Dr. Radu CAROLLINA
Este numită popular boala sărutului şi este produsă de un virus (Epstein-Barr). Este o boală infecţioasă care se aseamănă cu gripa şi alte infecţii virale respiratorii. Denumirea populară se datorează modului de transmitere (prin sărut) şi simptomele produse, asemănătoare cu o infecţie virală, dar care determină o inflamaţie a ganglionilor laterocervicali. Boala se poate transmite şi prin strănut, tuse, folosirea de obiecte contaminate (veselă, tacămuri). Persoanele care îşi petrec mult timp în colectivităţi sunt la risc mai mare de a se contamina (personal medical, studenţi, personal militar).
Boala afectează atât copiii (frecvent infecţii inaparente), cât şi adolescenţii sau adulţii. Odată pătruns în organism, virusul se localizează în nazofaringe şi în limfocite pentru tot restul vieţii, chiar dacă boala trece spontan în câteva săptămâni. Statisticile arată că infecţia este contractată încă de la 5 ani, sub formă de infecţii inaparente, procesul crescând până la vârsta de 40 de ani, la 90%. Un factor de risc important pentru contaminare este sistemul imunitar slăbit al pacientului (vârsta mică, alimentaţie deficitară, administrarea de tratamente sau boli care crează imunodeficienă – virusuri hepatice, diabet, etc.).
Simptome
Copiii mici nu manifestă simptome specifice. Adulţii şi adolescenţii pot să prezinte:
-cefalee, astenie fizică şi psihică, dureri la nivelul ficatului şi splinei,
-febră înaltă – 39-40, care se menţine în platou pentru 6-7 zile şi cedează greu la anitermice,
-disfagie puternică (durere la înghiţire),
-pete albe pe peretele posterior faringian,
-obstrucţia nazală este puternică, specifică şi se remite greu,
-inflamaţii ale ficatului şi splinei – confirmate prin teste de laborator şi ecografie abdominală,
-erupţii la nivelul pielii,
-tulburări de dispoziţie – depresie şi irascibilitate,
Simptomele îşi fac apariţia după 4-7 săptămâni de la incubaţie.
Diagnostic
Se face pe baza semnelor şi simptomelor descrise anterior. De reţinut obstrucţia nazală pronunţată şi inflamaţia ganglionilor laterocervicali. De asemenea, se pot efectua teste de sânge uzuale – hemoleucogramă cu modificări specifice (limfomonocitoză) şi creşterea enzimelor hepatice. Ecografia abdominală evidenţiază creşterea dimensiunilor splinei şi ficatului.
Complicaţii
Nu sunt frecvente dar trebuie cunoscute pentru a conştientiza importanţa acestei boli.
-ruptura de splină – cauzată de mărirea splinei care devine friabilă. Simptomele rupturii includ dureri vii în partea stângă a abdomenului, prăbuşirea tensiunii arteriale, ameţeli, transpiraţii profuze, palpitaţii şi tahicardie.
-complicaţii hematologice – anemia hemolitică, trombocitopenia.
-erupţii cutanate – la administrarea de antibiotice – augmentin!!!
-complicaţii neurologice – encefalită, neuropatie periferică, meningită aseptică.
-complicaţii hepatice – creşterea enzimelor hepatice – hepatită mononucleozică. ,
Complicaţii rare – miocardită, anemie hemolitică autoimună, otită.
TRATAMENT
Este important să realizăm importanţa acestei boli pentru a o putea trata şi a preveni complicaţiile acesteia. Repausul la pat este foarte important pentru o evoluţie favorabilă. Alimente uşoare –supe, compoturi, limonade. Nu există medicaţie antivirală specifică pentru tratarea acestei boli. Se pot administra antitermice, antiinflamatorii şi vitamine. De asemenea, calmante ale disfagiei şi ale obstrucţiei nazale. Se pot administra medicamente protectoare hepatice şi, doar la indicaţia medicului, antibiotice. NU SE VA ADMINISTRA AUGMENTIN!! Există riscul apariţiei unor reacţii alergice severe.
Corticosteroizii se dau doar în spital, sub supravegherea medicului.
NU SE VA ADMINISTRA ASPIRINĂ!! La copii determină apariţia sindromului Reye, o complicaţie fatală. Personal am întâlnit în cursul specializării medicale la clinica din Cluj un astfel de caz, de un dramatism de neimaginat.
Profilaxie – nu există tratament profilactic sau vaccin împotriva acestui virus. Vă recomand să vă adresaţi medicului dacă apar simptome care sugerează mononucleoza infecţioasă. De reţinut – obstrucţia nazală (nasul înfundat) improtantă, greu de remis şi adenopatiile laterocervicale. Unele complicaţii (ruptura splinei şi anemia hemolitică) sunt foarte rare, dar nu trebuie să le uităm odată ce am pus diagnosticul. Personal, am întâlnit numeroase cazuri de mononucleoză infecţioasă, mulţi pacienţi prezentându-se iniţial la medicul ORL-ist sau hematolog (pentru adenopatiile voluminoase).
Mononucleoza nu este o boală care să vă pună viaţa în pericol dar trebuie tratată cu seriozitate pentru complicaţiile (rare!) pe care le poate da.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.