Jurnal de pescar: Lada modulară

Articolul a fost vizualizat de 2,267 ori

Dacă eşti pescar de staţionar şi vrei să pescuieşti cu cea mai eficientă unealtă a acestui stil – rubeziana, atunci îţi trebuie musai şi o ladă modulară. Nu spun că n-am văzut şi pescari care pescuiau cu rubeziana de pe scaunul de plajă, dar se chinuiau din răsputeri să o manevreze, erau siliţi să o ţină permanent în mâini, iar când voiau să nădească, erau nevoiţi să o pună deoparte pentru că nu le mai ajungeau mâinile.

Există numeroase chichiţe de care trebuie să ţinem cont în alegerea unei modulare potrivite. O mare parte dintre acestea le regăsiţi aici

E drept că atunci când te apucă strechea şi vrei neapărat să te apuci de pescuitul cu rubeziana, trebuie să iei în considerare şi faptul că vei investi o groază de bani în fel de fel de accesorii, care mai de care mai atractive şi mai eficiente în timpul pescuitului. Aşa că imediat după ce am achiziţionat rubeziana, un Trabucco XTA bună şi de crap, dar şi pentru peşte mai mic, mi-am cumpărat şi o ladă modulară Trabucco Genius K1. Este poate modelul cel mai popular de la noi. Acum există o varietate uriaşă de modele şi firme producătoare de asemenea accesorii, însă Rive a devenit deja un etalon printre pescarii de staţionar. Modularele se vând cu preţuri cuprinse între 100 şi 2.000, de euro în funcţie de model, accesorizare etc.

Caracteristici de care e bine să ţinem cont

Lada modulară este obligatorie pentru pescuitul la rubeziană, dar este utilă şi atunci când pescuim cu alte unelte. De pildă, modulara este foarte bună pentru malurile înclinate sau accidentate, pentru că datorită picioarelor ei reglabile şi telescopice ea poate fi aşezată perfect pe orice fel de mal, oricare ar fi înclinaţia, chiar şi pe taluzuri. Tălpile picioarelor vor împiedica scufundarea în nisip sau în nămol. În varianta standard, picioarele modularelor au diametrul de 25 mm (D25), însă pentru pescarii “cu greutate” sunt disponibile şi scaune modulare cu picioare D36 de 36 mm, care sunt mai stabile şi mult mai rezistente. Majoritatea modularelor sunt prevăzute cu multe compartimente, dar şi cu foarte multe accesorii. Avem accesorii de prinderea barei transversale, a juvelnicului, a tăviţelor laterale, a lalelei şi a dispozitivelor de prindere a vergii, a umbrelei, a stativului pentru kituri, a telescopului pentru match etc. Cu cât mai multe cu atât mai bine, pentru că le vom avea pe toate la îndemână şi nu va trebui să facem mişcări în plus în jurul modularei care ne-ar putea incomoda şi am putea răsturna ustensilele.

Referitor la dispozitivul de susţinere a rubezienei – laleaua. Unii o preferă, alţii nu. De multe ori poate fi foarte rigidă şi poate prinde rubeziana destul de fix, aşa că eu prefer acel dispozitiv care seamănă cu un mic minciog – are plasă şi poate proteja capetele tronsoanelor care sunt foarte sensibile. Ele se pot crăpa sau rupe în lungime. Dar atunci când bate vântul este totuşi mai indicat să folosim laleaua, pentru că ea susţine mai fix rubeziana. În acest caz aveţi mare grijă ca ruloul din spate să fie bine ancorat, pentru că dacă îl va răsturna vântul este foarte posibil să vi se rupă şi rubeziana ce este fixată în lalea. Capacul lăzii, cel pe care stăm, este denumit de unii constructori talon. Acesta are prevăzut pe partea din mijloc (chiar între picioarele pescarului) un dispozitiv deosebit de important, care susţine capătul rubezienei atunci când aceasta se află întinsă peste bara frontală în poziţie normală de pescuit. Vă sfătuiesc să aveţi mare grijă atunci când alegeţi tipul modularei, în aşa fel încât acel dispozitiv de susţinere de pe talon să fie construit dintr-un material foarte rezistent, pentru că această zonă este intens exploatată atunci când manevraţi rubeziana. Dacă acel dispozitiv de susţinere este confecţionat dintr-un material mai puţin rezistent, în timp se va rupe, iar înlocuirea lui se va face fie printr-o improvizaţie nedorită, fie prin înlocuirea întregii modulare. Este foarte bine să aveţi la modulară o curea de transport rigidă şi cu dispozitive de prindere solide. De cele mai multe ori vom transporta modulara pe umăr, iar cureaua este bine să fie trainică.

Există totuşi modele de modulare care sunt prevăzute cu rotile, astfel încât ele pot fi trase ca pe un cărucior, lucru care poate fi foarte util pe malul apei. De asemenea, unii producători confecţionează cărucioare speciale pentru tractarea modularelor deosebit de utile pe loc drept, însă pe teren accidentat ele ne pot încurca, iar atunci va trebui să revenim la cureaua de transport. Bara frontală, cea din faţa picioarelor în poziţia normală de stat, este foarte importantă, pentru că susţine rubeziana atunci când este desfăcută şi nu mai trebuie să o punem pe laterala modularei atunci când nădim cu praştia sau când căutăm după accesorii, momeli sau alte unelte. Dacă nu avem bara din faţă, nu vom putea nădi la punct fix şi nu vom putea manevra cu uşurinţă rubeziana. Atenţie atunci când ţinem umbrela desfăcută pe ladă şi o lăsăm nesupravegheată. Mi s-a întâmplat la finalul unui concurs, să mă ridic pentru câteva minute de pe ladă şi să las umbrela desfăcută. Pe loc s-a pornit o rafală puternică de vânt care mi-a umflat umbrela în aşa hal încât ea a funcţionat ca pânzele unei corăbii, angrenând în mişcare întregul echipament. Umbrela a fost proiectată pe malul opus şi cu greu a fost recuperată în fugă, de prin bălării, în timp ce lada a fost aruncată în apă. Inutil să mai amintesc faptul că am fost nevoit să sar în apă după ea, pe o vreme primăvăratecă (luna aprilie), când apa era foarte rece. Atunci am pierdut toate accesoriile ce se aflau pe tăviţa laterală, iar întâmplarea a intrat în folclorul pescăresc.

Tags:

About Bogdan Leu