Cel mai bun violonist şi cea mai bună vioară din lume au cântat pentru hunedoreni

Articolul a fost vizualizat de 1,154 ori

Sustinatorii si organizatorii     evenimentului, alaturi de virtuozi
Câteva sute de deveni, dar şi persoane venite din alte oraşe ale judeţului Hunedoara, au avut, de Ziua Europei, privilegiul de a asculta un violonist de excepţie, care a cântat  la Teatrul de Artă din Deva, pe o vioară Stradivarius din 1729! Vioara a fost câştigată în cadrul unei competiţii desfăşurate la Salzburg în 2009, în faţa altor 170 de con­tracandidaţi! Răzvan Stoica este câştigător al premiului New Talent Bratislava 2013 şi al titlului de “Cel mai bun violonist sub 28 de ani”. El a cântat alături de sora lui, pianista Andreea Stoica. Tânăra, care a în­ceput studiul muzicii la cinci ani, a fost admisă, un an mai târziu, ca un copil minune la Conservatorul (Li­ceul) George Enescu din Capitală. La numai 12 ani, debutează ca solist con­certist la Orchestra Bucureşti. Este absolventă a celebrului Royal Conservatory din Amsterdam şi concertează pe marile scene ale lumii.

Artişti de pe marile scene ale lumii

„Am reuşit să aducem la Deva, în cadrul evenimentului “Stradivarius Vibrations”, nişte artişti pe care noi i-am văzut pe marile scene ale lumii. În timpul concertului mă gândeam: Oare e real ce se întâmplă? Oare chiar sunt aici, la Deva? Se pare că da. De fapt, chiar acum realizez, cu adevărat, ce lucru important a fost acesta”, a spus Simona Dobondi, organi­za­toa­rea evenimentului, la finalul con­certului care a ridicat sala în picioare. La eveniment au participat inclusiv melomani de peste graniţe. Un fin­landez care a vizitat ţara noastră în nenumărate rânduri, începând cu anul 1994, s-a declarat încântat de serata muzicală: “Răzvan şi Andreea sunt adevăraţi maeştri! Eu nu sunt muzician, dar ador vioara!”. “A fost un regal muzical, tot ceea ce pot să vă spun este că mă bucur enorm că am luat parte şi că, prin intermediul firmelor Micro Mega, am contribuit, cum şi cât am putut, la aceste spectacole. Ne-am propus să spri­ji­nim mai consistent şi mai des ini­ţiativele oamenilor care fac lucruri frumoase pentru judeţul acesta, pen­tru că, până la urmă, asta ne este me­nirea! Mă bucur că a fost un mare suc­ces şi un balsam pentru suflet”, a declarat, la finalul concertului, Car­men Hărău.

Public si artisti, incantati,     deopotriva“Cea mai bună vioară din lume!”

“A fost o reală plăcere! Publicul a fost foarte cald ascultând Sonata de Brahms, dar am cântat şi piese româneşti, şi toate au fost foarte bine primite! De abia aşteptăm să ne întoarcem, iar publicul să fie de partea noastră şi altădată. De altfel, şi pentru noi, emoţiile constructive sunt mai mari atunci când cântăm în ţară, pentru că şi noi, şi publicul avem nişte compozitori fantastici, cum este Enescu, Porumbescu, Grigoraş Di­nicu şi ar fi păcat să nu-i promovăm!”, spune Andreea Stoica. Vioara pe care a cântat Răzvan Stoica la Deva a apar­ţinut lui Heinrich Wilhelm Ernst, un contemporan cu Niccolo Paganini. “Se spune că Ernst ar fi luat o cameră la hotelul unde era cazat Niccolo Paganini şi asculta ce studia Paga­nini, pentru ca el să le copieze. Într-una din zile, Ernst s-a dus cu vioara la Paganini, iar acesta ar fi cântat, o perioadă, pe ea. Până în anul 1900 vioara a rămas în familia Ernst, ul­terior fiind cumpărată de un do­nator anonim, cel care a şi donat această vioară la competiţia din Salz­burg. Aşa vioara a ajuns în posesia mea pentru opt ani. Este un pri­vilegiu să cânţi pe o astfel de vioară, pentru că este, într-adevăr, cea mai bună vioară din lume”, spune Răzvan Stoica.

Regalul muzical de la Deva a     fascinat, pentru mai bine de o ora si jumatate, cateva sute de     hunedoreni

 

About Ada Beraru