RETROSPECTIVĂ – Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 839 ori

Prompt şi la subiect. Ovidiu Moş premiază cu bani publici fidelitatea
Marcel Bot, Ziarul Hunedoreanului
Primăria Deva premiază cele mai longevive cupluri din municipiu, luni, 15 mai 2017, la ora 13, în Parcul „Cetate”. Oficiile vor fi făcute de primarul Ovidiu Moş, iar evenimentul are loc, dinadins, de Ziua Internaţională a Familiei. La petrecere este angajat să cânte Florin Mureşan, „trădătorul” PSRo cu votul căruia a ajuns Ovidiu Moş (PSD) primar al Devei.
Sunt 66 de cupluri din Deva, Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică şi Cristur care împlinesc anul acesta 50 de ani de căsătorie. Fiecare familie va primi câte un premiu în valoare de 500 de lei şi o diplomă de fidelitate din partea municipa­lităţii devene.

 
Votul face muzica
Primăria Deva a arvunit şi câţiva „ceteraşi” pentru petrecerea cuplurilor ce şi-au dovedit fidelitatea. Tot în spiritul fidelităţii (politice – de această dată), la chermeză va cânta unul din consilierii locali PSRo care a fost acuzat că l-a trădat pe Răzvan Mareş la vot, ajutându-l pe viceprimarul PSD Ovidiu Moş să devină primarul Devei. „În timp ce vor ciocni o cupă de şampanie, sărbătoriţii vor avea parte de mai multe surprize – un recital susţinut de Roxana Olşanschi şi Florin Mureşan, un spectacol de dans cu trupa coordonată de prof. instructor-coregraf Andreea Rusan şi o tombolă cu premii, la care vor fi acordate, prin tragere la sorţi, trei cine romantice şi trei torturi de ciocolată. Totodată, vor fi premiate şi cele mai reprezentative fotografii ale cuplurilor care şi-au unit destinele la Starea Civilă Deva în urmă cu o jumătate de secol. Toate fotografiile familiilor care sărbătoresc „Nunta de Aur” vor fi cuprinse într-o mini-expoziţie aniversară”, informează Primăria Deva printr-un comunicat de presă.  Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Deva – Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă în parteneriat cu Centrul Cultural “Drăgan Muntean” Deva. Administraţia locală acordă premii şi diplome de fidelitate cuplurilor care împlinesc 50 de căsătorie neîntreruptă începând din anul 2000.

 


CJ mai cere o dată cetăţile dacice
Ciprian Iancu, Glasul Hunedoarei
Consiliul Judeţean intenţionează să întocmească un proiect de hotărâre de guvern prin care să încerce să obţină dreptul de administrare asupra cetăţilor dacice de la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa. Deocamdată, aşteaptă ca Parlamentul să respingă definitiv proiectul de lege prin care se doreşte recentralizarea administrării cetăţilor, inclusiv a Sarmizegetusei Regia.
Sorin Adrian Vasilescu a anunţat că, ieri, proiectul de lege prin care se dorea înfiinţarea unei „agenţii” care să admi­nistreze toate cele şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei (care formează obiectivul UNESCO) a mai căzut într-una dintre comisiile Camerei Deputaţilor. Conform lui Vasilescu, este de aşteptat ca proiectul să fie respins şi în plen. Abia după aceea se vor începe demersurile pentru un proiect de hotărâre de guvern prin care, la fel ca în cazul Sarmizegetusei Regia, administrarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei (în afară de cea de la Căpâlna, aflată pe teritoriul judeţului Alba) să fie transferată în sarcina Consiliului Judeţean Hunedoara. Starea actuală a celor patru cetăţi este deplorabilă. Mai mult, acestea nici nu sunt păzite, aflându-se, practic, la dispoziţia oricărei persoane care vrea să aprindă aici focuri, sau chiar să disloce blocuri de piatră din zidurile antice. Argumentul lui Sorin Vasilescu constă în modul cum au evoluat lucrurile la Sarmizegetusa de când aceasta este administrată de către CJ Hunedoara şi, mai ales, de când obiectivul beneficiază de un drum de acces asfaltat: „Anul trecut, în primele patru luni ale anului, la Regia am avut 4.100 de turişti. Anul acesta, în aceeaşi perioadă, au fost 10.100. Anul trecut, în primele patru luni, veniturile din bilete au fost de 16.000 de lei. Anul acesta, în perioada similară, încasările au fost de 75.000 de lei. Pe tot parcursul anului trecut, Sarmizegetusa Regia a avut 62.000 de turişti. Estimăm că anul acesta vom ajunge la 100.000. Având şi celelalte cetăţi dacice în administrare, ne putem gândi la un circuit turistic. Siturile de acest fel nu sunt profitabile, ele trebuie subvenţionate, însă impactul se simte în turism, în economia judeţului”, spune Sorin Vasilescu.
27.000 de pubele vor fi distribuite în judeţ.


 

 

 

Colectare-selectiva-2

Urmează informarea oamenilor pentru a colecta selectiv deşeurile
Petronela Tamas, Servus Hunedoara
Nu mai puţin de 27.000 de pubele vor fi distribuite în toate cele 69 de Unităţi Administrativ Teritoriale din judeţul Hunedoara. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara spun că urmează o amplă campanie de informare a populaţiei în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor.
„Miercuri ne-am întâlnit cu reprezentanţii tuturor celor 69 de UAT-uri şi vom face un grafic de livrare a acestor pubele. La fiecare unitate va veni firma care a livrat pubelele şi va face montajul căilor de rulare, inscripţionarea, în aşa fel încât să fie gata pentru folosire. Tot ieri (miercuri-n.red.), am aprobat în AGA caietele de sarcini şi de luni le vom ridica pe SEAP, pentru serviciile de colectare şi transport. Cei patru operatori, care vor câştiga licitaţia vor colecta de la populaţie şi vor transporta la Bârcea Mare, unde operatorul va prelua tot ce înseamnă deşeuri şi le va depozita pe deponeul ecologic”, a precizat Daniel Andronache, vicepreşedinte al CJ Hunedoara. Astfel că deponeul a devenit funcţional.

 
Preţul se modifică şi nu prea
Potrivit reprezentanţilor CJ, este pentru prima dată când, din partea Unităţilor Administrativ Teritoariale (UAT), a fost prezenţă de 100 %, în cadrul adunării generale a ADI deşeuri. „Consider că ceea ce s-a făcut până acum, şi ce s-a făcut miercuri, când am avut întâlnirea cu UAT-urile, lucrurile merg spre o îmbunătăţire a activităţii, în sensul că vom avea contracte cu cei care vor colecta gunoaiele, pentru că săptămâna viitoare urcăm pe SEAP caietele de sarcini, care au fost aprobate, pentru cei patru operatori colectori din cele patru zone ale judeţului. Pas cu pas lucrurile se vor îndrepta, pentru că a colecta selectiv înseamnă şi un tarif mai mic. Deşi a apărut informaţia că tariful la gunoi va fi majorat de trei ori, acest lucru nu este adevărat. Tariful va rămâne aproximativ la fel”, a declarat Mircea Bobora, preşedintele CJ Hunedoara. Oficialul CJ a mai precizat şi că urmează o campanie de informare a populaţiei.
Colectarea selectivă o va face operatorul zonal pe cele patru zone. De asemenea, de luna viitoare, reprezentanţii CJ Hunedoara vor demara şi o campanie de mediatizare, pentru ca şi hunedorenii să aibă în locuinţe pubele pentru toate cele patru fracţii de deşeuri.

 

 


O căprioară din parcul Bejan a murit. Oamenii spun că leşul a zăcut acolo timp de câteva zile
Livia Botici, Glasul Hunedoarei
O căprioară ţinută în captivitate în parcul Bejan a murit. În timp ce autorităţile spun că au acţionat prompt, oamenii susţin că nu s-a întâmplat aşa, ba din contră, leşul ar fi stat acolo, acoperit cu paie, timp de câteva zile.
Informaţia a apărut, sâmbătă, pe un site de socializare, şi a fost postată de o femeie din Deva. „La parcul de la Bejan -Deva, o căprioară din cele două e moartă în adăpost. Din păcate, camera (foto – n.r.) nu a reuşit să apropie foarte mult, dar am văzut un picior ridicat şi burta fără piele – se vede şi în imagine! Arată groaznic! Unii cetăţeni susţin că poliţaiul care s-ar ocupa de această zonă spune că nu-i trea­ba lui! Am sunat şi la 112 care mi-au dat pompierii! Sunt curioasă cum se va rezolva, pentru că oamenii susţin că, căprioara e de câteva zile în acestă situaţie. Am sunat şi la, directia sanitară de bunăstare animală, însă agentul de la capătul firului a spus că doar luni se lucrează!?”, a scris pe Facebook, Mirela Popa. În cursul zilei de ieri, până la închiderea ediţiei, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare nu a putut fi contactat. Autorităţile locale spun însă că au acţionat prompt, imediat ce au fost anunţaţi de îngrijitor. „În momentul în care am fost anunţaţi am trimis medicul veterinar, i-a făcut autopsie şi s-a constatat că a murit din cauza unei boli. Am verificat informaţiile publicate pe Facebook şi nici vorbă”, a spus Ovidiu Moş, primarul interimar al Devei. „Sâmbătă dimineaţă s-a constatat decesul, când a venit îngrijitorul, iar în jurul orelor 15:30 s-a efectuat autopsia. Leşul a fost acoperit cu paie după ce s-a făcut autopsia, până s-au făcut formalităţile, procesul verbal, pentru că animalele din parcul Bejan sunt luate pe inventar”, a declarat Teodor Bălan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Deva.

 


ARACIS a dat undă verde înfiinţării Facul­tăţii de asistenţi medicali, la Deva
Petronela Tamas, Servus Hunedoara
Este oficial! Din această toamnă, în municipiul Deva va funcţiona Facultate de asistenţi medicali, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Timişoara. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a dat ieri „ok-ul” înfiinţării acestei filiale în reşedin­ţa de judeţ. Instituţia de învăţământ superior va funcţiona în cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, mai exact în fosta clădire a Liceului „Traian”. În ultima perioadă, reprezentanţi ai ARACIS au evaluat activitatea unor medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, pentru că aici vor preda şi cadre medicale, dacă au calificarea necesară. „Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a primit o vizită din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), la care au participat profesori universitari. Aceştia fac o evaluare a ceea ce înseamnă capacitatea şi numărul de medici cu doctorate în diverse specializări, care pot fi asimilaţi ca şi cadre didactice, asociate la UMF Timişoara. De asemenea, s-a analizat şi situaţia spa­ţiilor de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”, în aşa fel încât ceea ce am discutat în urmă cu câteva luni, respectiv înfiin­ţarea unei facultăţi să poată prinde contur. Evaluarea a fost făcută şi nu au apărut probleme de nerezolvat în ceea ce înseamnă obţinerea acestei evaluări şi chiar astăzi la prânz (ieri-n.red.) am primit avizul şi totul este în regulă”, a declarat Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Conform oficialilor CJ, unitatea va funcţiona în regim de învăţământ la zi, cu o durată a studiilor de patru ani şi va fi deschisă în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

Tags: , ,

About Administrator