După ce Uniunea Europeană a impus noi norme de bunăstare fermelor unde se cresc păsări, producătorii hunedoreni au fost nevoiţi să se conformeze, pentru ca firmele lor să nu fie închise. Investiţiile i-au costat până la 2 milioane de euro. Sumele de bani necesare, dar şi eliminarea fermelor care nu au reuşit să facă modificările generale au dus la creşterea preţului ouălor de la aproximativ 40 de bani, la 80 de bani bucata, uneori acesta ajungând chiar şi la un leu.
Directorul-adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara, Radu Iordache, afirmă că în judeţul Hunedoara sunt patru ferme unde se cresc păsări şi toate au reuşit să se conformeze standardelor în termen. “Practic, s-a trecut de la creşterea găinilor în baterii mici cu o capacitate de 3 păsări într-o cuşcă de 50/40 de centimetri, la creşterea în cuşti de 2 metri/60 de centimetri. Două dintre firme au ales o altă variantă posibilă, creşterea la sol, iar celelalte au cumpărat cuştile mai mari, aşa cum cere legea, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an. Din cauza necesarului de suprafaţă mai mare, numărul păsărilor a scăzut cu aproximativ 30-40 la sută”, explică Radu Iordache.
Potrivit acestuia, cele patru firme care se ocupă cu creşterea păsărilor pentru ouă şi carne sunt situate în Mintia, Orăştie, Ostrov şi Păucineşti. În total, în judeţul Hunedoara, există în acest moment aproximativ 110.000 de găini, crescute în fermele de profil. Dintre acestea, 80.000 sunt crescute în fermele celui mai mare producător hunedorean – AVIS, cu sediul în Mintia. Reprezentanta companiei, Alina State, spune că firma a făcut o investiţie totală de două milioane de euro, dintre care 1,2 milioane – bani luaţi cu împrumut de la bănci, iar restul de 800.000 de euro, fonduri europene, obţinute prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Cu aceşti bani AVIS a modernizat nouă dintre cele 12 hale de creştere a păsărilor, celelalte trei hale fiind reamenajate cu fonduri proprii. Astfel, compania a schimbat complet tehnologia, introducând inclusiv cuibare automatizate, care aduc ouăle la capătul liniei, iar procesul de modernizare va continua pe tot parcursul acestui an.
Cuibare automatizate
“Normele europene trebuiau aplicate din decembrie 2010, dar s-a mai obţinut un an de derogare. Însă referitor la această amânare am fost anunţaţi abia în noiembrie 2010, aşa că noi – neştiind că va apărea această derogare – am început foarte devreme lucrările de modernizare şi am reuşit să ne încadrăm în termene. Deoarece pe parcursul anului trecut au funcţionat şi fermele care îndeplineau deja normele şi cele care nu optaseră pentru modernizare, s-a ajuns la o supraproducţie. De aceea, în luna martie 2011 un ou costa 15 bani plus TVA, în timp ce acum, că numărul producătorilor a scăzut, iar noi am făcut asemenea investiţii, valoarea unui ou este de 60 de bani, deci de patru ori mai mare. În orice caz, ca să vă faceţi o idee, numai valoarea cuibarelor echivalează cu cea a unui Mercedes, de exemplu”, explică Alina State, care adaugă că un ou cumpărat de la ţărani costă chiar mai mult, ajungând chiar şi la 1 leu bucata.
Reprezentanţii fermelor producătoare de ouă spun că, spre deosebire de celelalte ţări europene, în România modernizarea unei asemenea hale este mult mai scumpă, în cazul în care nu există un disponibil în bani gheaţă. Producătorii se plâng că după “explozia” din perioada 2008-2009, când dobânzile erau chiar şi de 20 la sută, acum dobânzile bancare au scăzut, la 10-12 la sută din valoarea totală a proiectului, însă chiar şi aşa acesta sunt mult prea mari, comparativ cu dobânzile de numai 3 la sută din multe ţări europene. Specialiştii în domeniu menţionează că actuala “criză a ouălor” este dublată şi de închiderea multor fabrici din Polonia, unul dintre cei mai mari producători din industria avicolă, care a încetat să exporte, pentru că nu-şi poate asigura nici măcar necesarul intern. Reprezentanţii fermelor autohtone se aşteaptă ca, după această săptămână, când – odată cu intrarea în Postul Mare – rata vânzărilor a scăzut considerabil, de săptămâna viitoare vânzările să revină la nivelul normal, o nouă scădere fiind aşteptată abia în perioada premergătoare Paştelui.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.