Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,039 ori


GPL mai scump

Preţul acestui carburant a crescut masiv în ultimele două săptămâni. De exemplu, Lukoil a modificat preţul GPL-ului de două ori în prima jumătate a lunii februarie. De la 3,01 lei/litru, preţul a fost majorat la 3,12 la începutul acestei luni, iar în urmă cu doar câteva zile Lukoil a aplicat încă o creştere. Astfel, un litru de GPL a ajuns să coste 3,18 lei, adică cu aproape 6% mai mult decât la începutul anului. De la începutul anului, cel mai ieftin sortiment de benzină comercializat în staţiile Lukoil s-a scumpit cu 3,1%, de la 5,4 la 5,57 lei/litru, iar la motorină, preţul a crescut cu 3%, de la 5,6 la 5,77 lei/litru.

Evaziune

Premierul Mihai Ungureanu a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale. Veniturile bugetare sunt estimate pentru acest an la 195,3 miliarde lei (33,7% din PIB), în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul trecut, în principal din contribuţii sociale, TVA şi accize.

Regres

Economia României a frânat în trimestrul patru, produsul intern brut a crescut cu numai 0,2% faţă de trimestrul precedent, arată datele estimative ale INS. Cifra reprezintă cel mai slab ritm de creştere de când economia României a ieşit din recesiune. Pe ansamblu, economia României a crescut în 2011 cu 2,5%, în linie cu estimările analiştilor care vedeau un avans de 2,4%.

Şi la spanioli

Guvernul conservator spaniol a aprobat vineri o nouă măsură de austeritate, scăderea în medie cu 25%-30% a salariilor angajaţilor companiilor de stat, pentru reducerea deficitului bugetar. Spania a înregistrat anul trecut o creştere economică de 0,7%, dar în primul trimestru va reintra în recesiune, ceea ce obligă guvernul să ia noi măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar de la circa 8% la 4,4%, conform angajamentului asumat.

Recul ACTA

“Nimeni nu poate să urmărească ce faci pe Internet.” Aceasta a fost Decizia Curţii Europene de Justiţie privitoare la controversatul acord ACTA. Decizia dă o lovitură acordului care îşi propune să înfiinţeze o “poliţie” a Internetului. Decizia Curţii Europene de Justiţie are putere de lege la nivelul întregii Uniuni Europene, iar în acest caz România, care a semnat tratatul ACTA, nu îl mai poate ratifica.

About Adrian Sălăgean