O investiţie foarte importantă pentru oraşul Călan este blocată în proceduri la Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Proiectul de 20 de milioane de euro privind Parcul Industrial Călan bate pasul pe loc pentru că ANRMAP nu este de acord cu detalii legate de procedura de licitaţie.
Ideea unui parc industrial la Călan este veche de 10 ani, a fost spusă cu subiect şi predicat în 2005, iar finanţarea a fost obţinută de Primăria Călan în toamna anului trecut. Momentul semnării contractului de finanţare (cea mai mare parte a celor 20 de milioane de euro provin din fonduri europene) nu a însemnat însă şi depăşirea principalului obstacol. De aproape o jumătate de an, proiectul nu reuşeşte să treacă de ANRMAT. “L-am depus, pentru prima dată, în octombrie anul trecut şi a fost respins de două ori de ANRMAT, instituţia care trebuie să-l avizeze înainte de a trece la procedura de licitaţie efectivă pe SEAP.
S-au schimbat şi procedurile între timp, au apărut şi tot felul de modificări legislative şi s-au invocat tot felul de detalii tehnice. Ultima oară l-am repus în atenţia acestei instituţii în 10 decembrie anul trecut, dar nici acum nu ştim mare lucru despre stadiul în care se află. Din câte ştiu eu, ANRMAT a reuşit, până în acest moment, să activeze pe SEAP 5000 de licitaţii dintr-un total de 19.000. Nu ştim când anume va veni şi rândul proiectului nostru, dar este foarte important să nu mai întârziem prea mult”, spune primarul Călanului, Adrian Iovănesc.
Parc cu hale la cheie
Proiectul Primăriei Călan prevede ecologizarea unei suprafeţe de 40 de hectare, situată între calea ferată şi DN 66, la ieşirea din Călan spre Simeria. Suprafaţa urmează să fie apoi amenajată, dotată cu utilităţi de capacităţi industriale (gaz, curent, canalizare), căi de acces şi reţea de iluminat. Proiectul include, de asemenea, şi ridicarea unei clădiri administrative, în care investitorii interesaţi vor avea la dispoziţie spaţii de birouri şi săli de conferinţe. În acelaşi timp, vor mai fi ridicate şi două hale industriale, una de 2000 de metri pătraţi şi alta de 800 de mp, care vor putea fi închiriate de eventualii investitori care nu doresc sau nu-şi permit, pentru început, să îşi ridice singuri o hală. De la momentul semnării contractului de execuţie, lucrările de ecologizare a suprafeţei şi amenajare a parcului industrial ar trebui să dureze 22 de luni. În urma aplicării acestui proiect, edilii Călanului speră ca în noul parc industrial să fie create între 1000 şi 1.300 de locuri de muncă, o cifră semnificativă pentru un oraş cu doar 10.000 de locuitori.
Primarul Călanului spune că, dată fiind situaţia actuală, este prematur să se vorbească despre investiţii concrete şi modalităţi de găzduire în parcul industrial: “Am avut şi noi investitori care au venit şi au întrebat despre eventuale spaţii potrivite pentru proiectele lor, dar, în situaţia de faţă, nu pot spune lucruri certe. Sunt însă sigur că vom reuşi să fim foarte flexibili în ceea ce priveşte modalităţile de participare în viitorul parc industrial. Cei care vor dori să concesioneze suprafeţe, vor putea să le concesioneze, iar cei care vor dori să le cumpere, vor putea să facă acest lucru”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.