Jurnal de pescar: Bunătăţi pentru somn

Articolul a fost vizualizat de 2,931 ori

Varietatea de momeli bune pentru mustăcios este halucinantă şi vă avertizez încă din capul locului că urmează un material destinat celor cu stomac tare, pentru că spurcăciunile folosite ca momeală pentru somn sunt de regulă cele mai scârboase, mai puturoase şi mai înfiorătoare momeli ce pot intra în trusa pescarului.

Coropişniţe, ţipari şi răcuşori

Deşi nu este un amator al pescuitului cu momeli clasice, colegul nostru de presă Costi Giuhat a prins somni frumoşi pe Mureş, dar numai la voblere, shaduri sau linguri grele

Începem cu arhicunoscuta coropişniţă, pe care o găsim adesea în grămezile de bălegar sau prin straturile din grădină. Pescarii de somn cunosc faptul că aceste mici fiinţe ciudate ajung să se ucidă între ele dacă sunt puse laolaltă în aceeaşi cutie, aşa că pentru a evita actele criminale vom folosi cutii speciale, compartimentate, în aşa fel încât fiecare coropişniţă valoroasă să aibă propriul apartament rezervat. Putem folosi pentru transportul lor cutiile de plastic din comerţ, destinate păstrării nălucilor, sau putem apela la varianta artizanală a cutiilor special meşterite pentru acest scop. Am văzut la unii pescari anumite cutii din lemn, foarte frumos lucrate, în care erau păstrate coropişniţele pentru pescuitul la somn şi am auzit că acestea sunt vândute de către culegătorii de coropişniţe cu tot cu cutie.

Ţiparii sunt peşti foarte frumoşi, care seamănă cu şerpelocii. Am văzut pentru prima oară un astfel de ţipar pe baltă la Spini, dacă vă amintiţi balta „La ţigani”. Acolo a prins ţipar un prieten de-al meu şi ne-am tot minunat văzând această creatură aparent respingătoare. Se zice că ţiparii sunt conductori electrici şi că de multe ori te pot curenta uşor atunci când îi atingi. Sunt deosebit de alunecoşi, plini de mucus asemănător cu cel al sturionilor (al cegăi), motiv pentru care trebuie manevraţi cu atenţie. Pe vremea când pescuiam pe la Dunăre, am văzut, în târgul de la Moldova Nouă, pescari care vindeau ţipari la bucată, ca momeală pentru somn.

Erau unii care aveau găleţile pline de ţipari lungi de 15-20 cm, culeşi de prin locuri numai de ei ştiute. Tot ca o momeală neconvenţională pentru somn este şi carnea de scoică. Sunt bune orice fel de scoici culese de pe malul lacurilor şi al bălţilor, care sunt puse la soare pentru a prinde miros. De aici rezultă o carne lipicioasă şi urât mirositoare. De aceea este bine ca locul pe care pescuim cu astfel de momeli să aibă acces facil la apă, pentru a ne putea spăla pe mâini de spurcăciuni. Aşa se zice că, cu cât este mai pestilenţial mirosul momelilor pentru somn, cu atât mai rapace va fi mustăciosul în a le căuta pe fundul apei, ştiut fiind faptul că acesta preferă îndeosebi mortăciunile, stârvurile şi cărneturile împuţite. Răcuşorii aceia foarte mici, de maximum 10 cm, sunt folosiţi de către mulţi pescari ca momeală pentru somn. Vă daţi seama că astfel de răcuşori sunt foarte dificil de găsit şi numai la pont. Va trebui să batem în sus şi-n jos micile pâraie sau băltuţe care pot ascunde asemenea vietăţi. Ei se înfig cu totul în cârlig şi se aruncă la somn, fără a le fi îndepărtate platoşele cu care sunt acoperiţi. Unii preferă să le folosească doar cărniţa, dacă sunt mai sănătoşi, pentru mirosul specific pe care îl emană, după ce au fost puţin expuşi la soare.

Maţe şi organe împuţite

Ştiu de mic copil că ficatul de pui sau maţele de pui sunt folosite ca momeală atât pentru somn cât şi pentru clean. Mulţi pescari folosesc ficatul proaspăt pentru clean şi au rezultate bune. Dar pentru somn, cei mai avizaţi pescari susţin că, din contră, cel mai potrivit este cel de vită, care la fel trebuie expus câteva ore la soare pentru a prinde miros puturos şi puţină zeamă din aceea scârboasă, ce par a fi atractive pentru somn. Broscuţele le-am folosit cu succes în pescuitul cleanului pe râul Strei, dar ele mai sunt întrebuinţate ca momeli şi pentru somn. Se pot găsi în băltoacele rămase în urma ploilor abundente, pe marginea râurilor sau a lacurilor. Ele sunt de mărimea unei unghii, nu foarte mari, iar cârligul se înfige prin gură şi se scoate prin picior, în cazul în care pescuim cu cârlige normale iar dacă folosim triple, atunci le înfigem cum putem. Nu mai intru în detalii despre aceste operaţiuni barbare, că oricum riscăm să scandalizăm activiştii pentru protecţia animalelor în ce priveşte tehnicile monstruoase pe care ca pescari suntem uneori împinşi să le aplicăm. Aşa că nu mai zic nimic despre sărmanii boboci de raţă vii, despre care s-a auzit prin folclorul pescăresc că ar fi o momeală indicată pentru somnii de talie mare şi supermare. La fel de bine pot funcţiona şi peştii vii sau morţi, în funcţie, desigur, de apetitul somnilor.

Pentru somotei sunt bune şi banalele râmoase negre şi lungi, ca nişte şerpişori, sau buchetul de râme roşii şerpeşti de bălegar. La Hunedoara pot fi găsite din cele negre babane, pe malul pârâului Zlaşti, în apropiere de Castelul Corvinilor. Am putut urmări cu interes o expunere a tuturor acestor momeli năstruşnice în cadrul unui concurs inedit de pescuit la somn, celebrul “Somnmania”, desfăşurat pe Tâncăbeşti, o acumulare care ţine pe lângă reputaţii crapi de soi şi adevăraţi monştri cu mustăţi lungi. Echipamentele folosite sunt evident din clasa heavy, lansete puternice, fie ele şi de crap, cu mulinete performante dotate cu bait runner. Drillul cu un somn de 40-50 de kilograme spune totul, aşa că pregătiţi-vă temeinic înainte de a vă aventura în pescuitul la somn. Firele folosite sunt cele mono rezistente, de 0,43 mm sau chiar mai groase. Unii pescari folosesc chiar fire textile pe direct.

Plumbajul folosit, spre exemplu, pentru o partidă pe baltă, este de 80-100-150 grame, în funcţie de distanţele la care sperăm să găsim somnii. Montajul este unul banal de simplu, compus din plumbaj, cârlig sau triplă şi fir principal. Dacă pescuim cu mai multe lansete, putem să ne bazăm pe un rodpod, pentru cei care sunt familiarizaţi cu pescuitul tehnic al crapilor record. La ediţia de anul trecut a cupei SomnMania de pe Tâncăbeşti, recordul întrecerii a însemnat un somn de 60 de kilograme prins la carne de scoică, dar am văzut o mulţime de alţi somni spectaculoşi prinşi în cadrul acestei competiţii.

Tags:

About Bogdan Leu