Micile minuni dintr-o campanie mare

Articolul a fost vizualizat de 1,999 ori

Elevii hunedoreni incluşi în Campania “Descoperă” şi-au continuat activităţile din laboratoarele Colegiului Naţional de Informatică “Traian Lalescu” din Hunedoara, menite să demonstreze că orele de şcoală poat fi o adevărată aventură. Astfel, elevii coordonaţi de profesorul Mircea Nistor lucrează la un sistem de avertizare pentru seism, în timp ce chimiştii au fabricat lipici din lapte, dar au învăţat şi chimie pentru criminalişti: aflând cum pot să descopere amprente ascunse şi cum să verifice dacă petele de la “locul infracţiunii” sunt pete de sânge sau nu. 

În laboratorul de la “Traian Lalescu” se face şi chimie pentru detectivi: cele două tinere din imagine lucrează la relevarea amprentelor latente

“Fizicienii” şi “informaticienii” care studiază cele două materii, coordonaţi de profesorul, Mircea Nistor, au făcut cunoştinţă cu HTML5, considerat o revoluţie a momentului în lumea Internetului şi folosit inclusiv de giganţii IT. “Deşi HTML5 ar putea părea, la prima vedere, doar a cincea versiune a limbajului de scriere a paginilor web, el are posibilităţi formidabile, fiind un limbaj care simplifică mult scrierea paginilor web. Desluşim cum se lucrează în lume la cel mai înalt nivel în materie de programarea calculatoarelor. Copiii au fost uimiţi cum, din două linii de program, iese ceva absolut formidabil, care implică grafică şi animaţie de excepţie. De acum vom trece la interfaţarea computerului cu lumea externă, printr-un miracol numit Arduino, un microcomputer. Prima lor aplicaţie a fost o sonerie programată, pe bază de transmisie radio. Am făcut, deja, proba prototipului, dar intenţionăm ca, în viitor, să plasăm astfel de sonerii la fiecare clasă”, explică Mircea Nistor. Potrivit acestuia, elevii pe care îi coordonează vor crea un sistem de avertizare a producerii cutremurelor care
s-ar putea solda cu pagube materiale sau chiar pierderea de vieţi omeneşti. “Pentru că undele primare se propagă mai repede prin rocă, ajung primele la mare distanţă. Ele sunt de amplitudine mai mică şi nu provoacă pagube. Undele secundare vin mai târziu, iar noi – fiind departe de Vrancea – am putea depista producerea unui cutremur şi am putea oferi un preaviz de 40 de secunde, care ar putea fi util pentru închiderea gazului şi luarea poziţiei de securitate”, mai spune profesorul de fizică şi informatică.

Chimie criminalistică

În ultimii ani, în contextul în care materialele plastice au devenit parte din viaţa noastră de zi cu zi şi în condiţiile poluării accelerate cu care se confruntă planeta, tot mai multă lume a început să discute despre plasticul biodegradabil sau aşa-numitul bioplastic. De aici şi până la ideea de a experimenta producerea bioplasticului din amidon chiar în laboratorul de chimie al Campaniei “Descoperă” nu a mai fost decât un pas. Cea mai spectaculoasă parte a proiectului a fost, însă, seria de ateliere de “chimie criminalistică”, gândită de profesoara Luminiţa Nistor. De “chimia criminalistică” cea mai interesată a fost o echipă de fete. Ele “s-au jucat” de-a detectivii, învăţând cum se descoperă amprentele latente (ascunse) sau analizând câteva pete uscate, pentru a stabili dacă e sau nu vorba despre sânge uscat.

“Pentru punerea în evidenţă a amprentelor am folosit vapori de iod. Din ceea ce a explicat doamna profesoară, iodul formează legături slabe cu grăsimile care se găsesc în amprente. Cum am făcut? Am tăiat o fâşie de hârtie şi am apăsat-o cu degetele pentru a obţine câteva amprente. Hârtia se pune apoi într-un pahar Berzelius, apoi un disc de hârtie şi câteva cristale de iod, apoi se acoperă paharul şi se aşteaptă câteva minute pentru expunerea la vapori de iod. După aceea, hârtia se scoate din pahar, iar o soluţie diluată de amidon se pulverizează pe suprafaţa hârtiei. Iodul reţinut de amprente se va colora în albastru violet. Experimentul trebuie să se desfăşoare într-un spaţiu bine ventilat”, explică una dintre cele mai pasionate eleve, Mariana Pascal, care, împreună cu alte două colege, a experimentat şi punerea în evidenţă a petelor de sânge uscat. Fetele au preparat ele însele reactivul special “Mcphail’s”, pentru a-l aplica pe pete.

Potrivit Marianei Pascal, o schimbare de culoare a petei într-un albastru-verde indică un rezultat pozitiv. În cazul în care se vor încadra în timp şi vor reuşi să realizeze o lucrare suficient de bună, elevele intenţionează să participe cu aceasta la sesiunea de comunicări ştiinţifice.

Tags: ,

About Ada Beraru