Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,000 ori

Taxe în plus

Impozitele pentru casă şi maşină cresc cu 16% din 2013. Majorarea ar trebui să acopere rata inflaţiei din ultimii trei ani, anunţă Ministerul Finanţelor, care a publicat propunerea de mărire a impozitelor şi taxelor locale pe site-ul oficial. Această majorare va aduce aproape 900 de milioane de lei anual.

ITM: Măsuri drastice

Angajatorii şi persoanele care sunt găsite la faţa locului în timpul unui control al inspectorilor de muncă pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 10.000 de lei dacă refuză să dea informaţii despre evenimentul cercetat de aceştia, măsura intrând în vigoare începând de sâmbătă. Inspectorii de muncă au dreptul, începând de sâmbătă, să ia declaraţii scrise, singuri sau în prezenţa martorilor, salariaţilor, angajatorilor şi reprezentanţilor legali ai acestora, precum şi altor persoane care pot da informaţii cu privire la obiectul controlului efectuat sau al evenimentului cercetat.

Agricultură

Statul va înfiinţa un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene, care va gestiona un buget de 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro) în acest an, agricultorii urmând astfel să cofinanţeze mai uşor proiectele, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la 15 martie, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală avea un grad de absorbţie de 40%, totalizând 4,044 miliarde de euro. Valoarea contractată a fost de 4,541 miliarde de euro.

Fonduri UE

Cota de prefinanţare a proiectelor UE va fi majorată de la 10% la 20% pentru lucrări finanţate integral din fonduri nerambursabile şi pentru investiţii cu valoare eligibilă mai mică de un milion lei, iar termenele de implementare a proiectelor nu vor mai putea fi modificate decât de maximum trei ori, informează Mediafax. Pentru acest an, Guvernul şi-a propus să atragă fonduri europene de aproximativ şase miliarde euro.

Adio, Murfatlar!

Tribunalul Constanţa a aprobat cererea de intrare în insolvenţă a companiei Murfatlar România, unul dintre principalii producători locali de vin.

About Adrian Sălăgean