Duminică, 11 martie 2012, s-a desfăşurat pe balta Ben prima etapă din turneul de pescuit staţionar iniţiat de către APS Hunedoara. Am decalat puţin relatarea acestor competiţii locale din cauza celebrei Iberian Masters desfăşurată în Spania, unde l-am avut ca reprezentant pe hunedoreanul Radu Prisăcariu, în calitate de antrenor al campionului en-titre al României Benzar Zsolt, material pe care l-aţi putut citi în paginile REPLICA de săptămâna trecută. Revenind la prima etapă din cadrul unui turneu interesant, gândit pe opt etape de calificare dintre care patru pe balta Ben, iar restul pe lacul Cinciş şi pe balta de la Orăştie, cum era şi de aşteptat, concurenţii s-au confruntat în primul rând cu o vreme schimbătoare şi cu o lipsă de apetit a peştilor.
Această lipsă de apetit s-a datorat, în primul rând, nădirii excesive din timpul antrenamentului de sâmbătă, cu o zi înaintea concursului, când s-a prins şi mai mult peşte decât în concurs, iar peştii s-au îndopat bine cu nadă, astfel că, în ziua etapei, activitatea a fost puţin mai redusă. Cu toate acestea s-au prins cantităţi între 2,5 kg şi 18 kg, în funcţie desigur de sectorul şi standul pe care nimereai după tragerea la sorţi.
Limitarea cantităţii de nadă
S-a pescuit într-o singură manşă de cinci ore, pe patru sectoare. Au participat 15 hunedoreni, membri ai APS Hunedoara şi cinci “stranieri” din judeţele învecinate, pescari cu experienţă, obişnuiţi ai bălţii Ben, printre care şi Tudor Bodocan (campionul României în 2011), Andrei Ghioghiu şi Neluţu Lupei. “Pescuitul a fost unul dificil în condiţiile în care peştele a fost sătul în urma antrenamentului de sâmbătă, antrenament cu care nu am fost de acord, ca organizator. S-a nădit foarte mult în antrenament, iar în concurs am decis să limităm cantităţile de nadă, puţin sub limita impusă de regulamentele FIPS-CIPS. Am limitat cantitatea de nadă vie la 1,5 litri, iar cea de nadă compusă din făinuri, pelete şi porumb, la 20 de litri. Cu toate acestea, mulţi pescari au nădit în exces, pentru o astfel de perioadă când se impune o nădire echilibrată, atentă şi un pescuit de maximă fineţe, din cauză că peştele este mofturos şi nu are un apetit la fel de crescut ca în timpul verii sau al toamnei. Au fost pescari care au avut pregătite găleţi întregi de nadă, iar alţii despre care se spune că au folosit cu mult mai mulţi viermi decât am precizat în regulament. Am găsit pescari cu peste 4 kg de viermi pregătiţi şi am fost nevoiţi să îi lăsăm în stand cu doar 1,5 litri.
Cu toate acestea, am auzit că s-a nădit peste limită, însă nu am putut verifica de fiecare dată aceste informaţii”, spune Nicu Stanca, unul dintre organizatorii turneului. În opinia sa, pentru această primă etapă, s-ar fi impus un pescuit de fineţe, cu puţină nadă aruncată, însă au fost şi pescari care l-au contrazis şi care nu s-au dat îndărăt de la a nădi într-un ritm susţinut, iar pe deasupra au şi avut rezultate bune. Nicu pur şi simplu nu a avut peştele în faţă şi s-a chinuit în primele două ore să prindă 2 caraşi. A pescuit deosebit de fin şi, în unele momente, chiar cu cârlige de 18 şi cu un singur vierme, însă cu greu a reuşit să aducă ceva pe vad. După ce vântul s-a mai pornit în rafale, parcă a mai adus ceva peşte pe vad şi a reuşit să prindă câţiva caraşi, dar cu care n-a reuşit decât un peultim loc 4 în sector cu 3,42 kg.
Costică David, printre câştigători
La pol opus s-a situat Titi David, fostul meu partener de la tandemul AdiSeb Pescom de acum câţiva ani, împreună cu care am reuşit să luăm locul I. El spune că unul dintre secretele acestei partide a constat tocmai în nădirea întreţinută, pentru că, în opinia lui, peştele este flămând după iarnă. Analizând puţin cele două puncte de vedere diametral opuse, cred în sinea mea că, de fapt, cel mai important aspect a fost – din nou – norocul la tragerea la sorţi şi avantajul de a avea peştele în faţă. Atâta vreme cât aveai peştele în faţă, nu trebuia făcut altceva decât să-l ţii pe loc. Titi a nădit pe trei vaduri, la 30 de metri, la 20-25 şi la 13 pe lungimea rubezienei. Nu a pescuit la rubeziană mai mult de câteva minute şi s-a prins rapid de faptul că peştele era în larg, o regulă nescrisă pe vreme schimbătoare, îndeosebi atunci când apa este rece. A pescuit, aşadar, la sheffield cu slidere, mai întâi de 6 grame, iar pe măsură de vântul s-a înteţit, a folosit unele mai grele, de 10 plus 1 grame.
“Cred că au fost foarte importante sliderele pe vânt puternic, pentru că stăteau corect în apă şi nu era plimbată linia de curent, aşa că am reuşit să controlez bine linia şi să pescuiesc la punct fix. Am folosit nişte modele noi de slidere de la Maros Mix, foarte bine echilibrate. La început, am pescuit cu cârlige de 12, însă am ratat prea mult, aşa că le-am schimbat cu unele de 8 de la Gamakatsu – nişte cârlige foarte bune, pe care le recomand tuturor. Chiar dacă unii m-au apostrofat, zicând că pescuiesc cu cârlige prea mari, eu cu acestea am avut rezultate. Ca momeală, am folosit buchetul de trei-patru viermi şi râmele roşii. Nu m-am ferit de la întreţinerea ritmică cu nadă şi cred că mulţi au greşit pentru că n-au nădit. Am dat vreo 25 de bulgări la început, cu praştia, pe vadul de la 20-25 de metri, 10 pe cel de la 15 metri şi alţi câţiva pe 13 la rubeziană. Am întreţinut constant cu praştia şi am văzut că peştele răspundea, venind din larg spre vadul nădit, atât crap cât şi caras”, spune Titi David, ocupantul locului I în sectorul A (sector situat pe malul opus casei, în partea dreaptă, cum te uiţi spre baltă). Titi a folosit nada Trabucco Carp Expert combinată cu Benzar Ice Mix, Extra Carp şi aditivată cu Benzar Mix. Spune că nu a fost o nadă foarte aromată, dar suficient de atractivă pentru peşti. A schimbat forfacele de 0,12 cu cele de 0,14 atunci când a văzut că peştele mănâncă.
A prins mai mult în prima jumătate a manşei, cărăsoi, dar şi un crap oglindă de 3 kg, care l-a ajutat foarte mult. A avut o frecvenţă bună până în ultima oră, atunci când, din cauza vântului, peştele “s-a tăiat”, cum spun pescarii şi s-a retras mult în larg. În sector s-a bătut cu pescari experimentaţi ca Marcel Necreală sau Gabi Sevestrean. Pe Marcel l-a bătut la doar 30 de grame diferenţă, cu un total de 14,86 kg. “Este un debut foarte bun pentru mine în acest turneu şi sper să mă menţin pe poziţii. Urmează o etapă pe Cinciş, s-ar putea pe 8 aprilie, când cred că sunt stăpân pe situaţie, deoarece cunosc foarte bine lacul”, spune Titi David. În celelalte sectoare au învins: Radu Prisăcariu cu 12,48 kg, Neluţu Lupei cu 8,72 kg şi Tudor Bodocan cu 18,02 kg – cea mai mare cantitate din concurs. Fiecare dintre aceştia s-au ales cu un valoros punct care va cântări enorm în stabilirea clasamentului final. De remarcat faptul că după cele opt etape ce se vor disputa, se vor lua în considerare şase etape dintre cele mai bune pentru fiecare pescar.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.