Jurnal de pescar: Tehnică la crap pe timp de primăvară

Articolul a fost vizualizat de 9,142 ori

Dacă tot ne-am scăpat de friguroasa iarnă, iar acum primăvara ne amăgeşte când cu zile frumoase şi însorite, când cu zile mohorâte şi reci, vă propun o scurtă incursiune în pescuitul tehnic al crapului cu boiliesuri adecvate acestui anotimp. Prepararea boiliesurilor home-made a devenit o practică uzuală printre pescarii amatori de crap, iar hunedorenii nu fac rabat de la acest obicei.

Până şi pescuitul tehnic la crap, pe timp de primăvară, necesită monturi de fineţe şi boiliesuri mici

În urmă cu câteva săptămâni am primit un e-mail de la Seby Ploscariu, secretarul clubului de pescuit la crap C.S Free Carp din Deva, în care îmi descria cu lux de amănunte câteva reţete pre-tabile pentru pescuitul de primăvară. Mă gândeam să-i cer sfatul, pentru că ştiam că este în măsură să-mi ofere informaţii preţioase, el fiind un împătimit al experimentelor şi al combinaţiilor de ingrediente atractive pentru crap şi iată că mi-a ridicat mingea la fileu. Nu lipsesc din materialul ce urmează, detaliile legate de monturi – hotărâtoare în economia unei partide pe timp de primăvară.

Montaje şi monturi

Primăvara devreme când apele sunt încă reci s-au în plin proces lent de încălzire, în abordările unor partide tematice la crap trebuie să ţinem cont de câţiva factori importanţi. „În primul rând trebuie să ne alegem un loc pe baltă, propice pescuitului de primăvară, un loc care să aibă în zonă stuf, cocioace, structuri pe care se pot depune diferite sedimente sau pe care se dezvoltă diferite forme de viaţă ori vegetaţie şi care constituie hrana de zi cu zi a crapului. Trebuie să luăm în considerare ca nivelul apei în zona aleasă să fie relativ mediu spre mic, aşa încât soarele amiezii să o poată încălzi, cunoscând deha faptul că primăvara crapii preferă în perioadele cu soare, să patruleze malurile încălzite” spune Seby. Observaţia este cât se poate de pertinentă, iar după cum ştim, există locuri fierbinţi în funcţie de fiecare anotimp în parte.

Monturile trebuie să aibă cârlige de mărime mică, nr. 6 – 8, iar momeala din nou trebuie să fie mică, respectiv boiliesuri de 8,10,12,14 mm ataşate pe un fir de păr subţire, maleabil, bine reglat faţă de cârlig, totul ataşat unei strune care să îşi facă simţită prezenţa cât mai târziu atunci când crapul dă târcoale în căutarea momelii noastre. În opinia lui Seby, plumbii folosiţi trebuie să fie destul de uşori, plecând de la 40 de grame până la 80 de grame, bine camuflaţi, asemănători pe cât se poate cu culoarea substratului pentru că în această perioadă apa este rece şi limpede iar lumina soarelui nu face altceva decât să scoată în evidenţă monturile necorespunzătoare iar crapul care nu este nici foarte activ devine extrem de suspicios. Acum plumbi camuflaţi se găsesc într-o gamă diversificată în magazinele de specialitate bine aprovizionate, fiind consacrate câteva modele de la firmele celebre – Korda etc. Sunt plumbi care arată ca nişte pietricele sau îmbrăcaţi cu un camuflaj ce imită substratul pietros-nisipos. În fine, pescarii atenţi la astfel de detalii folosesc cu încredere şi acei plumbi ecologici care sunt tot mai căutaţi. Aceştia ar trebui să fie culisanţi sau semiculisanţi, pentru a lăsa timp crapului să plece cu momeala fără să simtă opunere de vreun fel şi totodată să avem bambine foarte uşoare, doar cât să ne folosim de ele ca reper vizual şi fără a fi lestate, punctează Seby.

Tehnici de nădire

Boiliesurile alese pentru pescuitul de primăvară ar trebui să fie în primul rând cât mai solubile, adică să se dizolve rapid în apă. Este important să nădim cât mai silenţios, fie cu băţul cobra (aruncătorul de bile), fie cu săculeţi solubili sau pungi ataşate monturilor, dar o nădire uşoară. După ce am ales locul, am hotărât asupra monturii folosite şi am pregătit mixurile cu care vom nădi, vom arunca câteva bile pe fiecare montură, făcând patul de nadă. Mai avem la îndemână varianta de a renunţa la nădirea din baston în favoarea nădirii doar cu săculeţii solubili ataşaţi monturilor, aceştia putând conţine spărturi de boiliesuri, diferite pelete, seminţe înmuiate sau fierte alături de arome, atractanţi, lichide nutritive etc.

“După fiecare peşte capturat putem să reîmprospătăm locul prin lansarea altor săculeţi solubili sau din baston cu alte câteva boiliesuri solubile. Important este ca nada aruncată în apă să fie puţină, atât cât să dea semnalul că există mâncare în zonă, în schimb când vine crapul pe patul de nadă, cea mai atractivă şi vizibilă trebuie să fie nada ataşată cârligului. Putem asocial nădirea din baston cu ataşarea săculeţilor solubili sau a pastei ataşată pe plumbi doar să nu facem exces din aceasta, pentru că sigur prea multă nadă va sătura repede crapii interesaţi, sau va da de lucru mult acestora până să ajungă la monturile noastre” spune Seby. Pentru vizibilitatea momelilor aş adăuga folosirea monturilor de tip pop-up, îndeosebi pe substratul buruienos, unde acestea nu ar putea avea o vizibilitate adecvată.

Reţete-minune

Gama de boiliesuri pentru pescuitul de primăvară este extrem de variată şi o putem găsi în cele mai multe dintre magazinele de specialitate sau pe Internet. Seby ne sfătuieşte ca în cazul în care suntem începători în pescuitul cu boiliesuri, să nu încercăm să ne facem singuri bilele, ci mai degrabă să apelăm la variantele ready-made disponibile în comerţ. Dacă totuşi vrem să ne preparăm singuri boiliesurile putem apela şi la pachetele Handy Packet, care conţin toate ingredientele atât solide cât şi lichide şi care sunt comercializate la pachete de 1 kg şi până la 25 de kg, alături de instrucţiuni de folosire şi câteva reţete care se pot prepara uşor acasă.

“Ulterior, când fiecare va învăţa făinurile şi ingredientele ce pot fi folosite în formarea unei reţete de boilies, mai ales prin intermediul site-urilor de specialitate, va învăţa lichidele nutritive, proporţiile pentru fiecare, atunci se va merita să încerce”, conchide Seby. Iată şi câteva reţete personale, testate cu succes pe bălţi:

Biscuiti pt. câini (pisaţi fin) …….. 300 gr
Bird Food ……………………………. 200 gr
Făină de Porumb ………………….. 200 gr
Caseină ………………………………. 200 gr
Lapte praf …………………………… 100 gr
Extract de Ficat ……………………. 20 ml
Ulei de ficat de morun …………… 20 ml
Betaine pur ………………………….. 1 gr
Aromă peşte
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor
Pentru bile tari boilesurile se fierb, pentru cele solubile se lasă doar la uscat.

Făină de peşte (albitură) …………………. 250 gr
Bird Food ……………………………….. 200 gr
Lactalbumina …………………………….. 100 gr
Gluten de Grâu …………………………… 100 gr
Faină de Creveţi ………………………….. 1 linguriţă
Sare fină ………………………………… 1 lingură
Ulei de arahide …………………………… 1 lingură
Aromă Spice sau Cuişoare
5 – 7 ouă, în funcţie de mărimea lor (sau în locul ouălor, lapte de porumb ca boilesurile să fie solubile)
Făină de Soia ………………………………… 300 gr
Bird Food ……………………………………. 250 gr
Făină de Grâu ………………………………… 200 gr
Lactalbumina …………………………………. 100 gr
Caseina ……………………………………… 50 gr
Gluten de Grâu ……………………………….. 100 gr
Ulei de arahide ………………………………. 1 lingură
Sweetner
Aromă de fructe sau carne
Colorant (la alegere)
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor (sau în locul ouălor, lapte de porumb ca boilesurile să fie solubile)

Bird Food ………………………………….. 250 gr
Cânepă măcinată fin …………………………. 100 gr
Făină de Grâu ………………………………. 200 gr
Făină de Soia ………………………………. 250 gr
Făină de pelete …………………………….. 200 gr
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor

Tags:

About Bogdan Leu