Statistici: Pensia hunedorenilor a crescut cu 4 lei, în 2011

Articolul a fost vizualizat de 1,546 ori

Ultimele date provenite de la Biroul Judeţean de Statistică (BJS) privitoare la salariile hunedorenilor sunt, ca să zic aşa, optimiste. Cel puţin comparativ cu anul 2010. Astfel, dacă în decembrie 2010 hunedorenii câştigau lunar, în medie, 1.726 de lei brut şi 1.249 net, în ultima lună a anului trecut, în buzunarele angajaţilor din judeţ intrau 1.295 de lei net, brutul fiind de 1.795 de lei. Practic, în termeni de salariu net, hunedorenii au avut anul trecut un spor de 46 de lei. Nici pensionarii nu au înregistrat un scor “negativ”. Potrivit statisticii BJS, aceştia au primit în medie la pensie 4 (patru) lei, pensia majorându-se în judeţ de la 951 la 955 de lei.

După muncă, fără răsplată

Statistica BJS relevă şi o situaţie oarecum inechitabilă pentru angajaţii din sectorul productiv. Astfel, comparativ cu decembrie 2010, în ultima lună a anului trecut producţia industrială din judeţul Hunedoara a înregistrat un progres de 4,4 procente. Cu toate acestea, veniturile angajaţilor din acest sector au scăzut, raportat la perioada de mai sus, de la 2.045 de lei la 1.983, în termeni de venit brut, în vreme ce salariul net s-a contractat şi el proporţional, de la 1.496 la 1.427.

Realitatea bate statistica

Evident, creşterile salariale evidenţiate de statistică nu se regăsesc şi în percepţia hunedorenilor atunci când merg la cumpătăruri. Deveanca Elena Lazăr spune că, în realitate, puterea sa de cumpărare s-a redus. “Acum trei ani la cumpărături, cu 200 de lei, umpleam un coş cu alimente la supermarket. Astăzi cu aceeaşi sumă abia umplu jumătate”, explică femeia. Vasile Irimia este pensionar. “Eu nu am văzut niciun leu în plus la pensia mea de 800 de lei. Şi chiar dacă aş fi primit patru lei în plus, pentru mine o schimbare semnificativă nu ar fi fost. Cu patru lei abia dacă poţi să îţi cumperi o pâine în plus pe lună”, spune bărbatul.

Tags:

About Adrian Sălăgean