Lifturile, colivii cu tot felul de surprize neplăcute

Articolul a fost vizualizat de 4,406 ori

Deşi specialiştii spun că ascensoarele ar trebui înlocuite sau măcar trecute prin lucrări de reparaţii capitale cel puţin o dată la 15-20 de ani, multe dintre acestea continuă să fie „cârpite” şi folosite, chiar dacă au o vechime de mai bine de 40 de ani. Din cauza faptului că unii dintre locatari nu au avut bani nici măcar pentru reparaţii curente, zeci de lifturi din judeţ au fost abandonate, în timp ce alţi hunedoreni nu urcă în cabina ascensorului de frică să nu se blocheze între etaje şi preferă să urce opt, nouă sau chiar 10 etaje pe scări. 

Vandalizate constant şi reabilitate doar din an în paşte, ascensoarele din Hunedoara arată sub orice critică şi funcţionează din ce în ce mai defectuos

Majoritatea lifturilor hunedorene sunt „peticite” cu bucăţi de placaj sau plăci metalice şi nu o dată se întâmplă ca acestea să ofere celor care le folosesc surprizele neplăcute ale blocării între etaje. Claustrofobii preferă să urce pe jos de mai multe ori pe zi fie şi de la parter până la etajul 10, decât să aibă ghinionul de a deschide uşa liftului în dreptul unui perete de beton. Potrivit autorităţilor locale, lifturile sunt proprietatea comună a locatarilor, iar asociaţiile de proprietari trebuie să încheie contracte cu societăţile specializate în lucrări de întreţinere şi reparaţii de ascensoare, pentru ca acestea să facă periodic revizia lifturilor.

În urmă cu 20 de ani, în municipiul Hunedoara, funcţionau peste 100 de lifturi, însă acum numărul acestora a scăzut considerabil.
Autorităţile locale din Hunedoara nu au o evidenţă exactă a lifturilor care sunt funcţionale în acest moment, această chestiune fiind în grija administratorilor asociaţiilor de proprietari, însă precizează că 65 de blocuri din totalul celor peste 500 sunt de tipul “turn”, cu ascensor. “Dintre aceste 65 de imobile cu lift în cel mult 10 turnuri ascensoarele nu mai funcţionează deloc, pentru că locatarii au renunţat să plătească reparaţiile. Mai sunt şi alte blocuri unde sunt câte două ascensoare, câte unul pentru fiecare scară şi multe dintre acestea au rămas cu un singur lift funcţional”, explică reprezentantul Primăriei Hunedoara, Alin Boldor.

Reparaţii capitale: 16.000 de lei

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari confirmă faptul că lifturile sunt vechi şi foarte vechi, dar adaugă că hunedorenii sunt prea săraci pentru a-şi permite reabilitarea sau înlocuirea acestora. Nicio asociaţie de proprietari din tot municipiul Hunedoara nu a înlocuit vreun elevator şi un singur ascensor a fost inclus până acum într-un proiect de reparaţii capitale: este vorba despre blocul B2, de pe bulevardul Dacia. Costurile lucrării s-au ridicat la 16.000 de lei, iar administratorii asociaţiilor care îşi au sediul aici spun că diferenţa între modul de funcţionare şi estetica liftului se vede şi “se simte”. “Nu am mai avut probleme cu liftul ăsta, aşa cum se întâmpla înainte să îl reabilităm”, declară Lidia Costea, unul dintre administratorii asociaţiilor de proprietari.

Lucia Neamţu, un alt administrator, susţine că valoarea întreţinerii lunare a liftului este de aproximativ 7 lei pentru un apartament, sumă la care se adaugă, potrivit notelor de constatare, banii necesari pentru acoperirea reparaţiilor curente. “Lifturile se strică frecvent: o dată pe lună sau chiar la fiecare două săptămâni. Sunt prea vechi, însă nu avem ce face, iar în blocurile cu câte două ascensoare, câte unul pe fiecare scară, oamenii au căzut de acord să păstreze un singur lift, ca să plătească mai puţin”, afirmă Lucia Neamţu, un alt administrator de asociaţie. În plus, unii administratori spun că piesele de schimb sunt destul de greu de găsit, aşa că s-a întâmplat ca, în momentul în care a fost nevoie, liftul unei scări să fie dezasamblat, iar piesele folosite pentru refuncţionalizarea ascensorului de pe cealaltă scară, a aceluiaşi imobil.

Mai multe lifturi modernizate în Deva

Un lift nou ar costa, potrivit specialiştilor care se ocupă cu întreţinerea şi repararea ascensoarelor, până la 10.000 de euro, bani de care nicio asociaţie de proprietari din judeţul Hunedoara nu dispune. Valentin Nistor, reprezentantul „Ascensorul” Deva, una dintre firmele care se ocupă de întreţinerea lifturilor din Deva, Hunedoara, Orăştie şi Haţeg, susţine că niciodată nu a apelat la descompletarea unor elevatoare pentru repararea altora şi că, în ciuda faptului că acestea sunt vechi, ele sunt sigure, având autorizaţiile anuale de funcţionare.

Nici Deva nu stă mai bine la capitolul ascensoare: cel mai vechi lift din oraşul reşedinţă de judeţ are 48 de ani, fiind dat în funcţiune în 1964, odată cu blocul turn din centrul oraşului. În timp, liftul a fost reparat în numeroase rânduri, dar a trecut şi printr-un proces de modernizare. Ceva mai avuţi, devenii au reuşit să modernizeze şi alte ascensoare, printre care şi două lifturi dintr-un bloc din zona Ulpia. Costurile lucrărilor au ajuns la aproximativ 20.000 de lei. În municipiul Deva, mai funcţionează în prezent peste 150 de lifturi, majoritatea mai vechi de 30 de ani. Cu toate acestea, cele mai multe au autorizaţiile necesare de funcţionare primite în urma reviziilor tehnice de la specialiştii Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR).

Vandalismul strică mai mult

Reprezentantul firmei “Ascensorul”, Valentin Nistor, susţine că nu este de mirare faptul că municipiul Hunedoara are mai multe probleme la capitolul elevatoare. El spune că una dintre primele cauze care duc la apariţia defecţiunilor este folosirea necorespunzătoare a lifturilor şi vandalizarea lor. Dintre toate zonele judeţului, Valea Jiului stă cel mai prost la capitolul ascensoare: din peste 200 de lifturi care funcţionau odinioară în blocurile din zona de sud a judeţului, acum doar câteva zeci mai sunt utilizabile, dar şi acelea sunt deteriorate şi, desigur, foarte vechi. Potrivit legii, în cazul în care un lift (fie el şi cu autorizaţie de funcţionare) provoacă o tragedie, responsabilă pentru producerea incidentului este firma de întreţinere cu care asociaţia de proprietari a blocului are încheiat contract de asistenţă tehnică, aceasta fiind obligată să facă verificări lunare ascensorului. Reprezentanţii firmelor care activează în domeniul reviziei lifturilor adaugă că, deşi durata de viaţă (“uzură”winking a ascensoarelor a fost demult depăşită în cele mai multe dintre cazuri, acestea nu reprezintă pericole, dacă sunt folosite corespunzător. Una dintre cele mai importante reguli în folosirea ascensoarelor este aceea ca, în cazul în care aţi rămas blocat în cabină, să nu o părăsiţi, pentru că asta ar putea să vă pună viaţa în pericol.

Specialiştii spun că tot ceea ce trebuie să faceţi este să vă păstraţi calmul şi să apelaţi la dispeceratul firmei care asigură întreţinerea, al cărei număr de telefon trebuie neapărat să fie afişat pe uşile lifturilor.

Tags:

About Ada Beraru