O lege marca PSD, cu dispreţ, inechitate şi discriminări între angajaţi

Articolul a fost vizualizat de 903 ori

CARMEN HĂRĂU, DESPRE SALARIZAREA BUGETARILOR

Legea salarizării unitare a ajuns în Parlament şi este plină de inechităţi, avertiza senatorul PNL Carmen Hărău în urmă cu o săptămână, cerând profesioniştilor din sistemul bugetar să se implice alături de liberali pentru amendarea aberaţiilor pesediste. Avertismentul senatorului hunedorean este confirmat de protestele angajaţilor ANAF şi de reacţia Guvernatorului BNR Mugur Isărescu.


 

MAIN Carmen-Eleonora Hărău, senator PNL
Senatorul PNL Carmen Hărău avertizează că proiectul PSD privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este o alternativă mai proastă şi mai inechitabilă decât sistemul de salarizare deficitar care operează în prezent.

 
Plata muncii după Ministerul (In)Justiţiei Sociale
Legea care ar trebui să asigure venituri egale la muncă egală a scos bugetarii în stradă, cum anticipaseră liberalii de îndată ce proiectul a ajuns pe masa senatorilor. „Nimeni nu poate contesta faptul că aparatul bugetar are nevoie urgentă de o lege a salarizării care să instituie coerenţă şi echitate în salarizarea angajaţilor şi care să genereze atragerea de oameni bine pregătiţi profesional în sistemul public. Aşadar, când propui un proiect de lege, acesta trebuie să fie mai bun decât sistemul pe care îl substituie, nu mai rău! Din păcate, proiectul PSD nu corespunde nici măcar criteriului seriozităţii politice, darămite unor principii moderne şi competitive în materie de salarizare. Nu este pentru prima dată când atrag atenţia că proiectul elaborat de domnul Vâlcov şi asumat orbeşte de doamna Vasilescu are puternice nuanţe de dispreţ la adresa unor categorii socio-profesionale şi adân­ceşte discriminările între angajaţii care au aceeaşi pregătire, aceeaşi experienţă, aceeaşi vechime, poate, şi aceleaşi performanţe şi care, culmea, mai lucrează chiar şi în interiorul aceleiaşi instituţii! Pentru aceste motive, consider cu totul justificată greva lucrătorilor ANAF, a celor din vămi şi din alte instituţii care au sesizat, alături de alte categorii profesionale, că legea face mai mult rău, decât bine! Salariaţii au toată justificarea să-şi apere drepturile, deoarece legea domnului Vâlcov nu doar că le scade salariile cu până la 30%, ci îi face pe angajaţi să se urască între ei, deoarece echitatea PSD sună astfel – la muncă egală, salarii diferite! Despre echitate… vorbim după anul 2022!”, declară senatorul PNL Hunedoara.
S-a dus vremea când PSD trăia electoral doar din minciună
Carmen Hărău consideră că Guvernul ar trebui să ia în serios măcar avertismentele BNR, care arată, negru pe alb, riscurile pro­mo­vării acestei legi, în forma prezentată de PSD la Senat: „Mă bucură faptul că Guvernatorul BNR, domnul Isărescu, a avertizat asupra riscurilor macroeconomice, asupra dinamicii inflaţiei, asupra efectelor prociclice pe care le-ar induce o lege proastă a salarizării. Repet! Nici PNL, nici BNR şi nici altcineva nu cred că spune că nu avem nevoie de o lege bună a salarizării. Însă una proastă va face mai mult rău decât bine! Poate Guvernul oficial al României, acela condus de domnul Grindeanu, ia în seamă avertismentele, atât cele venite din partea PNL, dar şi a unor instituţii precum BNR, Consiliul Fiscal, şi face cunoscute detaliile financiare, impactul bugetar şi de­ficitele determinate de imple­mentarea proiectului PSD. Nu putem accepta minciuna scrisă în acel proiect, că nu există impact bugetar. Cum adică?
Dacă promiţi că majorezi anvelopa salarială la 10% din PIB nu ai impact bugetar, iar la propunerea mea de majorare a alocaţiei de stat pentru copii, Guvernul spune că nu se poate susţine pentru că impactul bugetar este prea mare!
Zău! Este păcat că cea mai mare parte a celor din PSD ne consideră habarnişti şi că pot minţi cum şi cât vor fără ca oamenii să se prindă!
A fost o vreme, de demult, când PSD trăia electoral doar din min­ciună! Vremurile acelea au apus”, a mai adăugat senatorul Carmen Hărău.

About Marcel Bot