Valea Jiului, între criză şi criză socială

Articolul a fost vizualizat de 898 ori

Săptămâna economică a fost marcată în judeţ de mişcările de protest începute luni de minerii Văii Jiului. Câteva sute de mineri de la exploatările Lonea, Lupeni, Vulcan şi Paroşeni şi-au cerut drepturile în curtea Companiei Naţionale a Huilei Petroşani. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că au rămas şi fără majorarea salarială promisă prin Contractul Colectiv de Muncă, dar şi fără creşterea sporului de periculozitate, pentru care există un protocol semnat încă din ianuarie cu Ministerul Economiei.

Evident că nişte hârtii semnate nu pot aduce şi banii necesari pentru a onora obligaţiile asumate de administraţie, într-un fel iresponsabil.

CNH se restructurează

Momentul în care CNH Petroşani nu va mai fi niciodată ce a fost în ultimii 60 de ani se apropie. Cu toată că de la Comisia Europeană s-a permis acordarea subvenţiilor în minerit, iar Guvernul de la Bucureşti a eliberat deja prima tranşă de 270 de mii de euro, trendul general al mineritului din Valea Jiului este spre reducerea activităţii. S-a hotărât deja că trei mine se vor închide. Este vorba de exploatările de la Petrila, cu termen limită anul 2015, şi cele de la Paroşeni şi Uricani, al căror grafic de închidere merge până în 2018. Cu toate acestea, este intens speculată ideea că, cel mai târziu până în 2015, cele trei mine vor fi închise.

Ca prim efect social, se vorbeşte deja pentru acest an de disponibilizarea a 200 de salariaţi de la CNH, lot care ar reprezenta mai puţin de 10 la sută din numărul total de concedieri pe care le presupune programul de restructurare. Se pomenesc cifre ce depăşesc 3.000 de persoane. Ca soluţie de dezamorsare socială a zonei, actuala Guvernare nu este departe de cea a domnului Ciorbea. Dacă Guvernul Ciorbea visa să-i transforme pe mineri în culegători prosperi de fructe de pădure, noua guvernare le propune, nici mai mult, nici mai puţin, decât să devină monitori de schi pe domeniul aferent din Parâng. Primele schimbări majore în structura CNH sunt aşteptate în această vară, în momentul în care va fi înfiinţată Compania Energetică Hunedoara, care va include termocentralele de la Mintia şi Paroşeni şi patru mine considerate, în prezent, viabile, din Valea Jiului.

Tags:

About Adrian Sălăgean