Atuul României la exportul de alimente: porumbul

Articolul a fost vizualizat de 1,690 ori

Exporturile de produse agricole din România au depăşit 3,9 miliarde euro în 2011, o creştere de aproape 28% faţă de anul precedent, când valoarea produselor exportate s-a situat uşor peste 3 miliarde de euro. Importurile au fost, de asemenea, în creştere anul trecut, însă majorarea a fost de doar 13%. Prin urmare, deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare în anul 2011 a fost de 376 milioane de euro, în scădere cu 48,5% faţă de nivelul înregistrat în anul 2010.

Exportăm produse de bază

Chiar dacă volumul exporturilor a crescut, în structura lor se regăsesc produse alimentare de bază, cu adaos comercial mic. Porumbul a deţinut cea mai mare pondere în totalul exporturilor de produse agroalimentare, de 14,8%, la fel ca în anul 2010, când a avut o pondere de 12.7%. După porumb, România exportă seminţe de floarea-soarelui, cu o pondere de 13,0% şi produsele din tutun, cu o pondere de 11,6%. În afară de zahăr, ulei şi ţigarete, restul exporturilor de produse alimentare româneşti au ca obiect alimente de bază, neprelucrate. Încasările însumate rezultate din exportul celor trei produse aflate în top au atins nivelul de 1,53 miliarde de euro. Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României. Astfel, în anul 2011, exporturile de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 72,0%, iar importurile din statele membre UE au deţinut o pondere de 78,9%.

Tags:

About Adrian Sălăgean