Recom Sid oferă burse elevilor din învăţământul profesional dual

Articolul a fost vizualizat de 854 ori

MARE

Anamaria NEDELCOFF


”Se caută meseriaşi!”. Asta scrie în mai toate anunţurile de angajare ale firmelor cu activitate de producţie atât din judeţul Hunedoara, cât şi din întreaga ţară. În vreme ce specialiştii judeţului fie au luat calea străinătăţii, sperând la un trai mai bun, ori au ieşit la pensie, mai sunt şi societăţi co­merciale care şi-au dat seama că ar putea să îşi formeze propriii spe­cialişti încă de pe băncile şcolilor.
Hotărâţi să îşi împrospăteze fir­mele cu forţă de muncă tânără, calificată sub ochii lor, reprezentanţii a trei societăţi comerciale din Hu­nedoara au semnat, marţi, noi con­tracte pentru învăţământul profe­sional dual. Astfel, elevii Liceului Tehnologic ”Constantin Bursan” din Hunedoara au şansa de a se per­fec­tiona în meseriile de lăcătuş mecanic şi sudori, primesc burse şi, la finalul studiilor, pot fi angajaţi în cadrul firmelor care le-au asigurat pre­gătirea.

Ion Giurgiu, director general Recom   Sid

 
RECOM SID, la al doilea contract
Una dintre firmele implicate în proiect este SC RECOM SID SA, care activează în domeniul confec­ţiilor metalice, a construcţiilor de montaj şi reparaţii, precum şi în cel al construcţiilor civile şi industriale.
Ion Giurgiu, directorul general al SC RECOM SID SA Hunedoara, vorbeşte despre faptul că societatea pe care o reprezintă este deja la derularea celui de-al doilea contract cu Liceul Tehnologic ”Constantin Bursan” din Hunedoara.
”SC RECOM SID este astăzi la al doilea contract pe care noi îl semnăm cu liceul ”Constantin Bursan”, pentru demararea unui proiect cu o nouă clasă de învăţământ dual. De data aceasta este vorba de o clasă de lăcătuşi. Avem deja, la finalul primului an de studii, o clasă de sudori. Am început acest proiect în urmă cu doi, trei ani, la solicitarea şi îndemnul doamnei senator Carmen Hărău, care s-a implicat de la început în demararea programului în mu­nicipiul Hunedoara”, a declarat Ion Giurgiu.
Directorul general al RECOM SID mai explică şi cum elevii sunt împărţiţi pe grupe diferite, în cadrul cărora învaţă primele elemente ale meseriei pe care urmează s-o asimileze.
”Noi avem 15 copii pe care i-am împărţit iniţial în două grupe. O grupă este coordonată de un inginer şi încă doi responsabili, muncitori cu experienţă, care îi învaţă primele elemente din meseria pe care ei urmează s-o înveţe şi s-o practice în viitor. O altă grupă este repartizată pe lângă oamenii cu experienţă şi asistă la modul în care se lucrează, mun­citorii le explică şi lor, după care aceste două grupe se rotesc între ele”, spune Ion Giurgiu.
Totodată, acesta mai vorbeşte şi despre faptul că liceenii primesc şi burse pentru participarea la stagiile de pregătire, burse condiţionate de prezenţa la ore şi rezultatele la învăţătură.
”Pentru fiecare elev înscris în programul dual de învăţământ, SC RECOM SID SA acordă burse de 200 de lei lunar. Pe lângă bursă se mai oferă echipamentul de protecţie şi materialele necesare învăţării practice a meseriei pe care ei urmează să o presteze în viitor. Bineînţeles, cei 200 de lei sunt condiţionaţi în primul rând de prezenţa la şcoală şi la practică, precum şi de rezultatele la învăţătură. Se cere un barem de 95% prezenţă, iar elevul respectiv nu trebuie să aibă corigenţe, sau, mai rău, să rămână repetent. În aceste situaţii îşi pierde bursa”, precizează Ion Giurgiu.

Maria Stefanie, inspector general   ISJ Hunedoara
Şansa de a fi pregătit de profesionişti
Maria Ştefănie, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara, vorbeşte despre importanţa acestui proiect şi despre responsabilitatea pe care o au cadrele didactice de a asigura desfăşurarea lui în condiţii cât mai bune.
”Contractele au fost semnate între reprezentanţii Primăriei municipiului Hunedoara, reprezentanţii agenţilor economici implicaţi în aceste pro­grame de formare – este vorba de companiile Draxlmayer, Assa Abloy şi Recom Sid – şi Liceul Tehnologic ”Constantin Bursan” din Hunedoara.
Nouă ne revine sarcina să luăm toate măsurile necesare, astfel încât acest program să se deruleze în cele mai bune condiţii.
Potrivit acestui program, elevii liceului au şansa de a fi pregătiţi de profesionişti, pot primi burse, iar la finalul şcolii vor putea fi angajaţi în cadrul întreprinderilor în care şi-au efectuat practica”, a de­clarant Maria Ştefănie.

Maria Cristea, directorul Liceului Tehnologic ”Constantin Bursan”
Model german
Maria Cristea, directorul Liceului Tehnologic ”Constantin Bursan”, pre­cizează că învăţământul profesional dual se realizează după un model german.
”Am semnat contractul pentru învăţământul profesional dual. Este un învăţământ care se realizează după un model german, în care nu doar instituţia şcolarizează elevii pentru a dobândi diferite calificări, ci se implică agentul economic. Pe de-o parte, solicită aceste calificări, iar pe de altă parte susţine elevii prin burse şi practica efectuată în cadrul agentului economic. Toată practica ce se efectuează în cei trei ani de zile elevii o vor învăţa de la spe­cialiştii din întreprindere şi, ca urmare, vor învăţa exact ceea ce au nevoie agenţii eco­nomici”, declară Maria Cristea.

About Administrator