Oieritul, o lună de profit

Articolul a fost vizualizat de 2,183 ori

Este, ca în fiecare an, momentul de graţie pentru afacerile oierilor. Că “merge treaba” o dovedesc şi postările de oferte de pe Internet, ciobanii şi stăpânii lor înţelegând deja avantajele acestei tehnologii virtuale. Anunţurile sunt dintre cele mai diverse. Şi nu se vând doar oi, în ofertă intrând toate “accesoriile” necesare acestei activităţi. Astfel, unul din anunţuri, spune că: “Vând turmă de oi, miei, câini şi măgar. Urgent!”.

Cine doreşte o astfel de afacere “la cheie” trebuie să pregătească circa 15.000 de euro. Reclama strecurată în anunţuri face însă toţi banii. Un cioban informează potenţialii clienţi că vinde “oi cu miei, tinere şi frumoase”, în timp ce altul este în trend anunţând că vinde ”miei pentru Paşte 2012, crescuţi la ţară natural”. De altfel, acest tip de publicitate în care se precizează că animalele au fost hrănite ecologic domină rubrica de advertorial a ziarelor şi Internetului.

Ciobanul cu pretenţii

Sunt oferite pe NETşi servicii de “ciobănie”. Pe specificul meseriei, ciobanii o spun de la obraz eventualilor angajatori: “Cioban la fătat. Primăvara – vara doar la sterpe (nu mulg). Salariu 1.000 lei iarna. Primăvara – vara 1.000 lei şi 12 oi cu 12 miei scutite. De obicei am făcut caşul pe unde am lucrat la oi. Dacă este nevoie o fac din nou. Cei ce nu ştiu să aprecieze munca unui cioban să nu deranjeze inutil”. Adică, băgaţi de seama, că nu merge aşa cum credeţi voi ! Potrivit estimărilor din piaţă, anul acesta, preţul unui kilogram de carne de miel sacrificat va costa între 20 şi 25 de lei, iar persoanele care vor achiziţiona un astfel de animal viu vor scoate din buzunar între 10 şi 13 lei pentru un kilogram.

About Adrian Sălăgean