Şomerii analfabeţi pot învăţa gratuit să citească

Articolul a fost vizualizat de 1,721 ori

Deşi pare greu de crezut, în judeţul Hunedoara trăiesc sute de persoane care nu ştiu să citească. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a făcut o statistică a şomerilor fără studii sau cu studii incomplete aflaţi în evidenţele instituţiei, pentru a-i putea redirecţiona către cursurile gratuite de alfabetizare. Motivul: reprezentanţii Agenţiei vor ca şomerii alfabetizaţi să poată fi, apoi, cuprinşi în cursuri de formare profesională. 

Cursurile de alfabetizare pentru şomerii neştiutori de carte pot însemna o şansă în plus pentru ei în a-şi găsi o slujbă

“Şomerii fără studii sau cu studii incomplete nu pot să urmeze o formă de învăţământ, să obţină o calificare, aşa că au şanse minime de a fi încadraţi pe piaţa forţei de muncă”, explică directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM), Vasile Iorgovan Velichi. Potrivit acestuia, AJOFM are în acest moment înregistrate 603 persoane fără studii, care nu au făcut nici măcar prima clasă. În judeţul nostru mai sunt, potrivit statisticilor Agenţiei, o singură persoană care a terminat clasa I, 12 persoane cu două clase, doi hunedoreni cu trei clase şi 36 de persoane care au absolvit patru clase. În ceea ce priveşte absolvenţii claselor de gimnaziu, 10 hunedoreni au reuşit să termine clasa a cincea, cu primele şase clase terminate figurează în statisticile AJOFM o singură persoană, în timp ce patru persoane au terminat şapte clase. Clasa a opta este considerată ca fiind situaţia celor cu studii complete.

Unul din 10 cursanţi este hunedorean

Hunedorenii care nu ştiu carte vor fi incluşi în programul Ministerului Educaţiei „A doua şansă“. Ulterior, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), prin agenţiile judeţene din ţară, va învăţa să scrie şi să citească 6.000 de şomeri aflaţi în evidenţele sale, din care 10 la sută numai în judeţul Hunedoara. Vârstele acestora sunt cuprinse, potrivit reprezentanţilor AJOFM, între 18 şi 62 de ani, însă instituţia nu are o statistică detaliată, pe categorii de vârstă. Şomerii alfabetizaţi vor avea şansa ca, după absolvirea claselor primare şi a ciclului gimnazial, să poată fi incluşi în cursuri de formare profesională, astfel încât angajatorii vor avea la dispoziţie mai mulţi muncitori calificaţi. În plus, şomerii care vor fi învăţaţi să citească vor putea să îşi redacteze singuri propriul CV sau propria scrisoare de intenţie sau vor putea să îşi caute singuri, prin intermediul presei scrise, un loc de muncă. Şomerii analfabeţi identificaţi de AJOFM Hunedoara vor fi direcţionaţi de specialiştii instituţiei spre Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Hunedoara, iar hunedorenii fără un serviciu, dar şi fără carte de muncă, vor fi incluşi în clasele aporbate prin planul de şcolarizare pentru programul “A doua şansă”. “La întâlnirile pe care le vom organiza noi în mediul rural, în diverse zone ale judeţului, la solicitările pe care le vom avea din partea şomerilor care nu mai primesc indemnizaţie, sau beneficiari ai Legii 416, a venitului minim garantat, îi vom direcţiona către şcolile din localitatea de domiciliu pentru întocmirea actelor.

Asemenea cursuri vor fi organizate în Valea Jiului – în Petroşani, Vulcan şi Lupeni, la Hunedoara, Călan, Deva, Geoagiu şi Beriu”, adaugă Vasile Iorgovan Velichi, directorul AJOFM. Potrivit autorităţilor, şomerii analfabeţi sau cu studii incomplete nu vor fi nevoiţi să meargă zilnic la şcoală, ci pot alege sfârşitul de săptămână, sau perioada când este vacanţă. Ei au doar obligaţia de a participa la numărul de ore minim stabilit prin program. Potrivit statisticilor, în România, în acest moment sunt 150.000 de persoane care nu ştiu să citească şi să scrie, iar tendinţa este ca adulţii care se regăsesc în această situaţie să nu le permită nici copiilor lor să meargă la şcoală, tocmai pentru că nu consideră important acest lucru.

Doi ani de şcoală într-unul

“Cursurile de alfabetizare sunt organizate în baza unei metodologii speciale, pe nivele, nu pe clase şi pot începe fie în luna februarie, fie în luna septembrie. Astfel, spre exemplu, într-un singur semestru, poate fi absolvit nivelul întâi, iar în cel de-al doilea semestru poate fi absolvit al doilea nivel. Asta înseamnă că, în numai doi ani, poţi absolvi ciclul primar”, declară Livia Vlad, purtătorul de cuvânt al IŞJ Hunedoara. Cursurile din cadrul programului “A doua şansă” sunt destinate persoanelor care au depăşit cu cel puţin patru ani vârsta corespunzătoare de şcolarizare, fie că nu au învăţat deloc în cadrul învăţământului primar, fie că au depăşit vârsta şi nu se pot înscrie mai departe.

Printre şcolile unde se derulează asemenea cursuri se numără Grupul Şcolar şi Şcoala Generală “Ovid Densuşianu” din Călan, Colegiul Tehnic “Mihai Viteazu” din Vulcan, Colegiul Tehnic “Alexandru Borza”, din Geoagiu, Liceul Teoretic din Lupeni, Grupul Şcolar de Telecomunicaţii şi Lucrări Publice din Hunedoara, Colegiul “Ion Mincu” din Deva şi Şcoala Generală din Beriu. Printre domeniile pregătirilor de bază pe care le studiază hunedorenii incluşi în cadrul învăţământului secundar inferior, se numără calificările profesionale de lăcătuş, mecanic, pădurar, agricultor, zugrav, vopsitor, tapetar, lăcătuş şi electrician constructor. În Programul „A doua şansă”, pentru învăţământul secundar inferior, se pot înscrie persoane cu vârsta de peste 14 ani care au absolvit învăţământul primar. Orele de curs pot fi planificate în timpul săptămânii, după-amiaza sau seara, sâmbăta ori în timpul vacanţelor şcolare.

Tags:

About Ada Beraru