Sport: Victorie necesară

Articolul a fost vizualizat de 947 ori

În numărul trecut al săptămânalului REPLICA scriam că, pentru a se menţine în cursa pentru promovare în liga secundă, FC Hunedoara este obligată să câştige meciul de la Recaş, cu liderul la zi, ACS din localitate. Personal, eram convins că hunedorenii nu vor pierde jocul, după campania de transferuri făcută în iarnă, una extrem de reuşită, faţă de ceea ce adusese Lincar în tur. Mai mult, pe banca tehnică se află un tehnician adevărat, în persoana lui Aurel Şunda, secondat de Remus Steop şi de antrenorul emerit Ştefan Beregszaszy. 

Echipamentul de Inter Milano le-a adus noroc hunedorenilor în disputa importantă cu rivalii de la Recaş

Cu o pregătire de iarnă fără cusur, în ceea ce priveşte partea fizică, dar, din păcate, cu prea puţine meciuri de pregătire, “negrii-albaştrii” (noile culori oficiale în acest retur) au plecat hotărâţi în Banat cu gândul doar la victorie, fiind în joc, la fel ca la Beiuş, nu trei, ci şase puncte. Alături de ei, în tentativa de a pleca cu dreptul în acest retur de foc, s-au aflat şi peste 100 de fani de pe Cerna, cu preponderenţă “ultraşi” ai “Peluzei Nord”, care şi-au încurajat fără întrerupere favoriţii, purtându-i spre succesul mult aşteptat.

Todea recidivează

Faţă de ultimul amical cu CS Vulcan, Şunda l-a titularizat, aşa cum era şi normal, pe Lucian Todea, dar şi pe “vâful” Ionuţ Radu (refăcut după o accidentare). Dat aproape ca sigur indisponibil în urma rubeolei cu care s-a ales în săptămâna jocului, Samuel Jitaru a apărut şi el în 11-le de start. Aşadar, un 4-5-1, cu un mijloc ofensiv, în încercarea de a-l pune în valoare pe Ionuţ Radu.

De parte cealaltă, Cosmin Petruescu nu a putut conta pe golgeterul Szekely (9 reuşite în tur), o pierdere extrem de importantă pentru aproape întreg returul, dar şi pe fundaşul central Aldana, accidentat şi el. Oaspeţii au început în forţă meciul şi, la primul corner, executat de pe partea drepată de P. Păcurar, fundaşul central Muşuroia a reluat cu capul de la 13 metri, Amarinei neavând însă emoţii. Golul avea să vină însă în minutul următor, când providenţialul Lucian Todea avea să înscrie un eurogol, aşa cum o făcuse şi în ultima etapă a returului la Beiuş, contra unei alte pretendente la promovare. A fost o degajare lungă a portarului Ilie Anton şi, fără să stea pe gânduri, mijlocaşul hunedorean a “lobat” de la cca 32 de metri peste goalkeeper-ul recăşan, pe care l-a văzut ieşit din poartă, la 8-9 metri de buturi. Bucurie enormă în rândul celor peste 100 de fani, prilej pentru Todea de a etala mesajul pe care îl avea scris pe maioul de sub tricou, “pentru Silvan”, golul fiindu-i dedicat finanţatorului echipei, care trece prin momente mai puţin plăcute.

Elevii lui Şunda menţin posesia, obligându-i pe bănăţeni să “încaseze”, în minutele 20 şi 28, două cartonaşe galbene, la două intrări dure ale lui Ştrengă şi Chivoiu, asupra lui I. Radu, respectiv Dimcea. Hărţuit încontinuu de Nanu (cel mai bun om al gazdelor), R. Cristian a fost uşor depăşit de acesta, Bier a venit tare în întâmpinarea lui şi l-a faultat imprudent la limita careului mare. Aflat în apropierea fazei, centralul Sergiu Popa a indicat fără nicio ezitate punctul cu “var” (min. 30). Dorind să-şi facă un cadou de ziua lui, Trandu a fost cel care şi-a luat responsabilitatea. A şutat violent, dar, spre nefericirea lui, a trimis în transversală, mingea a revenit în teren, de unde a fost degajată de fundaşii oaspeţi. Recăşenii s-au menţinut în ofensivă, îndeosebi pe flancul stâng al defensivei hunedorene, acolo unde “incisivul” Nanu i-a dat multe bătăi de cap lui R. Cristian, neacomodat cu acest post, el fiind mijlocaş de meserie, dar şi din cauza faptului că Paul Păcurar a evoluat slab, nefăcând nici faza ofensivă, dar nici pe cea de apărare. Ultimele două minute ale primului act au mai adus trei cornere consecutive în contul gazdelor, rămase însă fără efect pe tabela de marcaj.

Rezultat “conservat”

În încercarea de a întoarce rezultatul, dar şi de a revitaliza atacul, Cosmin Petruescu l-a lăsat la cabine pe Morosan şi l-a trimis în teren pe Andronic, pentru ca mai apoi să-i arunce în luptă şi pe Paleacu şi Rogozinaru. FC Hunedoara a început şi cel de-al doilea mitan la fel ca şi pe primul, în dorinţa de a da lovitura decisivă. La două minute de la reluare, pe un contraatac purtat pe partea stângă, Jitaru i-a trimis lui I. Radu, al cărui şut a fost scos în corner. Putea fi 0-2 în minutul 52, când, aflat pe aceeaşi parte stângă, I. Radu a driblat doi jucători, a trimis pe jos şi, venit lansat, Dimcea a şutat puternic de la 19 metri, balonul trecând “razant” cu transversala. De partea cealaltă, bănăţenii se zbat, chiar dacă Nanu a fost trecut pe partea opusă, dar Vodiţă (noul căpitan de echipă în lipsa lui Şandor, accidentat) nu a cedat.

Toate centrările lungi au fost respinse de cuplul Bier – Muşuroia, ori reţinute de Ilie. O nouă oportunitate a elevilor lui Şunda a apărut în minutul 77, când lovitura liberă a lui Jitaru de la 35 de metri a ocolit de puţin vinclul din dreapta porţii. Ultimele minute nu au adus nimic nou sub soarele puternic al unei după-amieze de primăvară caldă, astfel că finalul a consfinţit o victorie de justeţe a unei echipe care a evoluat exact, a respectat partitura “dirijorului” şi şi-a atins obiectivul imediat, acela de a cuceri cele trei puncte. Trei puncte cu mare greutate, care menţin FC Hunedoara în lupta pentru promovare cu şanse tot mai mari.

Evoluţia hunedorenilor, om cu om

A. ILIE – a “cules” toate mingile care i-au venit şi a fost salvat de transversală la penalty.
R. CRISTIAN – obişnuit să evolueze mijlocaş, nu a fost în apele lui ca fundaş dreapta. A avut mult de luptat cu Nanu, care a câştigat aproape toate duelurile, inclusiv faza de la care a plecat penalty-ul gazdelor.
MUŞUROIA – a lăsat o bună impresie, fiind exact atât în jocul la cap cât şi la cel cu piciorul.
BIER – la fel de bun ca şi colegul său în centrul apărării, a atacat imprudent la faza loviturii de la 11 metri.
VODIŢĂ – noul căpitan de echipă a avut o evoluţie sigură pe partea stângă.
P. PĂCURAR – joc modest, chiar slab, atât în ofensivă, dar mai ales în defensivă, unde nu a coborât pentru a-l dubla pe R. Cristian.
DIMCEA – a avut câteva “servicii” greşite punând gazdele în atac. A trecut pe lângă 2-0 în minutul 52.
TODEA – cu ştiinţa jocului, a înscris “eurogolul” care a adus cele trei puncte.
J. VAJDA – chiar dacă nu s-a văzut, a fost extrem de util în faţa apărării. Şi-a făcut pe deplin datoria.
JITARU – foarte tehnic, cu un bun control la minge, nu a arătat tot ce poate, din cauza periodei de întrerupere de câteva zile dinaintea meciului.
I. RADU – bine clădit, cu mari disponibilităţi, a fost prea izolat. Are ce arăta în viitoarele apariţii.
MUNTEAN – intrat în minutul 61, a respectat indicaţiile primite.
STEOP, TRĂŞCAN, CUCIULA – au evoluat prea puţin.

ACS Recaş – FC Hunedoara 0-1 (0-1)

A marcat: Todea (min. 9)
ACS RECAŞ: Amarinei – Mînecan, Chivoiu (min. 68, Rogozinaru), Şeroni, Ticană – Ştreangă, Boldea, Moroşan (min. 46, Andronic), Nanu – Enciu (min. 60, Paleacu), Trandu. Antrenor: Cosmin Petruescu.
FC HUNEDOARA: A. Ilie – R. Cristian, Bier, Muşuroia, Vodiţă – P. Păcurar, Dimcea (min. 90, Cuciula), Jitaru (min. 84, Trăşcan), Todea (min. 77, Steop), J. Vajda – I. Radu (min. 61, Muntean).
Antrenor: Aurel Şunda.
Spectatori: 300.
Stadion: “Atletic”.

Tags: ,

About Ion Bădin