Sport: Gloria a fost a Hunedoarei

Articolul a fost vizualizat de 806 ori

Echipa de fotbal a oraşului Hunedoara a reuşit şasel victorii consecutive. Pe de o parte, reuşitele erau obligatorii pentru o grupare care are pretenţii de promovare în eşalonul secund. Pe de altă parte, cele şase victorii “legate” trebuie să le aducă echipierilor de la FC Hunedoara un dram de apreciere din partea suporterilor. 

Mai multă horărâre, un pic de inspiraţie şi un dram de noroc le-au adus hunedorenilor 18 puncte în ultimele şase meciuri

Aşa cum arătau calculele hârtiei, FC Hunedoara pornea ca favorită certă în meciul de la Arad cu Gloria. Gazdele părăsiseră ultimul loc doar cu o rundă înainte, când trecuseră pe propria arenă, surprinzător, de Millenium Giarmata (n.r. scor 2-0). De partea cealaltă, oaspeţii veneau după patru succese consecutive, ultimele trei fiind realizate în stil „italian”, cu 1-0. În teren însă, lucrurile nu au fost la fel de simple, chiar dacă elevii lui Aurel Şunda au dominat cea mai mare parte a jocului. Au avut posesie, au plimbat balonul, dar de cele mai multe ori pasa decisivă a fost greşită. Se vede clar că lipseşte încă acel „vârf” veritabil, de gura porţii, pentru că atât I. Radu (şters din nou), cât şi Istinie (deosebit de activ), joacă mai mult în latetral. Nici Jitaru nu arată încă ceea ce ştie, el fiind mai mult un jucător de moral, ratând nepermis de uşor un penalty. Este clar că punctul forte al echipei îl reprezintă cel puţin până acum, defensiva, una extrem de sigură, începând cu portarul Ilie şi terminând cu „închizătorul” J. Vajda. Dovadă că, în ultimele patru partide, poarta nu a fost penetrată, iar jocul fundaşilor este unul aproape fără cusur la acest nivel.

Arădenii ştiau că au în faţă un adversar superior valoric, şi de aceea antrenorul Leontin Pinţa a căutat să-şi ia măsuri speciale, îndeosebi în defensivă, acolo unde a menţinut, cel puţin în prima repriză, nu mai puţin de şase jucători, încercând să destrame din „faşă” acţiunile ofensive ale oaspeţilor.

Dominare sterilă

Cu o formaţie superofensivă, FC Hunedoara a început tare jocul în încercarea de a înscrie cât mai repede golul care să aducă linişte. În minutul 5, Istinie pătrunde pe partea dreaptă, dar şutul său este scos în corner de un apărător. Trei munute mai târziu, la un corner executat de pe partea stângă, goalkeeper-ul Bujor a respins în faţă şi, venit în plin fuleu, Todea a trimis de la 16 metri puţin pe lângă stâlpul porţii. Gazdele nu au ameninţat nici un moment buturile adverse, rezumându-se la o apărare aglomerată şi la eventuale contraatacuri care să vină în urma unor greşeli ale hunedorenilor. Susţinuţi de circa 50 de suporteri, „negru- albaştrii” au fost foarte aproape de deschiderea scorului în minutul 26. R. Cristian a fost foarte bine găsit cu o pasă peste întreaga apărare, s-a trezit singur cu Bujor în faţă şi, în locul unui şut spre poartă, a preferat o pasă în faţa porţii, care nu a fost ajunsă de Jitaru. Am mai notat lovitura de cap din minutul 35 a lui Muşuroia din 8 metri, care i-a luat faţa lui Bujor, dar balonul a trecut peste.

Gol din penalty

Debutul celui de-al doilea mitan a fost la fel ca şi primul, cu ospeţii cantonaţi în jumătatea de teren a arădenilor. În minutul 49, R. Cristian a trimis de la 14 metri lateral dreapta în scurt, dar portarul a reţinut în doi timpi. Trei minute mai târziu, I. Radu a scăpat pe contraatac, a pătruns în careu şi, în locul unei pase simple spre Jitaru aflat în poziţie foarte bună a preferat un şut „moale” de la 12 metri, el fiind schimbat de Şunda în minutul următor. Presiunea la poarta gazdelor creşte, Bier fiind şi el aproape de gol în minutul 56, dar a lovit greşit mingea cu capul din şase metri. Gloria a ameninţat cu adevărat poarta celor de la FC Hunedoara abia în minutul 58, când a avut o dublă oportunitate de a înscrie. A şutat din 14 metri Ad. Popa, Ilie s-a opus, a reluat de la 18 metri Ban, dar acelaşi Ilie a fost prezent şi a deviat în corner.

Mai multă horărâre, un pic de inspiraţie şi un dram de noroc le-au adus hunedorenilor 18 puncte în ultimele şase meciuri

Avea să vină şi golul mult dorit de fanii hunedoreni în minutul 61. Istinie a fost faultat imprudent la marginea careului de 16 metri, undeva în latetral, de Viţu. Aflat în apropiere, arbitrul Flavius Roşu a indicat ferm punctul cu „var”, eliminându-l pe fundaşul arădean. Todea şi-a asumat responsabilitatea, transformând cu multă siguranţă. Cu om în plus şi cu avantaj pe tabela de marcaj, FC Hunedoara şi-a înghesuit adversarul în propriul careu în dorinţa de a înscrie şi cel de-al doilea gol. Şi a avut ocazia în minutul 70, când Jitaru a fost aproape să trimită din corner direct în poartă, dar Bujor a scos de sub transversală, pentru ca, la următorul corner, Bier să trimită din poziţie excelentă, de la 8 metri, în „plopi”. În minutul 74, acelaşi Istinie scoate un al doilea penalty, după ce a fost „agăţat” de portarul Gloriei. Execută de această dată Jitaru, care trimite însă slab la semiînălţime şi Bujor respinge.
Şi cum în fotbal se pot întâmpla multe, mai ales atunci când te relaxezi prematur, era să asistăm la lovitura de teatru în minutul 78, când Ban a reluat din doi metri, dar provedenţialul Ilie a respins cu piciorul.

Scăpaţi cu bine din acest „forrcing”, oaspeţii au mai avut o bună ocazie de a înscrie în minutul 85, când, în urma unei lovituri libere, Bier a reluat cu capul în bară. Cele patru minute de prelungiri i-au găsit pe elevii lui Pinţa în atac, căutând egalarea cu disperare, dar emoţiile hunedorenilor au fost risipite de fluierul de final. Victorie meritată, trei puncte importante, dar mai este de lucru de la mijloc în sus.

About Ion Bădin