Mai multe drumuri naţionale, judeţene, dar şi comunale intră în această primăvară în reparaţii. Una dintre cele mai ample lucrări va fi cea de reabilitare a nouă bulevarde din municipiul Hunedoara. Aceasta va fi executată cu fonduri europene, valoarea proiectului fiind de peste 21 de milioane de lei. Şi Consiliul Judeţean va începe lucrările în perioada imediat următoare: plombări şi turnat de covoare asfaltice, însă reprezentanţii instituţiei spun că încă mai aşteaptă topirea totală zăpezilor.
Una dintre cele mai importante lucrări de reabilitare a drumurilor din judeţul Hunedoara este marele proiect de reabilitare a nouă străzi şi bulevarde din municipiul Hunedoara. Este vorba despre străzile Avram Iancu, Aurel Vlaicu, Carpaţi, Victoriei şi bulevardele 1848, Dacia, Libertăţii, Republicii şi Traian, care vor fi complet reabilitate. Valoarea lucrărilor, care au început deja, se ridică la aproape 20.8 milioane de lei, fără TVA, finanţarea majoritară fiind din fonduri europene. Şi Primăria Hunedoara va contribui cu bani la realizarea proiectului, cu o sumă reprezentând doi la sută din valoarea contractului, la care se adaugă valoarea integrală a TVA, dar şi costurile câtorva lucrări considerate de finanţator neeligibile. În total, se vor scoate de la bugetul local aproximativ 600.000 de lei, lungimea totală a străzilor care urmează să fie reabilitate fiind de peste 11 kilometri.
La aceasta se adaugă şi aproximativ 66.000 de metri pătraţi de trotuare, dar proiectul include şi refacerea semaforizării în opt intersecţii, reabilitarea staţiilor de transport în comun existente pe străzile şi bulevardele amintite, construirea unei piste pentru biciclete şi a două sensuri giratorii – unul la intrarea în Hunedoara şi celălalt la intersecţia dintre bulevardul Republicii cu strada George Enescu.
Proiectul de reabilitare a principalelor artere din municipiul Hunedoara cuprinde şi construirea a circa 1000 de noi locuri de parcare. Lucrările au început pe bulevardul Dacia, cea mai lungă arteră de circulaţie din municipiu, care va oferi locuri de parcare pentru aproximativ 600 de autoturisme. Proiectul pentru reabilitarea celor nouă străzi principale din Hunedoara a fost depus în anul 2009, acceptat la finanţare în 2010, iar contractul de execuţie a lucrărilor a fost atribuit abia la finele anului trecut. Firmele care vor executa lucrările sunt Delta ACM 93 şi Drupo. Reabilitarea străzilor şi lucrările anexe proiectului ar trebui să fie finalizate în următoarele patru luni.
Hunedoara Şi Călan – cei mai mulţi bani
În ceea ce priveşte drumurile naţionale, primii 17 kilometri de autostradă dintre Deva şi Orăştie ar putea fi finalizaţi până în luna iunie. Secţiunea a doua, cu o lungime de aproximativ 15 kilometri, va fi finalizată abia în luna februarie a anului viitor. Pe de altă parte, şi consilierii judeţeni au aprobat repartizarea către administraţiile locale a sumelor din taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru drumurile judeţene şi comunale. Consilierii judeţeni au alocat aproximativ 16,2 milioane de lei primăriilor din judeţ. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara (CJ), Mircea Moloţ, susţine că – spre deosebire de anul trecut – în acest an, judeţul nostru a primit cu 30 la sută (aproximativ 8,6 milioane de lei) mai puţini bani pentru drumurile judeţene, de aceea CJ a aprobat contractarea unui împrumut de circa 66 de milioane de lei.
Moloţ adaugă că intenţionează ca suma amintită să o folosească pentru modernizarea a 11 tronsoane de drumuri din judeţ, care au ca termen de finalizare acest an. Împrumutul urmează să fie contractat pe o perioadă de 20 de ani, prin sistemul electronic de achiziţii publice. Printre primăriile hunedorene care au primit bani pentru întreţinerea şi modernizarea drumurilor judeţene şi comunale se regăsesc 52 dintre cele 69 de administraţii locale. Sumele cele mai consistente au mers către municipiul Hunedoara (care a primit 1,2 milioane de lei) şi oraşul Călan (500.000 de lei). Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Hunedoara, Marin Butar, spune că anul acesta autorităţile au fost nevoite să facă faţă unei ierni grele, aşa că la drumurile judeţene nu au fost, deocamdată, făcute lucrări, în afara celor de deszăpeziri şi de întreţinere. „Şi acum mai sunt porţiuni acoperite de zăpadă la munte şi în zonele de deal, unde zăpada nu s-a topit, încă. Sunt două drumuri în lucru, este vorba despre cele cu investiţii din fonduri europene: DJ 708 D, ruta Veţel – Muncel – Feregi şi DJ 687 D Teliuc – Topliţa – Lunca Cernii. Aceste drumuri au un grafic de lucrări în care firmele s-au încadrat, având finanţarea necesară, iar în perioada imediat următoare, din aprilie, după ce se va mai încălzi şi vom face un plan bine pus la punct, se vor executa plombări şi lucrări de turnare a covoarelor bituminoase”, explică Butar.
Asfalt pe Valea Dinozaurilor
Printre drumurile care vor fi modernizate în acest an se numără cele din zona Beriu şi Căstău, Orăştioara de Jos, Sibişel şi Sereca. Asfaltarea drumurilor din localităţile amintite se va face prin programul “Reabilitare şi Modernizare – 10.000 de kilometri de drumuri de interes judeţean şi local”, implementat de Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului. Un alt proiect vizează asfaltarea traseului „Valea Dinozaurilor”, de aproximativ 7 kilometri – ruta Sânpetru (Sântămăria Orlea) – Ohaba Sibişel (Râu de Mori) – pe o distanţă de un kilometru şi jumătate, între Sânpetru şi Sibişel. În zonă au fost descoperite urme fosilizate de dinozauri pitici „de Haţeg”, unici în lume, despre care specialiştii spun că datează din era mezozoică. Autorităţile au tot interesul să asfalteze porţiunea menţionată, având în vedere că, după înfiinţarea Geoparcului Dinozaurilor, în 2004, tot mai mulţi turişti au început să viziteze traseul tematic „Valea Dinozaurilor”. Ruta a fost transformată din drum comunal în drum judeţean şi aşteaptă acum înfiinţarea unui muzeu al dinozaurilor în aer liber.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.