Bătrânul cinematograf „Patria” primeşte o nouă tinereţe în tehnologie 4K

Articolul a fost vizualizat de 897 ori

Cinema Patria se întoarce în forţă! Locul de pelerinaj pentru mii şi mii de iubitori ai celei de-a şaptea arte, leagăn a mii şi mii de idile, cinematograful devean a intrat într-o nouă eră – a digitalizării. Proiecţioniştii au renunţat la pelicula de 35 de mm şi au trecut la aparatură hi-tech


MAIN Cinema patria din nou EDITAT   (1)
Cozile cu zeci de copii aşteptând să intre la Cinema Patria în mai 2017 sunt o privelişte pentru care mulţi trecători s-au oprit nedumeriţi. E posibil? Au revenit vremurile în care lumea face coadă să vadă un film? Se pare că da! Cele mai noi apariţii din animaţia mondială au adus din nou în sala de cinematograf „Patria” copiii care se dau în vânt după desene.
 Tehnologie ca la Hollywood
Încet, oamenii se întorc la Cinema Patria atraşi de noile producţii, dar mai ales de calitatea vizionărilor. „Sony Cinema Digital 4K” este ga­ranţia că publicul are parte de imagini de cea mai bună calitate şi oferă o experienţă a vizionării fără egal în judeţ. O investiţie de la România Film a adus Cinema Patria în era di­gitală – proiectorul Sony 4K costă un­deva la 140 de mii de dolari, iar sonorizarea sare de 30 de mii de euro. Mai lipseşte ecranul 3D, care ur­mează să fie achiziţionat în viitor. „Am reuşit să aducem în cabina Ci­nematografului Patria din Deva cel mai performant proiector! E un pro­iector Sony 4K şi până la urmă cred că puţine cabine din ţară se pot lăuda cu aşa ceva. Este un proiector de ultimă generaţie şi nu avem ce să-i reproşăm”, spune administratorul Tra­ian Ilincari. Ca să se descurce cu noile achiziţii, angajaţii au trebuit să înveţe una, alta. Vechea aparatură, înghesuită acum într-o încăpere, a devenit istorie, la fel ca accesoriile: „Au mai rămas şi bobinele din filmele cum rulam noi pe vremuri, le sco­team de aici şi le montam pe o bobină mai mare de 1800 de metri, de pe mai multe bobine. Adunam cam şapte bucăţi şi le proiectam pe un aparat MO4 şi dădeam rolele. Când se ter­mina filmul, le demontam, le băgam înapoi în cutiile de metal, le ex­pediam mai departe”, povesteşte fos­tul proiecţionist, devenit acum ope­rator de imagine. Dorin Mircea Da­vid are 38 de ani de muncă în do­meniu: „Era greu pe vremuri şi cutia era grea, avea 35-40 de kilograme! Acum dau drumul cu creionul la o proiecţie, la film! E digital totul!” Sunt patru proiecţii în fiecare zi a săptămânii, iar filmelele rulează de la orele 14, 16, 18 şi 20. Preţul unui bilet e chilipir: 10 lei.
Ce a mai rămas din vechiul cinema
Sunt sute de poveşti care pot fi scri­se despre Cinema Patria, o sală construită în 1960. Din vechiul ci­nema au mai rămas nişte repere. E un sistem retro de comunicare între cei din cabina de proiecţie şi cei din hol, care se ocupă de spectatori.
Când e sala plină şi totul e pregătit pentru proiecţie, în cabină se aude o veche sonerie care a rămas pe perete lângă lampa vintage. „Cum sună, apăs şi eu pe buton şi apoi dau drumul la film”, explică operatorul de imagine Dorin Mircea David. Au rămas şi vechile coduri – sună o dată, porneşti filmul, dacă sună de două ori, cobori, din cabină, la administraţie.

 


Ce este 4K

Sony 4K este considerat una dintre cele mai performante tehnologii digitale, cu o rezoluţie de 4096 x 2160 pixeli şi este de patru ori mai rafinată decât rezoluţia 2K (2048 x 1080) şi HD (1920 x 1080). Practic, 4K reprezintă un standard pro­fesional de producţie cinematografică. Rezultatele sunt extraordinare: se afişează de patru ori mai multă informaţie compa­ra­tiv cu rezoluţia full-hd, aproximativ 8 mili­oa­­ne de pixeli, ceea ce înseamnă o cantitate uriaşă de informaţie vizuală.

About Laura Oană