Jurnal de pescar: Sfaturi de primăvară cu Seby Ploscariu

Articolul a fost vizualizat de 1,063 ori

După o iarnă lungă şi grea, în care am stat mai mult pe acasă şi am privit alţi pescari la televizor cum dau în peşti, pentru primele partide de pescuit din noul sezon trebuie să ţinem seama de unele aspecte definitorii. Pe Seby Ploscariu, secretarul Clubului CS. Free Carp Deva, l-am cunoscut la o cupă a presei desfăşurată pe balta Bejan (balta deveanului Ionică Şimon).

Seby Ploscariu

Deşi este un bun cunoscător al pescuitului tehnic la crap, după metode moderne, ştie multe secrete şi despre pescuitul staţionar. Mă asista din spate la concurs şi îmi spunea cum să-mi reglez adâncimea în aşa fel încât momeala să fie prezentată pe substrat, acolo unde pândesc crapii. N-am avut noroc atunci, însă am câştigat o colaborare cu unul dintre cei mai redutabili pescari la crap din judeţ, reprezentant constant al judeţului la Campionatul Naţional de Crap.

Generalităţi în staţionar

“Apa va fi, în general, foarte rece şi foarte limpede, iar în plus putem fi însoţiţi şi de soare, ceea ce ne obligă la folosirea unor nade de culoare închisă, culoare ce va face ca peştele să se simtă ferit şi în siguranţă, comparativ cu o nadă de culoare deschisă, care va fi evitată instinctual de acesta şi care ar scoate în evidenţă activitatea pe zona nădită, activitate ce ar fi mai uşor observată de eventuali răpitori. Nada trebuie să aibă o granulaţie fină, formată din făinuri cu conţinut scăzut de uleiuri, aşa încât, la impactul cu apa, aceasta să se desfacă într-un nor închis la culoare, plin de particule minuscule, care să nu sature peştele, ci doar să îi dea de lucru, să îl ţină activ şi care să fie ca o perdea de protecţie faţă de mediul înconjurător”, spune Seby. Din cauză că apa este rece, se va evita folosirea cânepii boabe sau măcinate, folosirea adaosurilor sau atractanţilor pe bază de ulei sau care conţin uleiuri. După cum se ştie, uleiurile, grăsimile şi apa rece nu se împacă deloc.

Pentru cârlig, vom folosi, ca momeală, viermuşi pinkies, larve de libelulă sau râma roşie mică şi foarte subţire. “Nădirea grea cu care suntem obişnuiţi, în perioada de primăvară trebuie redusă la minimum, aceasta însemnând doar 3,4 bulgări de apel, care să formeze un nor protector şi un semnal de apel, urmând ca după 25 – 30 de minute să mai nădim câte un bulgăraş de nadă de mărimea unei nuci, aceasta fiind nada pentru întreţinere. Viermii pinkies pot fi folosiţi şi ei la o nădire de întreţinere, fiind lansaţi cu praştia de mână şi având rolul să ţină peştii activi pe zona dorită şi totodată să nu producă saturaţie. Nădirea cu viermi se repetă pe toată partida de pescuit la intervale de timp care pot diferi în funcţie de activitatea peştelui în zonă. Liniile de pescuit trebuie să fie formate din fire subţiri de 0,06 mm cu 0,08 – 0,10 sau 0,08 cu 0,10 sau 0,12 mm, plute de semnalizare uşoare, finuţe, lunguieţe, de gramaj mic, 0,5-1 gram şi cârlige de dimensiune mică, plecând de la mărimea 24 până spre 14, în funcţie de peştele vizat, momeala de pe cârlig şi apetitul peştilor”, spune Seby.

Tags:

About Bogdan Leu