Declaraţie de presă – De ce „creşterea economică” nu bucură pe nimeni?

Articolul a fost vizualizat de 1,119 ori

Foto Carmen Harau

La începutul săptămânii trecute, Institutul Naţional de Statistică ne-a făcut o mare surpriză şi a comunicat, ce-i drept, destul de laconic, faptul că economia României a înregistrat, în primul trimestru al anului 2017, o creştere economică de 5,7% din PIB pe serie brută, faţă de trimestrul similar din anul 2016 şi cu 1,7% faţă de ultimul trimestru din anul 2016! După o veste atât de mare, m-aş fi aşteptat ca la Guvern să se desfacă sticla de şampanie, la Parlament să fie convocată şedinţă solemnă, la Banca Naţională a României să fie zi de sărbătoare şi să se emită monedă aniversară, iar în rândul agenţilor economici să se încingă hora bu­curiei! Aţi văzut cumva să se fi întâmplat măcar vreo schiţă de bucurie pe faţa cuiva după anunţarea acestor date?
Faptul că o creştere economică nu bucură pe nimeni, nici măcar pe cei aflaţi la guvernare, reflectă, cât se poate de clar, că nimeni nu are încredere în veridicitatea cifrelor anunţate de INS. Este drept că specialiştii de la INS, ca în toţi anii de când această instituţie stă cu gâtul sub bocancul prim-ministrului, au strecurat în comunicat şi adevărul că datele sunt doar nişte estimări, nişte date provizorii. Potrivit „tradiţiei” INS din ultimul deceniu, evident că datele vor fi revizuite în scădere, iar până la datele finale va mai curge multă apă pe Dâmboviţa, suficient de multă ca relevanţa lor să nu mai intereseze, practic, pe nimeni. Până atunci vor fi trecut și alegerile parțiale locale, împrejurare în care PSD are nevoie să-și demonstreze com­pe­tența de “crescător” al bunăstării nației… Ce mai contează încă o mistificare, în mulțimea zecilor de mistificări cu ajutorul cărora PSD trăiește (chiar foarte bine!) din punct de vedere electoral, în ultimii ani?! Faptul că șefii INS şi-au arătat, și de această dată, „înalta preţuire şi recunoştinţă” faţă de prim-ministrul oficial, prim-ministrul din umbră şi partidul de guvernare, cântându-și partitura pe care aceştia doreau şi aşteptau să o audă în piesă, este de ajutor, în context…
La Banca Naţională era imposibilă bucuria, pentru că specialiştilor BNR le-au ieşit cu totul altfel socotelile. Concluzia acestora este că „datele statistice disponibile prefigurează o ușoară decelerare a creșterii PIB în trimestrul I 2017”. Slavă Domnului că, de această dată, BNR stă cu picioarele pe pământ şi are coloana dreaptă!
Cu picioarele pe pământ stau, în România, mai ales antreprenorii români. Căci, spre deosebire de po­liticienii de conjunctură, de funcțio­narii obedienți, de potentații pro­movați politic în structurile ad­ministrative, ei chiar lucrează pe pământ, nu pe stațiile orbitale din univers! Din păcate, coloana lor vertebrală este curbată fiincă poartă pe spinare greutățile generate de im­postură și incompetență. Ce bucurie ar putea, ei, să aibă?! Ei nu au nevoie de un indicator căruia nu-i dau crezare nici cei care l-au publicat şi care nu spune nimic despre structura afacerilor din România, despre pro­blemele structurale întâmpinate de IMM-uri, despre statul opresiv care-i priveşte doar ca pe nişte vaci bune de muls!
În sectorul privat, cel pe care se sprijină, în fapt, toată aventura economică la care ne supune PSD-ul, este nevoie de soluţii de calificare accelerată a forţei de muncă şi de acoperire a deficitului de forţă de muncă și este nevoie ca stimularea consumului să potențeze oferta internă. Iar relaţia ultra-birocratică şi, adeseori, opresivă în raport cu au­torităţile statale trebuie să înre­gistreze progrese pe calea debiro­cratizării şi a tratării agentului eco­nomic ca pe un generator de valoare economică, nu doar ca pe un con­tribuabil care trebuie jumulit în orice chip!
Până atunci, a flutura în vânt niște cifre lipsite de temei și relavanță n-are cum să ne aducă vreo bucurie…


 Senator PNL
     Eleonora-Carmen HĂRĂU

About Administrator