Zăpada atenuează seceta de anul trecut

Articolul a fost vizualizat de 1,757 ori

Fermierii hunedoreni au fost afectaţi anul trecut de seceta puternică, aşa că mare parte a culturilor de păioase a fost amânată. Acum, însă, specialiştii spun că zăpada care a căzut în ultimele săptămâni a refăcut echilibrul de apă necesar în sol. Cu toate acestea, fermierii se aşteaptă şi la pagube, pentru că înainte de căderea zăpezii culturile de toamnă au fost lovite de îngheţ.

Fermierii spun că, după carte, grâul de toamnă ar fi trebuit semănat cel târziu în 5 octombrie, iar în momentul căderii primelor ninsori plantele ar fi trebuit să aibă aproximativ 10 centimetri înălţime. Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara (DADR) anunţă că le-au recomandat agricultorilor să însămânţeze terenurile cu culturi de toamnă, fie şi mai târziu, în condiţiile în care lunile sezonului respectiv ar fi adus ploaia atât de necesară.

“În noiembrie aveam aproximativ 270-300 de litri de apă pe metrul pătrat pe minus, faţă de ceea ce am fi considerat noi normal. Terenul era foarte uscat, aşa că nu s-a putut pregăti pentru însămânţare şi nu s-au putut face lucrările, dar am făcut apel inclusiv la mass-media, astfel încât hunedorenii să însămânţeze culturile de toamnă – şi în special grâul – cât de târziu, chiar şi în extrasezon, mai ales pentru faptul că preţul mondial la grâu este în creştere. Noi am zis că, depăşind luna noiembrie, chiar şi în decembrie s-ar fi putut face însămânţări, fie şi cu diminuări de producţie”, explică şeful DADR Hunedoara, Ioan Ştefan. Potrivit acestuia, sezonul pentru semănăturile se toamnă începe spre sfârşitul lunii septembrie şi se încheie în luna octombrie.

Pagubele se vor şti în aprilie

Ioan Ştefan precizează că din totalul de aproximativ 9.000 de hectare – suprafaţa de însămânţare medie în judeţ – toamna trecută nu s-au însămânţat decât puţin peste 5.000 de hectare. Şeful DADR adaugă că, în condiţiile unei ierni mai blânde, pierderile s-ar fi recuperat, pentru că grâul germinează şi mai târziu. Din păcate, culturile de toamnă au fost afectate de îngheţ, înaintea căderilor de zăpadă care au refăcut echilibrul, astfel încât apa de la suprafaţă a ajuns să comunice cu apa freatică, prin sistemul capilar. Specialiştii spun că, deocamdată, nu pot să evalueze pagubele, efectele îngheţului devenind măsurabile abia în luna aprilie, când se fac primele analize la culturi şi la sol. Valoarea grâului la bursele internaţionale a crescut în condiţiile producerii unor dezastre naturale, dar şi din cauza instabilităţii socio-economice. Anul trecut, valoarea unei tone de grâu s-a majorat cu 50 la sută, ajungând de la aproximativ 100 de euro la 170 de euro tona, iar economiştii adaugă că tendinţa de scumpire se va menţine şi în acest an.

Tags:

About Ada Beraru