Îmbătrânire alarmantă a populaţiei: mai mulţi pensionari decât angajaţi

Articolul a fost vizualizat de 1,883 ori

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Statistică a Judeţului Hunedoara, în acest moment, numărul pensionarilor îl depăşeşte cu 14.000 pe cel al angajaţilor. Situaţia este critică şi un calcul simplu ne arată că, dacă ritmul de îmbătrânire al populaţiei se va menţine, hunedorenii vor înceta să existe în deceniile viitoare. 

Şeful Direcţiei de Statistică a Judeţului Hunedoara, Benoni Bădescu, afirmă că datele cele mai recente arată că, în judeţul Hunedoara, există acum peste 124.000 de pensionari şi numai 110.000 de angajaţi. Astfel, un singur salariat susţine 1,12 pensionari, la care se mai adaugă persoanele casnice şi copiii. În condiţiile în care numărul anual al nou-născuţilor este de aproximativ 3.000, iar numărul deceselor îl depăşeşte cu peste 2.000, există riscul ca, în anii următori, să nu mai aibă cine munci pentru pensiile actualilor angajaţi. În acest moment, valoarea medie a unei pensii este, în judeţul Hunedoara, de 955 de lei, în timp ce câştigul mediu net al unui hunedorean care merge zilnic la serviciu este mai mare cu numai 400 de lei. Cei mai mulţi dintre hunedorenii care încă mai au un loc de muncă lucrează în domeniul serviciilor (aproape 58.000), în industrie şi construcţii (aproximativ 50.000) şi doar câteva mii (2.300) în agricultură şi silvicultură. Dacă în acest moment 124.000 de hunedoreni sunt la pensie, în 1991 numărul acestora era mai mic cu 30 la sută: mai puţin de 88.000 de persoane se bucurau de o pensie de stat.

Potrivit statisticilor, teoretic, avem parte şi de o veste îmbucurătoare: numărul şomerilor a scăzut de la peste 34.500 în anul 2.000, la numai 11.500 la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an. Din nefericire, statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu includ date referitoare la persoane care muncesc la negru, fie în ţară, fie în străinătate şi nici nu urmăresc, pe parcursul anilor, situaţia şomerilor care ies din evidenţe, dar care nu mai reuşesc să îşi găsească de lucru. Specialiştii în sociologie spun că situaţia riscă să devină tot mai dramatică, dacă autorităţile locale şi judeţene nu vor găsi soluţii pentru atragerea de investitori şi crearea de noi locuri de muncă, dar şi pentru a stimula tinerele familii să aducă pe lume mai mult de unul sau doi copii.

Aceştia adaugă că efectele dezastruoase nu sunt, încă, vizibile, dar în cazul în care tendinţa actuală continuă, acestea vor deveni tot mai stridente de la un an la altul, generând tot mai multă sărăcie şi lipsă de perspectivă.

Tags:

About Ada Beraru