Programul “Rabla” începe peste câteva zile

Articolul a fost vizualizat de 1,466 ori

Programul pentru Înnoirea Parcului Auto (programul “Rabla”) va continua şi în 2012, bugetul programului la nivel naţional fiind de 114 milioane de lei în acest an. Suma este de două ori mai mică, în comparaţie cu fondurile alocate la demararea etapei de anul trecut. Banii acoperă scoaterea din uz a 30.000 de autovehicule, iar suma totală disponibilă ar putea fi suplimentată, pe parcursul anului, în funcţie de cerinţele pieţei.

Numărul rablelor predate la centrele autorizate din judeţ în schimbul voucherelor a crescut geometric începând din 2010

Potrivit Ministerului Mediului, programul va continua procedurile de anul trecut: hunedorenii care vor casa un autovehicul, vor primi un tichet cu valoarea de 3.800 lei, pe care îl vor putea folosi pentru cumpărarea unei maşini noi. Potrivit prevederilor legale, la cumpărarea unui autovehicul nou se pot folosi cel mult trei tichete valorice. Pogramul Rabla poate fi accesat de persoanele fizice, juridice sau operatorii economici fără personalitate juridică, proprietari ai unui autovehicul uzat, înmatriculat pe numele lor. În prezent, aproape o treime dintre cele aproximativ 100.000 de autoturisme înscrise în judeţul nostru au o vechime mai mare de 12 de ani, iar în judeţul nostru funcţionează 12 operatori economici autorizaţi să preia autoturisme pentru casare şi dezmembrare.

Numărul rablelor casate s-a dublat anual

Anul 2005 a fost primul în care s-a derulat programul “Rabla”. În judeţul Hunedoara au fost implicaţi în program, la momentul respectiv, doar doi operatori economici, fiind casate doar puţin peste 260 de maşini. În 2006, patru operatori au casat doar 200 de maşini vechi, în 2007 cei cinci operatori au dezmembrat peste 400 de autoturisme, în timp ce în anul următor patru operatori au preluat aproape 800 de maşini vechi. Numărul rablelor casate aproape s-a dublat în 2009, ajungând la peste 1.200, în timp ce în 2010 hunedorenii au trimis la centrele de dezmembrare şi colectare a fierului vechi aproximativ 3.800 de rable, numărul acestora ajungând la 4.400 anul trecut.

Şi la nivel naţional, ultimii doi ani au înregistrat un “boom” în privinţa cererii de tichete în cadrul programului “Rabla”. Potrivit statisticilor Ministerului Mediului, începând cu anul 2010 şi până în prezent, prin intermediul Programului Rabla, au fost casate aproximativ 300.000 de maşini şi au fost cumpărate aproximativ 100.000 de maşini noi. “Anul trecut a fost primul în care operatorii autorizaţi să preia maşini pentru casare şi să le dezmembreze au fost selectaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu, care a înăsprit condiţiile. În schimb, numărul hunedorenilor care au renunţat la maşinile vechi şi şi-au cumpărat altele a crescut de la un an la altul. Asta s-a întâmplat pentru că începând din 2010 procedura de acordare a tichetelor valorice s-a schimbat: tichetele au putut fi înstrăinate, iar un autoturism nou a putut fi cumpărat folosind trei tichete şi nu unul singur, cum se întâmpla în anii anteriori”, explică Lucia Costinaş, reprezentanta Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

Rable contra maşini electrice

Şi programul “Rabla” pentru maşinile de ultimă generaţie – hibrid sau electrice – va continua în acest an. Este vorba despre programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, bugetul alocat acestuia fiind de 5 milioane de lei, potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului. Hunedorenii care vor casa o maşină veche, ar putea primi în schimbul acesteia două vouchere în valoare de 7.600 de lei pentru un autoturism hibrid sau patru vouchere în valoare de 15.200 de lei, pentru a cumpăra o maşină electrică. Mai mult, proprietarii rablelor casate vor putea beneficia în acest an, la cumpărarea unui autoturism ecologic, de o subvenţie de până la 20% din preţul autovehiculului, dar nu mai mult de 3.700 de euro, pentru autovehiculele electrice, respectiv o reducere de până la 10%, dar nu mai mult de 1.800 euro, pentru autovehiculele hibrid. Fermierii care vor să scape de tractoarele sau maşinile agricole foarte vechi şi neperformante pe care le au în curte pot beneficia şi ei de programul “Rabla” pentru tractoare.

În anul 2010, când a fost iniţiat programul pentru tractoare, hunedorenii au casat 42 de astfel de utilaje, iar anul trecut au mai renunţat la încă 10, cumpărând în schimb altele noi. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara îi avertizează pe proprietarii de maşini interesaţi că nu toate datele care apar pe diferite site-uri sunt corecte şi complete, iar sursa cea mai sigură de informaţii este portalul Administraţiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), unde în zilele următoare vor fi postate toate detaliile legate de derularea Programului pentru Reînnoirea Parcului Auto. Inspectorii de mediu susţin că renunţarea la maşinile vechi şi poluante şi cumpărarea unora noi va reduce impactul negativ asupra atmosferei, apei şi solului, facilitând inclusiv conservarea biodiversităţii.

Tags:

About Ada Beraru