Pentru întreprinzătorii hunedoreni, a lucra cu deţinuţi este ca şi cum ar produce în China. Potrivit unor surse din sistemul penitenciarelor, costul muncii unui deţinut variază între şapte şi nouă lei pe zi, plus TVA. Aşa se explică succesul antreprenorial pe care Penitenciarul Bârcea Mare îl are prin “închirierea” forţei de muncă a deţinuţilor.
Jumătate de milion de euro pe an
Potrivit unui comunicat al instituţiei, anul trecut, deţinuţii care au efectuat activităţi lucrative în exteriorul şi interiorul Penitenciarului Bârcea Mare au adus un venit de 1.773.688 de lei, fără TVA. Nici în acest an rezultatele economice nu sunt rele. În primele două luni din 2012, deţinuţii au câştigat 178.388 de lei, fără TVA, din diverse activităţi productive.
Cum se împarte câştigul?
Din “salariul” pe care îl primesc persoanele private de libertate în urma „job-urilor”, 60 la sută din venit revine administraţiei, constituind venituri proprii, şi 40 la sută „se varsă” în buzunarele deţinuţilor. Aceştia, însă, nu primesc pe loc întreaga sumă ce le revine. Doar 75 la sută din câştig îl pot folosi pe perioada în care sunt închişi, iar diferenţa de 25 la sută din sumă este depusă într-un cont, de unde pot scoate bani doar atunci când vor fi eliberaţi. Administraţia locului de detenţie foloseşte aceşti bani pentru plata utilităţilor, hrana deţinuţilor, asistenţă medicală, dar şi pentru achiziţionarea materialelor necesare pentru programul de învăţământ din penitenciar. Deţinuţii îşi pot ajuta chiar şi familiile cu aceşti bani.
Câştigă şi “libertate”
În ultimele 12 luni, de la Penitenciarul Bârcea Mare au ieşit la muncă, în medie, 238 de deţinuţi pe lună, dintre care 133 au fost plătiţi, iar ceilalţi au efectuat munci în interesul locului de deţinere. Pe lângă remuneraţia primită de deţinuţii care participă la activităţi productive, aceştia primesc şi o reducere a pedepsei, aşa-numitele zile câştig. Acestea reprezintă numărul de zile acordate lunar, care poate fi de la trei la şapte zile şi se acordă fiecărui deţinut. Zilele se scad din durata pedepsei la care a fost condamnată persoana respectivă.
Doar muncă necalificată
Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului, deţinuţii nu pot presta decât activităţi necalificate. „Persoanele private de libertate pot fi folosite în agricultură, industria lemnului, construcţii, întreţinere spaţii verzi sau orice altă activitate ce presupune muncă necalificată. Derularea unei astfel de activităţi are la bază un contract încheiat între beneficiar şi administraţia locului de deţinere, situaţie în care se stabileşte tariful/oră/deţinut. Remuneraţia lunară astfel stabilită nu poate fi mai mică decât salariul minim pe economie, conform prevederilor legale în vigoare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare, inspector principal Nicoleta Danciu.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.