Pe scena Teatrului de Artă din Deva, Dan Radu Ruşanu şi-a lansat prima şi ultima carte, volumul de confesiuni „Mai sunt judecători la BERLIN”. Autorul a făcut câteva mărturisiri ce nu sunt cuprinse în carte, fapte legate de Hunedoara, judeţ pe care l-a reprezentat 14 ani în Parlamentul Românei.
Cartea relatează scene cutremurătoare din perioada pe care Ruşanu a petrecut-o în arest şi continuă cu o foarte amplă reflectare a scenei politice româneşti din anul 1996 încoace, cu accent pe perioada care a început în decembrie 2004. Suntem introduşi în culisele vieţii politice, ni se prezintă dezvăluiri incendiare şi facem cunoştinţă cu personaje ajunse între timp celebre, care au influenţat covârşitor soarta României.
De la lobby la traficul de influenţă
În acelaşi registru prins în paginile cărţii sale, fostul demnitar a vorbit despre sforile trase ca parlamentar al judeţului Hunedoara. „În perioada în care am fost parlamentar – la putere sau în opoziţie -, judeţul Hunedoara a fost unul dintre principalii beneficiari de fonduri şi ajutoare guvernamentale. În 2004, Consiliul Judeţean Hunedoara avea o datorie foarte mare la Banca Mondială pentru aducţiunea de apă în Valea Jiului. Datoria era de cam o treime din veniturile judeţului. O intervenţie la Ministerul Finanţelor şi datoria a fost preluată la bugetul de stat. La nivel macro-economic nu a fost o intervenţie corectă să preiei datoria unui judeţ şi să o suporte toate celelalte. Dar pentru Hunedoara a fost bine. Au mai fost şi altele. Eu cred că un parlamentar trebuie să atragă fonduri în judeţul pe care-l reprezintă. E bine să participe şi la serbări câmpeneşti, simpozioane, dar ajutorul material rămâne esenţial. E adevărat că ceea ce spun eu acum comportă un factor de risc. Vorbeam odată cu un secretar de stat de la Ministerul Mediului la un telefon guvernamental care înregistrează convorbirile tot timpul. Şi ţipam la el că, dacă nu dă autorizaţie de mediu unui anumit oraş (Călan) şi se pierd fonduri europene, am să-l dau afară şi-l trimit înapoi acasă, acolo la el, la Harghita. L-am ameninţat că-l chem în Comisie (la Parlament) şi şterg cu el pe jos şi voi face în aşa fel încât să fie destituit. Era în urmă cu mulţi ani. Dacă ai face azi asta, eşti acuzat de trafic de influenţă, abuz în funcţie sau folosirea funcţiei politice pentru obţinerea de foloase necuvenite”, a mărturisit Dan Radu Ruşanu.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.