Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 733 ori

 zhd

Ziarul Hunedoreanului
În Ziarul Hunedoreanului, atrage atenţia titlul: “Eveniment cultural Titu Maiorescu – o efigie a culturii române”. Încercând să înţeleg sensurile ascunse ale titlului, am căutat termenul “efigie”, fiind curios care definiţie i se potriveşte. Dar, conform dexonline.ro, “efigie” înseamnă doar: “Reprezentare în relief pe monede, medalii etc. a chipului unui personaj important; Imaginea, portretul pictat, desenat, incizat etc. al unei persoane.” Unii sunt prea profunzi…
În acelaşi cotidian sunt şi câteva informaţii despre sportivii din Simeria: „Juniorii D (n. 2004-2005) antrenaţi de către Dorin Costea au terminat Play-off-ul pe primul loc fără înfrângere cu un număr de 22 de goluri marcate şi un singur gol primit.”, „Juniorii U-15 (n. 2004-2005) antrenaţi de către Daniel Haidiner au terminat Play-off-ul pe primul loc cu 4 victorii şi o singură înfrângere.”. Lipsa virgulelor ne face să citim pe nerăsuflate textele, dar totuşi am aflat că cei născuţi în 2004-2005 formează două echipe diferite de juniori („Juniorii D” şi „Juniorii U-15”).

zvj
 Ziarul Văii Jiului
Ziarul Văii Jiului informează: „Te lămureşte rapid tânărul fotograf, care, dacă, până nu demult, a fost doar colaborator al “National Geographic”, acum a devenit colaborator cu acte în regulă al acestei prestigioase instituţii.” Dacă autorul articolului a dorit să vorbească despre colaborarea tânărului fotograf cu „National Geographic”, era frumos să ne ofere mai multe detalii – de exemplu, cum colaborat când era doar colaborator, şi cum, când a devenit colaborator cu acte în regulă.
În 22 mai 2017, a apărut anunţul: „Clubul IMPACT Pride of Petroşani de la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” Petroşani are bucuria de a vă anunţa că în perioada 15-21 mai 2017 este din nou partener al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului eveniment naţional ajuns la ediţia a XVI-a.” Cum 22 mai urmează după 15-21 mai 2017, constat o mică problemă cu timpul verbelor.
Graba a dus la următoarea exprimare: „Tot în toamnă, domnul preşedinte Ionuţ Lascău va încerca să organizeze, mai mult ca posibil ca tot la Vulcan, o gală de Kick Box şi una de K1.”

avantul liber
 Avantulliber.ro
Ce se poate întâmpla când nu pui suficiente virgule? În mod ciudat, poţi să ai virgulă între subiect şi predicat: „Aici, fotoliul de primar a rămas vacant după ce primarul ales în iunie 2016, social-democratul Sorin Marica a fost ales, în decembrie, în funcţia de deputat de Hunedoara, pe listele PSD.” Corect era: „primarul ales în iunie 2016, social-democratul Sorin Marica, a fost ales…”. Desigur, se putea căuta şi un sinonim pentru „ales”.
Virgula mai apare între subiect şi predicat şi în textul următor: “Misiunea Colegiului Economic ,,Hermes” din Petroşani, este să asigure elevilor, prin calitatea demersului didactic, dobândirea de abilităţi şi competenţe specifice domeniilor de pregătire economic, comerţ, turism şi alimentaţie, să promoveze oportunităţi egale de educaţie şi instruire, punând accent pe valori ca: responsabilitate, demnitate, toleranţă, încredere, onestitate, inteligenţă socială, implicare personală, forţa echipei”, arată descrie­rea de pe pagina oficială a instituţiei de învăţământ.” Cred că, în primul rând, misiunea unei şcoli este să îi înveţe pe elevi să scrie corect, măcar în limba română. Iar un bun început ar fi ca cei responsabili să recitească, să corecteze textele postate pe site-ul instituţiei.
Uneori tastele declară boicot – în exemplul următor este vorba de tasta cu litera „a”: „Procurorii au cerut ca Anghel să fie audiat iar instanţa dispus efectuare unor verificări cu privire la noul domiciliu al martorului Anghel Aurel, dar şi  citarea acestuia chiar şi telefonic.” Corect era: „instanţa a dispus efectuarea”.
Sunt şi exemple de texte neclare şi cu litere uitate: „Dincolo de beneficiile economice pe care le aduce acest proiect, remacabilă este latura social-economică, prin care, aşa cum bine remarcă Doiniţa Maria Bălănesc, consilier judeţean din Valea Jiului, execuţia acestui proiect înseamnă, direct sau indirect, crearea de cel puţin 500 de locuri de muncă sigure, pentru implementare.”, „Tot în acest interval de timp au fost demolate toate construcţiile ilegale care afectau imaginea oraşului şi ş-a  îndepărtat gardul viu, fapt care, în opinia generală, a adus un aspect mai frumos zonei cenrake şi mai multă lumină şi vi­zibilitate pentru participanţii la traficul rutier şi petonal de pe raza municipiului Lupeni.”

mesagerul
Mesagerul Hunedorean
Atunci când am verificat ultima oară, Consiliul Judeţean Hunedoara avea doi vicepreşedinţi, astfel că nu este corect cum s-a scris aici: „Potrivit vicepreşedintelui instituţiei, Daniel Andronache (foto), manifestarea se va inti­tula „Hunedoara lirică”, iar pe scenele spectacolelor programate în perioada 16 – 20 iulie în municipiile Deva, Hunedoara şi Petroşani, vor urca nume sonore ale genului la nivel internaţional.” Era corect ca, în acest context, numele lui Daniel Andronache să fie pus între virgule doar dacă el era singurul vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Gazeta de Dimineaţă
Aceeaşi problemă o au şi cei de la Gazeta de Dimineaţă – Costel Alic nu este singurul fost prefect, astfel că, în acest context, nu trebuia ca numele său să fie scris între virgule: “Afacerea cuarţului din cariera Şiglău-Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup Internaţional” SRL, reprezentată de fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic (devenit ulterior şi director al Complexului Energetic Hunedoara), a achiziţionat fabrica de procesare a acuarţului pentru suma de 250.000 de lei.”
Gazeta de Dimineaţă mai informează: „Totodată, au fost aplicate 457 de contravenţii, în valoare de aproape 1.120.000 de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de peste 64.000 de lei.” Oare cel care a scris ştirea cum îşi imaginează că se împart contravenţiile? Conform dexonline.ro, contravenţie înseamnă „abatere de la o lege care, având un grad redus de pericol social, este pedepsită numai prin aplicarea de amenzi sau alte pedepse uşoare.”
Pentru cititorii neatenţi se procedează aşa: în titlu scrie „Copilul primarului din Aninoasa, Nicolae Dunca, implicat într-un scandal în municipiul Petroşani”, în şapou scrie: „Fiul primarului din Aninoasa, Nicolae Dunca, a fost implicat într-un scandal pe raza municipiului Petroşani.”, iar în text se mai precizează încă o dată: „O seară petrecută de mai mulţi tineri în localul cu program non-stop, London Cafe, s-a încheiat cu traume fizice pentru o parte dintre ei. Printre aceştia se află şi Bogdan Dunca, fiul primarului din oraşul Aninoasa (Nicolae Dunca – n.r)”.
Am găsit citată următoarea declaraţie: „Prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) am depus un proiect de reabilitare şi modernizare a căminului cultural din Băiţa. E nevoie de o serie de lucrări precum schimbarea acoperişului şi a tâmplăriei, de rezolvat partea de izolare termică şi de faţadă, dotarea şi amenajarea oficiului de bucătărie, plus altele. (…) Oricum, edificiul nu a mai fost reabilitat la modul serios de prin anii 2009-2010. Atunci am rezolvat interiorul, deci e timpul să revenim asupra lui.” Oare doar mie nu mi se pare că o clădire „serios reabilitată” în 2009-2010 nu ar mai trebui să necesite intervenţii după 7-8 ani?


Să corectaţi bine!

About Chioru' Corectoru'