Jurnal de pescar: Pregătirea viermilor pentru pescuit

Articolul a fost vizualizat de 4,938 ori

Viermi mari, pinkies, de porc, roşii, albi, portocalii, opăriţi, colaţi sau casteri – sunt momelile cele mai uzitate în pescuitul staţionar. În funcţie de tehnica pe care vrem să o abordăm, în funcţie de stilul de pescuit şi de speciile vizate, există o mare varietate de moduri de pregătire şi de folosire a viermilor.

Colarea viermilor

Viermii pot fi folosiţi în stare naturală, colaţi, opăriţi sau sub formă de casteri

De multe ori, în cadrul concursurilor de staţionar, folosim cantităţi importante de viermi, de ordinul kilogramelor. Nădirea masivă cu viermi colaţi poate da rezultate bune atunci când vrem să selectăm peştele mare de cel mic. Aşa se întâmplă atunci când pe o baltă avem mult crap dar şi mult caras. Bulgării de viermi colaţi pot atrage rapid pe vad crapii, în detrimentul caraşilor hrăpăreţi. Acum, desigur că există situaţii în care orice truc de selecţie se dovedeşte a fi ineficient, când caraşii se încăpăţânează să rămână pe vad şi când practic se aruncă la orice. Sunt momente în care nici mărimea cârligului şi nici momeala nu rezolvă nimic. Poţi să pescuieşti cu cârlig de 10 şi boabă de porumb sau pelete, pastă, ciorchine de viermi (celebra cireaşă de viermi) şi tot caras vei prinde. Personal, am reuşit să rezolv problema invaziei de caraşi pe vad, la una dintre ediţiile Cupei Maros Mix, pe balta Ben, când am nădit şi de apel, dar am şi întreţinut constant cu viermi colaţi daţi cu cupa. Am observat că atunci când începeam să prind caras, trebuia imediat să nădesc cu 3-4 bulgări de viermi colaţi pentru a atrage din nou crapul pe vad. Este o metodă de selecţie care uneori funcţionează.

Despre colatul viermilor am mai discutat aici şi vă redau pe scurt cea mai simplă metodă. Viermii se spală bine într-un recipient cu apă, iar apoi se pun într-un prosop pentru a se usca. Se strânge bine prosopul pentru ca apa să fie perfect absorbită. Sunt necesare aceste operaţiuni pentru îndepărtarea grăsimilor şi a impurităţilor. Odată acestea îndepărtate, viermii se vor lipi mult mai uşor de pietriş. După ce i-am spălat, se presară praful colant peste ei şi se adaugă treptat pietrişul. Cu ajutorul unei şpriţiere (o pompiţă care este bine să o avem la noi) pulverizăm foarte fin puţină apă deasupra. Atenţie cu apa, căci putem să stricăm întregul amestec şi să fim obligaţi să adăugăm în plus mult mai mult praf colant decât ar fi nevoie. În scurt timp vom avea bulgării închegaţi, numai buni de puşi în cupa rubezienei. Dacă nu pescuim cu rubeziana, îi putem arunca şi cu mâna la punct fix, în cazul în care pescuim cu varga sau cu bolognesa.

Viermi opăriţi

Există situaţii anume în care este mult mai recomandat să pescuim cu viermi opăriţi decât cu vii. Cred că primele partide în care se pescuia cu viermi opăriţi le-am văzut în anumite emisiuni de profil ungureşti, în care diverşi campioni ai Ungariei pescuiau pe râu la mreană. Dacă pescuim pentru un timp îndelungat şi avem pe lângă cort şi o vatră de foc sau un primus cu care putem fierbe apa, este ideal. Vom opări viermii şi îi vom amesteca apoi cu nada. Putem chiar să-i colăm, dacă vrem ca pe substrat să avem nadă cu un bogat conţinut proteic. Îi opărim îndeosebi când pescuim pe râuri şi când nu vrem ca viermii să plece prea repede de pe vad. De asemenea, am văzut pescari care preferă viermii opăriţi atunci când peştele este mofturos şi când orice mişcare pe vad l-ar putea face reticent.

Pescuit cu casteri

Casterii sunt pupele viermilor care se metamorfozează pentru a deveni muşte. Sunt buni de pescuit atunci când sunt de culoare maronie. Atunci când se înnegresc devin inatractivi pentru peşti. În multe ţări din Europa se pescuieşte intensiv cu casteri. Este şi cazul Irlandei, unde apele sunt foarte pescuite şi unde peştele este dificil de prins. Este nevoie de o nădire atentă, în general, cu cupa rubezienei, linii fine şi momeli atent selecţionate. Am aflat amănunte despre pescuitul în Irlanda de la hunedoreanul Costel Lucescu, un obişnuit al pistelor de staţionar, stabilit de câţiva ani în acea ţară. Costel mi-a spus că irlandezii pescuiesc surprinzător de mult cu casteri şi pentru faptul că sunt preferaţi atât de caras cât şi de lin, plătică sau crap – peştii care predomină în bălţile din Irlanda. În acelaşi timp, pescuitul cu casteri este eficient atunci când vrem să păstrăm discreţia pe vad şi să nu avem prea multă agitaţie. Cea mai simplă metodă de a obţine casteri este să lăsăm cutia cu viermi în frigider pentru mai multe zile, chiar săptămâni. După un timp viermii se vor transforma în casteri, numai buni pentru pescuit la cârlig. Nu este prea indicat să-i punem în nadă, pentru că ei se ridică rapid la suprafaţă, fiind flotabili. Dacă uităm cutia în cămară sau pe balcon, s-ar putea să avem surprize când o vom deschide şi să ne sară în nas un roi slinos de muşte.

Tags:

About Bogdan Leu