Nu ştiu câte ştiri online citiţi voi, da’ eu mă tot lovesc de titlurile de pe CityNews. Şi nu mi-e uşor, să ştiţi. De exemplu, dau peste câte un titlu ca ăsta: “CULTURA – Fost student al lui Mircea Eliade, la Cluj”. Fără predicat, desigur, pentru că predicatele-s pentru începători, adevăraţii profesionişti dispun de abilitatea de a pune titluri fără să-ţi spună, de fapt, nimic concret. Numai colegii lor de la Realitatea şi ăia care realizează emisiunea de mare impact Ştirile Kanal D mai pot face treaba asta. În fiecare zi văd la televizor câte un titlu de-ăsta: “Premierul MRU, renegociere”; “Ministrul Transporturilor, vizită la autostradă” etc.
În ultima vreme se simte miros de campanie electorală în aer. Pe mine mă distrează felul în care se bălăcăresc politicienii de pretutindeni. Iată un exemplu de declaraţie făcută de un politician cu state vechi, zilele trecute: “Această alianţă se numeşte, de fapt, Uniunea Şpăgarilor Penali din judeţul Hunedoara. Mai mult de jumătate din adunătura care s-a reunit sub această siglă sunt şpăgari şi penali. Pentru cine doreşte avem fapte şi nume concrete”. Ăştia sunt oamenii pe care noi îi votăm, cărora le dăm pe mână bugete, iar ei fac ceea ce ştiu mai bine – se înjură, se ceartă, fac circ şi, din patru în patru ani, ne dau şi câte-o pâine. Electorală şi aia. Vai de noi!
Iulian Stroia a scris, în Servus Hunedoara, despre o piesă de teatru coregrafic jucată de elevi de liceu. Nu ştiu ce i-a şoptit omuleţul de pe umărul stâng domnului Stroia, dar văd că el a înţeles că trebuie să pună o cratimă între “teatru” şi “coregrafic”. Ori a greşit omuleţul, ori Iulian Stroia, cert e că cineva a greşit. Scuzaţi cacofonia.
În Mesagerul Hunedorean, Cristina Ghenea a scris un reportaj despre “tânărul pianist”. Iată care este titlul articolului: “Povestea lui Cosmin Mihalache, tânărul pianist, care dovedeşte că şi hunedorenii au talent”. Înţeleg că de când a participat la emisiunea “Românii au talent”, băiatul a devenit cunoscut drept “tânărul pianist”, dar oricât de adevărată ar fi această afirmaţie, titlul Cristinei Ghenea tot este greşit. Corect ar fi fost fie “Povestea lui Cosmin Mihalache, «tânărul pianist», care dovedeşte că şi hunedorenii au talent”, fie “Povestea lui Cosmin Mihalache, tânarul pianist care dovedeşte că şi hunedorenii au talent”.
Că tot vorbeam despre titlurile “triste” din presă, iată încă unul de la CityNews: “Fost poliţist din Constaţa şi-a înjunghiat mama”. Oare autorului ştirii îi cădea o unghie dacă mai punea şi articolul nehotărât “un” la începutul titlului? Îi cădea o lentilă de la ochelari sau i se rupea tastatura dacă recitea titlul înainte de a-l publica? Nu de alta, dar ar fi observat că a scris “Constaţa” în loc de “Constanţa” şi “Un fost poliţist din Constanţa şi-a înjunghiat mama” ar fi fost un titlu corect. Total neinteresant pentru hunedoreni, dar măcar ar fi fost scris corect. Iarăşi cer prea multe!
Pe lângă că-s foarte neglijenţi, ziariştii noştri mai sunt şi comozi de nu se poate. Iată cum arată un titlu de articol semnat “C.F.”, de la CityNews: “Sibiu:Incendiu devastator la o casa şi un service”. Atât de lene i-a fost autorului, că nici spaţiu n-a mai pus după cele două puncte! Nici cu diacriticele nu s-a prea omorât (o casa, o casă, tot aia!) şi nici ce fel de service a fost devastat de incendiu nu a aflăm din titlu.
Tot la “ştiri scrise de leneşi” intră şi următoarea informaţie găsită pe site-ul CityNews: “Vointa a pierdut cu 3-0 la Galaţi”. Păi ori e Voinţa care a pierdut la Galaţi, ori Vointa care a pierdut la Galati. Diacriticele astea nu-s opţionale, dar dacă optezi pentru nefolosirea lor, ţine-te de hotărârea pe care ai luat-o!
“Preşedintele şi contabila unei asociaţii de crescători de animale de Cîmpeni, judeţul Aba, sunt cercetaţi în stare de arest preventiv pentru înşelăciune, fals şi uz de fals”. Cum or fi “animalele de Cîmpeni”? Dar crescătorii de animale de Cîmpeni? I.S. de la CityNews ştie, dar nu vrea să ne spună.
Redacţia cotidianului Ziarul Hunedoreanului are, văd, o retrospectivă a săptămânii, cu scurte comentarii despre evenimentele importante din fiecare zi, de luni până vineri. Nefiind semnat, presupun că articolul este scris de mai mulţi redactori cu opinii asemănătoare sau de unul singur, cu foarte puţin curaj. Sau poate că a fost, pur şi simplu, decizia unui şef ca “Redacţia” să semneze această rubrică. Irelevant. Numai că miercuri, autorul “s-a scăpat” şi a scris: “Mă întreb unde mai sunt dascălii de odinioară”. Cine se întreabă, redactorul sau redacţia? Staţi, că mai am o bucată de text tot de la ziua de miercuri: “Există acum proiecte pentru orice. Unul dintre ele, monitorizează «delicvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor»”. Virgulă între subiect şi predicat, “delicvenţa” în loc de “delincvenţa”… cin’ să fie, cin’ să fie?!
Monalise Hihn publică, în Ziarul Hunedoreanului, o “analiză” cu titlul “ANALIZĂ. Mircea Ioan Moloţ, de la matematică la CJ”. Problema e că nu văd niciunde în articol menţionat faptul că Moloţ a fost – sau încă mai este – profesor de matematică. Doar în titlu. Apăi ce analiză-i asta, dacă încă din titlu îmi promiţi o informaţie pe care nu mi-o dai? Bine, e posibil ca informaţia să fi apărut în prima parte a articolului (în şapou, adică), dar cum site-ul Ziarului Hunedoreanului e “varză a la Cluj”, aşa cum ştim deja, şapourile nu se afişează pe paginile cu articolele complete. C-aşa-i în tenis!
De la Iulian Stroia, via Servus Hunedoara avem un titlu neterminat: “Admiterea în facultăţi doar pe bază de examen”. Ca să fie corect, acesta trebuia fie să conţină o virgulă: “Admiterea în facultăţi, doar pe bază de examen” (deşi ar fi fost cam evaziv), fie să aibă, naibii, un predicat: “Admiterea în facultăţi se va face doar pe bază de examen”. Atâta-s de zgârciţi cu vorbele ziariştii ăştia, de zici că-i taxează cineva dacă pun titluri prea lungi!
Dacă tot ne prezintă ştiri din Maramureş, Sibiu, Cluj şi Alba de parcă ar fi ale noastre, Carmen Cosman, de la CityNews, ne-a transformat întreg judeţul într-un oraş mai mare. Astfel, titlul unei ştiri este “DIN ORAS – Se îngroaşă numărul şomerilor” (schimbat între timp, probabil şi-au dat seama că avem mai multe oraşe aici, în sătucul ăsta de judeţ), iar textul începe aşa: “Numărul şomerilor din judeţul Hunedoara va creşte în perioada următoare, în condiţiile în care sunt anunţate noi disponibilizăti de personal. Cinci firme din judeţ au notificat deja AJOFM cu privire la concedierile pe care el vor face”. “Disponibilizări”, nu “disponibilizăti”; “pe care le vor face”, nu “pe care el vor face”. Şi fără titlul “Din oraş” (pardon, “din oras”), tot am găsit două greşeli fără să caut prea mult. Şi, revenind la titlu, în general, spunem că se îngroaşă rândurile şomerilor, numărul creşte. Dacă ţineţi neapărat să spuneţi că numărul “se îngroaşă”, eu voi înţelege că rămâne acelaşi, dar va fi scris cu bold, adică aşa: numărul.
Aş vrea să pun un pariu cu cei de la Servus Hunedoara: eu zic că articolul cu titlul “Pădure devastată de flăcări în Masivul Şureanu!”, deşi nu este semnat, a fost scris de către Ramona Ştefan. Nicăieri pe site nu am găsit vreun nume de redactor, nu am mai văzut un exemplar tipărit al cotidianului Servus Hunedoara de mai bine de trei săptămâni, dar ştiu că un titlu care conţine cuvântul “devastată” şi se termină cu semnul exclamării nu poate fi decât al Ramonei Ştefan. Doar ea, după atâţia şi atâţia ani de presă, se mai poate entuziasma atunci când scrie astfel de informaţii. Păduri incendiate, crime, jafuri, accidente, bătăi, le-a văzut pe toate, dar încă mai simte nevoia să pună semnul exclamării în titlu. Drăguţ.
Să corectaţi bine!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.