numele uneia dintre cărţile de joc (considerată, de obicei, cu cea mai mare valoare); expresia: a vinde (cuiva) pontul – a dezvălui (cuiva) un secret prin care poate obţine un avantaj.
În acelaşi cotidian avem exemplul pentru „graba strică treaba”, sau ce se întâmplă când tastatura sabotează: „După mai bine de un sfert de veac de când s-a pus piatra de temelie, biserica din Piaţa Opra a fost bnecuvântată de un sobor de arhierei, astfel că slubele vor fi ociciate de acum în nava principală a Catedralei cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Nici virgulele nu sunt prea ascultătoare, iar din unele texte dispar, pur şi simplu: „În minutul 3, la un corner executat de Drăgoescu pe partea stângă de atac Petrila deschide scorul prin căpitanul de joc Câmpean. Acesta a urcat în atac la o fază fixă şi nemarcat de nici un jucător a trimis mingea cu latul de lângă bara a doua în plasă. Gol marcat cu largul concurs al portarului gazdelor Cobliş, care nestânjenit de nici un jucător a ieşit greşit pe centrare la bara mică şi Ciumaşu care a urmărit traiectoria mingii prin faţa porţii, nu la simţit pe Câmpen în spatele său care a înscris.” Dar totul este încununat de acest: „nu la simţit” – corect este: „nu l-a simţit”, pentru că nu este vorba de prepoziţia „la”, ci de verbul la timpul trecut (perfectul compus, pentru curioşi): „a simţit” şi pronumele personal la acuzativ.
Servus Hunedoara
Ziarele locale s-au întrecut să relateze despre filmările de la castelul de la Hunedoara, accentul punându-se pe partea „de groază” („film de groază”); astfel, în Servus Hunedoara scrie: „De asemenea, şi în curtea interioară a castelului au fost montate mai multe decoruri „de groază”, între care lumânări, o statuetă, dar şi mai mulţi bolovani aranjaţi în formă de cruci.” Nici descrierea, enumerarea de mai sus, nici pozele care însoţeau textul nu m-au „îngrozit”.
În acelaşi cotidian, mai avem câteva exemple de texte uşor neclare: „Oaspeţii nu au resimţit şocul şi au restabilit egalitatea după câteva secunde, prin Laszlo Szocs, şi, cum până la pauză nu s-a mai înscris, la Autobergamo Deva şi FK Odorheiu Secuiesc au intrat la cabine la egalitate, scor 1-1.”, „Europarlamentarul Mircea Diaconu face, din nou, turul României, pe parcursul lacesti luni, iar mâine acesta se va întâlni cu susţinătorii din Deva.”, „Câteva sute de credincioşi au luat parte, ieri, la hramul Mănăstirii Prislop, situată în apropierea localităţii Silvaşu de Sus, de lângă Haţeg, acolo unde este înmormântat părintelului Arsenie Boca, considerat şi “Sfântul Ardealului.”.
Mesagerul Hunedorean
După ce un poliţist din Lupeni, copleşit de situaţie, a sunat la 112, în Mesagerul Hunedorean am găsit următoarea informaţie: „De asemenea, IPJ a subliniat faptul că stabilirea numărului de echipaje de intervenţie în teren este un proces dinamic, ce se raportează la necesităţile către comanda unităţii, a unor măsuri de suplimentare a echipajelor de intervenţie, în funcţie de situaţia operativă.” Oare a vrut să spună că se vor lua măsuri pentru a nu se mai repeta situaţia?
Am găsit şi câteva informaţii despre numărul vizitatorilor Cetăţii Deva (care a fost, din nou, „asaltată de turişti” – după asaltul de la începutul anului, conform unui titlu din acelaşi ziar, din martie): „Mai exact, 1.457 de persoane au urcat cu telecabina sau pe jos să viziteze fortăreaţa.”; „De la redeschiderea monumentului pentru public, în aprilie 2016, numărul vizitatorilor a ajuns la 200.000 de persoane. Statistica include doar turiştii care au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii, în perioada 1 mai-30 septembrie 2017.” Citind începutul articolului, m-am întrebat cum au reuşit să precizeze atât de exact şi numărul de turişti care au urcat pe jos, având în vedere că nu se dau bilete la intrare, iar din articol aflăm că se vor pune camere de supraveghere (deci nu există încă). A doua parte a textului ne lămureşte: de fapt, statistica include doar turiştii care au cumpărat un bilet pentru telecabină, deci nu şi pe cei care au circulat doar pe jos. În schimb sunt impresionată de capacitatea de a vedea în viitor a unora: cei care ştiu care va fi numărul de turişti din perioada 1 mai – 30 septembrie 2017.
Despre vizita în judeţ a ambasadorului SUA în România s-a scris în mai multe ziare; de exemplu, în Mesagerul Hunedorean se precizează următoarele: „Ambasadorul SUA în România, Hans G. Klemm, a fost vineri, 5 mai, într-o vizită privată la două monumente istorice din judeţ. Oficialul american a vizitat Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara şi cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.
Prezenţa acestuia la cele două obiective istorice a fost o surpriză pentru toată lumea, ambasadorul dorind să cunoască monumentele din rolul de simplu turist.”
Peste tot s-a subliniat în mod deosebit că nu se ştia de această vizită. Nu ştiu de ce s-a insistat atât de mult pe ideea de „vizită neanunţată” atât la Hunedoara, cât şi la Sarmizegetusa.
De exemplu, sunt convins că primarul s-a aflat întâmplător la castel, cu eşarfa tricolor, cu ocazia acestei vizite surprize, neanunţate; probabil că aşa întâmpină, în general, turiştii.
Avantulliber.ro
Pe site-ul avantulliber.ro scrie: „În primul rând, este Ziua Victoriei asupra fascismului (9 mai 1945), zi în care s-a pus capăt, prin victoria forţelor aliate, celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost zdrobit fascismul, una dintre cele mai negre pagini din istoria omenirii.” Aş face doar o mică precizare: pe 9 mai 1945 s-a încheiat războiul în Europa; din păcate, al Doilea Război Mondial s-a încheiat doar câteva luni mai târziu, după ce Statele Unite ale Americii au aruncat bombele atomice, în august 1945, asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki.
Ziarul Văii Jiului
Ziarul Văii Jiului informează că: „La începutul anului trecut Primăria Uricani a ales să investească şi în imaginea on-line a site-ului primăriei, care era învechit, neactualizat şi gol de informaţii necesare.” Până să investească în „imaginea on-line” a site-ului, oare în ce s-a investit? În varianta pe hârtie a site-ului? Întreb doar, pentru că „site” înseamnă, conform dexonline.ro: „spaţiu în care sunt situate informaţii pe Internet”.
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.