Colţul cultural: Green Band

Articolul a fost vizualizat de 1,356 ori

Am un doesebit respect pentru oamenii talentaţi şi mai mult pentru cei care îşi fructifică talentul în faţa semenilor. Zilele trecute o trupă rock din Deva a concertat într-un club cu specific. Este vorba de Green, un nume sugestiv, sub care cinci muzicieni fac tot posibilul să demonstreze că rock-ul este încă verde. 

Green Band Hunedoara

După 1989, au fost câţiva ani în care iubitorii de pop, rock nu au mai vrut să asculte muzică românească şi au gustat din plin, pe toate căile posibile, trupe şi muzicieni ce erau interzişi pe vremea comunismului. După un timp, industria muzicală românească a revenit, din păcate însă cu subgenuri ce nu au reuşit să mulţumească pe iubitorii de jazz sau rock, ba mai mult le-au stârnit reacţii negative.

O parte dintre oamenii educaţi a respins fenomenul, dar nu s-a luat atitudine, rămânând la etapa de nemulţumire. Chiar dacă puţini, s-au găsit unii care au găsit de cuviinţă să vină cu o alternativă şi să propună publicului manipulat genuri muzicale valoroase, de calitate. Un exemplu potrivit este grupul rock GREEN. Proiectul GREEN a luat fiinţă în anul 2008 şi s-a bazat în special pe cover-uri.

A fost demarat de chitaristul Vasile Stănăşel, care a dat şi numele grupului. După o serie de schimbări de componenţă, GREEN se află în formula actuală din februarie 2010, cu Vasile Stănăşel la chitară, Nelu Constantinescu Lipi, voce, Toth Zoli, clape, Cosmin Herac, tobe, Ionel Rotaru Boxi, bass. Încă de la început formaţia a atras atenţia şi a fost apreciată pentru seriozitate şi calitatea concertelor pe care le-a suţinut. GREEN a participat, de la înfiinţare şi până în prezent, la aproape toate evenimentele importante care au avut loc pe plan local, dar şi în alte localităţi. Vineri, 23 martie 2012, au susţinut un concert în clubul John’s Cafe din Deva, unde au reuşit o seară “incendiară”. Toţi participanţii au cântat alături de GREEN refrenele pieselor care au fost hit-uri de-a lungul timpului.

Au abordat un repertoriu cu piese din anii 60, dar şi lucrări muzicale actuale. Audienţa a fost una foarte variată, de la elevi la oameni trecuţi de a doua tinereţe, însă toţi au fost încântaţi de prestaţia celor de la GREEN şi, bineînţeles, de repertoriul specific perioadei de aur a rock- ului.
“A fost uimitor să vedem tineri care au cântat alături de noi piese din perioada anilor 60-70, când unii dintre ei nici nu erau născuţi”, a declarat după concert Vasile Stănăşel. Sigur că e vorba aici de tineri cu un bagaj cultural peste medie, cu un discernământ cristalizat, ce caută satisfacţii spirituale şi, spre bucuria lor, le găsesc chiar la ei acasă, în Deva.

Cu atât mai mult este de apreciat activitatea muzicală, cu cât muzicienii de la Green insistă să ofere o alternativă de calitate producţiilor suburbane, promovate pe mai toate canalele media. De altfel, poziţia leader-ului Vasile Stănăşel cerifică acest lucru: “Din păcate, presa nu prea ne bagă în seamă, în schimb îi promovează pe cei care îşi fac muzica pe un calculator, fără să aibă nicio apariţie scenică. De multe ori nu au nici simţ ritmic sau ureche muzicală, însă cu bunăvoinţa inginerului de sunet apar şi ei acordaţi şi cântând pe ritm. O păcăleală ieftină. Dacă le pui o chitară în braţe vei avea surpriza să constaţi că nu sunt în stare să cânte o piesă cap-coadă. Cică aia e “muzică cu sens”. Sensul de fapt e unul singur, să fii capabil să cânţi cu adevărat şi să faci şi publicul să cânte cu tine”.

Am remarcat la Green Band sunetul apropiat de cel al trupelor după care cântă piesele alese, pe lângă doza mare de profesionism a muzicienilor, contribuind la această reuşită şi cunosţinţele legate de culoarea sunetului, dinamică şi, nu în ultimul rând, de instrumentele performante de care dispun.
GREEN va susţine o serie de concerte în cluburile din oraş şi la Cluj.

Lucrează la un spectacol alcătuit din piese proprii, aşteptând, cu încredere, producţia unui album. Iată un model de rezistenţă împotriva unui curent care uniformizează şi distruge sensibilitatea atât de necesară în muzică. La cât mai multe concerte Green Band!

Tags: ,

About Mircea Goian