Familia Resmeriţă se află de aproape 20 de ani în fruntea administraţiei din Lupeni, unul dintre cele mai sărace municipii din ţară. Primăria a fost condusă, pe rând, de Cornel Resmeriţă, judecat pentru abuz în serviciu, Cristian Resmeriţă, parlamentarul găsit în conflict de interese administrativ, iar, la alegerile programate pentru luna iunie, favorit să preia „destinele” oraşului este mezinul Lucian Resmeriţă.
O mulţime de controverse s-au iscat în jurul candidaturii lui Lucian Resmeriţă (PSD) la Primăria Lupeni, la alegerile programate în 11 iunie 2017, după ce, în ultimele două decenii, administraţia municipiului din Valea Jiului a fost condusă, pe rând, de tatăl acestuia, Cornel Resmeriţă, şi de fratele mai mare, Cristian Resmeriţă. Ambii au avut probleme cu legea şi au fost acuzaţi că au contribuit la starea dezolantă în care a ajuns municipiul în ultimii ani. Localnicii reclamă lipsa de perspective economice a oraşului minier, gunoaiele şi faptul că locul unităţilor de producţie din trecut (exploatarea minieră şi combinatul Vâscoza), unde lucrau mii de muncitori, nu a mai fost luat, după distrugerea lor, de alte investiţii importante. Doar Staţiunea Straja, la poalele căreia se află Lupeniul, mai îndulceşte, iarna, vreme de trei luni pe an, gustul amar lăsat de priveliştile cartierelor.
Sărăcia majorităţii locuitorilor din Lupeni contrastează cu averea familiei Resmeriţă, aşa cum dorul de ducă al tinerilor care vor să îşi caute norocul în alte zone ale ţării sau în Occident se opune dorinţei „clanului Resmeriţă” de a rămâne la post, în fruntea administraţiei locale. Dacă va fi ales în 11 iunie, Lucian Resmeriţă (35 de ani), directorul de liceu din Petroşani, va „moşteni” fotoliul de primar deţinut în ultimii 17 ani de tatăl său, Cornel Resmeriţă (patru mandate) şi de fratele său Cristian Resmeriţă, ales în iunie 2016 primar, dar care a renunţat la funcţie pentru un loc de senator în Parlamentul României.
Lucian Resmeriţă şi-a început campania electorală zilele trecute prin acţiuni de ecologizare pe străzile pe care, nu demult, erau lăsate libere printre maşini cirezile de vaci. Fratele său, Cristian Resmeriţă, declara în acest timp că Lucian nici măcar nu are nevoie de campanie electorală. Totuşi, candidatul PSD nu ezita să îşi expună planurile de „revigorare” a municipiului. „Îmi doresc un oraş curat, un oraş în care să nu mai văd mizerie şi am un proiect în acest sens. Am alături proiectanţi, arhitecţi, care caută să creeze o anumită imagine nouă a Lupeniului. Am nevoie de un peisagist, care să încerce să pună în valoare toate spaţiile verzi pe care municipiul Lupeni le are şi multe alte planuri ce vor revigora oraşul”, declara Lucian Resmeriţă.
Problemele din Lupeni
Sub conducerea familiei Resmeriţă, municipiul din Valea Jiului a ajuns într-o situaţie economică jalnică. În 2014, Lupeni a fost la un pas de insolvenţă, având arierate de 32,71 de milioane de lei. Doar un ajutor guvernamental de urgenţă a împiedicat atunci administraţia locală să ajungă în blocaj financiar. Populaţia a scăzut în două decenii de la circa 35.000 la mai puţin de 23.500 de oameni, iar marile uzine din trecutul comunist al localităţii au devenit ruine. Mina din Lupeni a fost inclusă de Guvern pe lista unităţilor miniere care vor fi închise în următorii ani. Schimbările nefaste au afectat starea de spirit a comunităţii, însă în ultimii 17 ani, nimic, nici chiar anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu a putut clinti familia Resmeriţă din fruntea primăriei. Cornel Resmeriţă este inculpat pentru abuz în serviciu, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Fostul primar şi un fost subaltern de-al său au fost acuzaţi că în 2011 au atribuit ilegal unei firme un contract în valoare de peste zece milioane de lei, finanţat cu fonduri ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. În martie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins recursul înaintat de senatorul PSD Cristian Resmeriţă faţă de sentinţa prin care Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat că acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ. El a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate că în 2009 şi-a angajat fratele, pe Lucian Resmeriţă, în funcţia de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr. 275 din Vulcan, plătindu-l cu 12.640 Euro.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.