Avem lege, dar nu avem spaţii pentru picnic

Articolul a fost vizualizat de 2,577 ori

Potrivit legii, hunedorenii care vor fi prinşi în alte locuri decât cele special amenajate pentru picnic sunt buni de plată. “Legea picnicului” vrea să protejeze mediul şi starea de sănătate a populaţiei, deşi în tot judeţul nu există nici măcar un singur loc pentru ieşirile la iarbă verde. Primarii spun că legea este bună, dar adaugă că pentru anul acesta este prea târziu să mai cuprindă asemenea cheltuieli în bugete. 

Chiar şi cu noua lege a picnicului, contravenţiile vor exista, dar sancţionaţii nu prea

Şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, spune că în tot judeţul Hunedoara nu există niciun loc special amenajat pentru picnic şi nici nu vor fi aplicate sancţiuni. “Amenajarea acestor spaţii presupune construirea unei căi de acces, amenajarea de parcări, pentru ca maşinile să nu fie oprite pe carosabil, dar nici în pădure şi amplasarea de containere pentru deşeuri. În plus, trebuie ca zonele de picnic să fie amplasate la o distanţă suficient de mare de pădure, pentru a evita riscul incendierilor involuntare. Conform legii, rămâne cum am stabilit – ca să zic aşa, pentru că şi pe legislaţia pe care o aveam până acum regulile erau cam aceleaşi. Cu toate acestea, în Pădurea Bejan din Deva sau pe Dealul Cetăţii (care sunt arii protejate şi unde nu sunt amenajate locuri de picnic sau campare), toată lumea ieşea la iarbă verde sau campa, îşi lăsa gunoaiele acolo şi apoi pleca liniştită acasă. Asta pentru că autorităţile cu atribuţii nu aplică sancţiunile prevăzute de lege”, declară directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Georgeta Barabaş mai spune că multe zone verzi din judeţ sunt împânzite de gunoaie pentru că inspectorii Gărzii de Mediu Hunedoara nu fac verificările necesare şi nici nu aplică amenzi, ci se limitează la munca de birou. “Educaţia nu se face decât cu legea, deci sancţiunile sunt necesare, iar administraţiile locale sunt responsabile de educarea cetăţenilor şi de menţinerea curăţeniei. E drept că nu primarii aruncă gunoaiele, ci chiar hunedorenii, însă Garda de Mediu trebuie să aplice sancţiuni, dacă vrem să avem un judeţ curat. În România, există cadrul legal, dar, de fapt, amenzile nu se aplică, aşa că nimeni nu ştie de frică”, mai spune Barabaş.

Garda promite, totuşi, amenzi

În replică, şeful Gărzii de Mediu Hunedoara, comisarul Cristian Moldovan, spune că va face controale şi va aplica amenzi. În plus, acesta respinge acuzaţiile directoarei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, cum că inspectorii de mediu ar fi mult prea îngăduitori şi preocupaţi mai degrabă de verificarea hârtiilor, decât de situaţia reală din teren. Şeful Gărzii de Mediu declară că cei 17 angajaţi ai instituţiei fac tot posibilul să îşi îndeplinească sarcinile de serviciu, în ciuda faptului că au numai patru maşini la dispoziţie şi 600 de litri de benzină lunar. În schimb, Moldovan recunoaşte că nu a citit încă “legea picnicului”, aşa că nu ştie exact care sunt prevederile ei: “În momentul în care vom declanşa controale şi vom ajunge pe la primari, vom verifica dacă există sau nu locurile respective, deşi bănuiesc că acestea nu există, pentru că regulile sunt drastice. Încă nu am citit legea picnicului, pentru că nu m-am lovit de ea, dar am înţeles că acolo unde se doreşte realizarea unor spaţii care presupun camparea, este nevoie de duşuri. Asta înseamnă o întreagă reţea de infrastructură, o clădire, o fosă septică în care să se colecteze apa uzată, deci proiectul este unul costisitor.

Zona pentru picnic sau zona specială de campare înseamnă, de fapt, acelaşi lucru”, susţine şeful Gărzii de Mediu Hunedoara. Comisarul Moldovan mai spune că le-a propus primarilor să trimită reprezentanţii de mediu în teren, care să strângă dovezi (să realizeze fotografii) cu cei care lasă în urma lor gunoaie, însă adaugă că, iniţial, edilii s-au arătat încântaţi de idee, dar până la urmă nu au făcut nimic.

Ce zice, cu adevărat, legea

Conform legii, ieşirile la iarbă verde pe domeniul statului sau al primăriilor locale sunt permise numai în locuri special amenajate. Orice activitate de recreere desfăşurată pe domeniul public, de una sau mai multe persoane, care implică şi consumul de alimente şi băuturi, ori aprinderea focului, este considerată activitate de picnic. Legea face diferenţa între “zone special amenajate”, în care aprinderea focului este permisă şi “zonele indicate”, unde puteţi lua masa la iarbă verde, dar nu aveţi voie să aprindeţi focul. Primăriile sunt cele care au obligaţia amenajării spaţiilor amintite, care trebuie să aibă locuri speciale pentru aprinderea focului, containere de gunoi şi toalete ecologice, dar şi un orar de funcţionare. Pentru amenajarea zonei de picnic niciun primar nu va avea voie să taie arbori sau să modifice cursurile de apă.

De asemenea, ridicarea construcţiilor este interzisă, cu excepţia celor cu caracter temporar. Tot primarii sunt cei care, potrivit legii, sunt obligaţi să organizeze un serviciu de verificare zilnică a zonelor de picnic, cu ajutorul poliţiei comunitare, iar administraţiile locale sunt cele care trebuie să asigure ridicarea deşeurilor. Parcările care deservesc zonele de picnic trebuie marcate corespunzător, iar regulile privind desfăşurarea activităţii de picnic, precum şi cuantumul amenzilor trebuie afişate la vedere, pentru a tăia elanul posibililor contravenienţi. În zonele pentru picnic mai trebuie să fie amenajate şi puncte de informare care trebuie să cuprindă: panouri cu harta zonei, regulile acesteia şi numerele de telefon utile, dar şi pichete de stingere a incendiilor.

Reguli de bună purtare pentru “grătărişti”

Hunedorenii care vor ieşi la iarbă verde odată cu încălzirea vremii trebuie să ştie că nu au voie să vandalizeze niciun obiect de informare sau semnalizare, să nu arunce gunoaie la întâmplare şi să nu aprindă focul decât în locuri special amenajate. Cine foloseşte produse de igienă personală la mai puţin de 30 de metri distanţă de cursurile de apă, spală diferite obiecte în râuri şi pâraie, sau hrăneşte sau răneşte animalele sălbatice riscă amenzi consistente. În plus, trebuie să ştiţi că nu aveţi voie să îndepărtaţi nici măcar o piatră din cadrul natural şi, evident, nu aveţi voie să postaţi mesaje sau să vă scrijeliţi numele pe copaci. Dacă primăriile riscă amenzi de până la 50.000 de lei în cazul în care nu amenajează spaţiile speciale sau nu respectă prevederile legate de gestionarea gunoaielor şi a siguranţei hunedorenilor, aceştia riscă şi ei să scoată din buzunare până la 3.000 de lei, pentru nerespectarea unei singure prevederi a legii picnicului. Cei care pot să vă dea amenzi sunt inspectorii de mediu, reprezentanţii primăriilor sau poliţiştii locali.

Tags:

About Ada Beraru