Afaceri ilegale în Straja, „patronate” de administraţia Resmeriţă

Articolul a fost vizualizat de 857 ori

resmerita

Cornel Resmeriţă, fostul primar al municipiului Lupeni, este acuzat de Curtea de Conturi a României că a girat afacerile ilegale derulate de primărie în Straja. Neregulile constatate de Curtea de Conturi se adaugă acuzaţiilor procurorilor anti-corupţie, pentru care Resmeriţă este judecat la Tribunalul Hunedoara.
Nereguli noi au ieşit la iveală în modul în care Primăria Lupeni condusă de Cornel Resmeriţă s-a implicat în investiţiile din ultimii ani în Staţiunea Straja. Curtea de Con­turi a României a publicat un raport în care a evidenţiat modul în care fosta administraţie locală din Lupeni a gestionat proiectele derulate în Straja, prin programul „Schi în România”.
„În Programul Schi în România – staţiunea Straja – judeţul Hunedoara, Lupeni, s-au acceptat şi plătit situaţii de lucrări ajustate cu inflaţia, fără ca această operaţiune (clauză) să fie prevăzută în documentaţia de atri­buire, fapt ce a generat efectuarea de plăţi nelegale în sumă de 1.756.312 lei. Au fost efectuate plăţi în sumă de 3.483.594 lei reprezentând penalităţi de întârziere, determinate prin apli­carea unui procent de 0,1% pe zi de întârziere la valoarea facturilor neachitate la termen, în condiţiile în care, prin contractul cadru anexat la documentaţia de ofertă se prevedeau penalităţi de 0,01% pe zi. Au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 337.938 de lei prin acceptarea unor diferenţe de preţ pentru consumuri de material şi transport, fără a se nominaliza materialele la care se referă aceste diferenţe, cantităţilor şi a preţului unitar al acestora”, arată Curtea de Conturi, în cel mai recent raport, privind auditul performanţei fondurilor alocate prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Turism pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a României pentru perioada 2013-2015.
Cornel Resmeriţă mai este judecat pentru abuz în serviciu, la Tribunalul Hunedoara. A fost acuzat că, îm­preună cu fostul şef al Compar­timentului de Achiziţii de la Primăria Lupeni, Alin Condoiu, a atribuit ilegal societăţii Termogaz Company, reprezentată de afaceristul Dorel Gărdean (inculpat în dosar), un contract în valoare de aproape 11 milioane de lei lei, finanţat cu fonduri ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Contractul semnat în 2011 avea ca obiect ac­tua­lizarea proiectului tehnic şi exe­cutarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.
„Acest contract a fost atribuit de Cornel Resmeriţă şi Alin Condoiu cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare şi prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea preţului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât şi un folos necuvenit obţinut de SC Termogaz Company SA”, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie. În luna februarie a anului 2015, Cornel Resmeriţă a fost ridicat de procurorii DNA şi reţinut şi arestat preventiv pentru o lună.
Ulterior, a fost trimis în arest la domiciliu, iar în prezent este judecat în stare de libertate.
Dosarul penal al lui Cornel Res­meriţă l-a îndepărtat din primăria pe care a condus-o timp de 16 ani. Totuşi, pentru jumătate de an, locul de primar a fost luat de fiul său, Cristian Resmeriţă, actual senator PSD. Lucian Resmeriţă, un alt urmaş al „primarului etern”, va candida la alegerile locale din 11 iunie.

About Daniel Guta