Sport: FC Hunedoara, cu gândul la locul întâi

Articolul a fost vizualizat de 747 ori

FC Hunedoara îşi continuă marşul forţat spre locul întâi, cel care asigură accesul în liga secundă a fotbalului autohton. Aşa cum era de anticipat, principala contracandidată a grupării de pe Cerna rămâne actualul lider al seriei, ACS Recaş, distanţa dintre cele două fiind de trei puncte, diferenţa fiind stabilită după prima etapă a returului, când “negru-albaştrii” învingeau în Banat cu 1-0. De atunci, recăşenii nu au mai făcut niciun pas greşit obţinând, la rândul lor, patru victorii consecutive. Celelalte echipe, care la startul părţii secunde a campionatului păreau că vor avea ceva de spus, au început să “clacheze”, şi mă refer aici, în principal, la conjudeţenele Jiul Petroşani şi CFR Simeria. Singurele care ar mai putea emite pretenţii ar fi Bihorul Beiuş şi Şcolar Reşiţa, aflate la şase, respectiv şapte puncte de fotoliul de lider.

FC Hunedoara şi CFR Simeria luptă mâine cu două motivaţii diferite: hunedorenii vor neapărat cele trei puncte, simerienii (în galben) vor să se reabiliteze după ultimul semieşec

După “intermediara” de marţi, când trecuse la scor de “forfait” de Millenium Giarmata, care a făcut pe “Michael Klein” mai mult “circ” ieftin, FC Hunedoara a evoluat pentru a doua oară consecutiv pe propriul gazon, de data aceasta în faţa unui adversar considerat unul mult mai modest decât cel din runda anterioară. Eram curios însă să văd dacă elevii lui Aurel Şunda vor face faţă ritmului de un joc la trei zile. Până la urmă a ieşit bine, dar cu multe “sughiţuri”, semn că problemele încă nu sunt rezolvate, în special în ceea ce priveşte construcţia şi finalizarea. Mai mult, au apărut unele “sincope” şi în defensivă, acolo unde în vreo câteva rânduri portarul Ilie nu s-a înţeles cu fundaşii centrali, lucru care a dus şi la eliminarea goalkeeperului hunedorean în cel de-al doilea mitan.

Puţine realizări

Profesorul Şunda a trimis în teren acelaşi “11” din startul meciului cu Giarmata, lăsându-l pentru a doua oară consecutiv în afara lotului de “18” pe Ionuţ Radu (cu gândul mai puţin la fotbal) şi pe bancă pe alţi doi fotbalişti, Jitaru şi R. Cristian, care nu au dat până acum randamentul scontat, cu toate că ultimul a înscris un gol contra celor din Timiş. S-a mers pe mâna lui Istinie, jucător cu experienţă, care ştie cu mingea, dar nu este un atacant de gura porţii, plus că a fost mult prea izolat, mijlocaşii hunedoreni, în special Dimcea şi Trăşcan, având prea puţine reuşite în plan ofensiv. Poate şi de aceea, prima oportunitate a aparţinut unui fundaş, Bier, care în minutul 6 a preluat pe piept la marginea careului mare şi a trimis din demivoleu, pe centru, fără probleme pentru Mitrea. Arădenii de la Vladimirescu s-au grupat pe două linii în propria jumătate de teren, făcând un presing continuu, lucru care i-a deranjat vizibil pe fotbaliştii gazdă. Pasele nu au avut coerenţă, au fost din nou multe servicii greşite, iar poarta lui Mitrea nu a fost aproape deloc ameninţată. Abia în minutul 17, Todea
şi-a încercat norocul cu o minge de la 32 de metri, dar care a trecut pe lângă. Trei minute mai târziu, Ilie nu se înţelege cu proprii fundaşi centrali şi comite henţ la 20 de metri de propria poartă, fiind sancţionat cu un prim “galben”. Lovitura liberă a fost executată de Georgiu, acelaşi portar reuşind să respingă. A urmat pătrunderea pe dreapta a lui Istinie (min. 25) şi şutul acestuia de la 14 metri, în scurt, scos în corner. Până la finalul primei reprize nu am mai notat nimic interesant, jocul trenând între cele două careuri, cei doi portari “şomând” pur şi simplu. Era clar că Şunda trebuie să abordeze în alt mod partea secundă, cu alţi jucători, în special în compartimentul ofensiv, după ce, în minutul 40, fusese forţat la o primă schimbare, Bier accidentându-se.

Au venit şi golurile

La pauză antrenorul hunedorenilor i-a lăsat la cabine pe Dimcea şi Trăşcan şi i-a trimis în teren pe Jitaru şi R. Cristian, iar acest lucru s-a simţit imediat. A venit minutul 47, când Jitaru a executat perfect o lovitură liberă de la 27 de metri lateral stânga şi, scăpat din marcaj, Robert Cristian a trimis cu capul, de pe picioare, de la marginea careului mic, în plasa porţii. Oaspeţii ies la joc, ia în minutul 51, la o greşeală a lui Cuciula, impetuosul Alin Mihai a trimis de la 14, în lung, Ilie era bătut, dar un apărător a deviat în corner. Peste alte două minute, hunedorenii vor rămâne în inferioritate numerică. Acelaşi Mihai a fost lansat în adâncime, Ilie a ieşit total aiurea la 27 de metri şi l-a faultat pe arădean, văzând al doilea “galben” şi, implicit, “roşu”. Nici nu trecuse măcar o oră de joc şi Aurel Şunda era nevoit să facă ultima schimbare regulamentară, scoţându-l pe Todea pentru a-l trimite între buturi pe Simeni, aflat la primul lui meci oficial sub tricoul hunedorean. Chiar şi cu acest “handicap”, cei care vor înscrie din nou au fost hunedorenii, spre bucuria suporterilor. Simeni a degajat lung, un echipier a deviat cu capul spre Păcurar care, flancat fiind, a pătruns pe dreapta şi, de la 14 metri, l-a “lobat” pe Mitrea ieşit din poartă. Un 2-0 neconvingător, dar asigurător pentru ceea ce a urmat. Hunedorenii au făcut pasul în spate, au ţinut cât au putut de balon în încercarea de a conserva rezultatul de pe tabela de marcaj. Arădenii au mai avut două situaţii bune, prin Rus (min. 82) – drop de la 25 de metri uşor peste transversală şi Petresc (min. 88) – şut de la 27 de metri. De partea cealaltă, Robert Cristian a fost aproape de “dublă” în minutul 85, când a trimis, de la 35 de metri, pe lângă vinclul porţii.
A fost, până la urmă, un succes meritat, chiar dacă jocul, mai ales în prima repriză, a lăsat mult de dorit. Al şaselea meci consecutiv în care Hunedoara nu primeşte gol şi al şaptelea succes consecutiv. Lupta continuă.

Derby al orgoliilor

Mâine la Simeria se aşteaptă un prim “şoc” judeţean. CFR din localitate întâlneşte rivala din Hunedoara, într-un meci cu adevărat important doar pentru oaspeţi, aflaţi în lupta directă pentru promovare cu ACS Recaş. Simerienii, la fel ca în debutul turului, au avut un început de retur neconvingător, reuşind doar o singură victorie (n.r 1-0 la Reşiţa, cu Şcolar), trei rezultate de egalitate şi o înfrângere, ocupând în prezent locul 6, la zece ”lungimi” de prima poziţie. Elevii lui Marius Opric au terminat nedecis ambele partide de pe propriul teren, ambele cu acelaşi scor, 2-2, în confruntările cu Bihorul Beiuş şi FC Timişoara II.

Feroviarii au evoluat etapa trecută la Arad, cu Gloria, şi au terminat la egalitate, 1-1. Gazdele au deschis scorul în minutul 23 prin Eşanu, care nu l-a iertat pe Dragota după o fază începută de Ad. Popa şi continuată de abilul Puie. Oaspeţii nu au cedat şi au restabilit egalitatea în minutul 42. Făgărăşanu a executat o lovitură liberă de pe partea stângă, balonul a depăşit apărarea gazdelor, permiţând-ui lui Găceanu să îşi plaseseze lovitura de cap. Intrat în minutul 67, “veteranul” Daniel Dăscălescu a avut în două rânduri şansa golului, dar a ratat. Tot atât de bine, cei de la Gloria puteau să termine învingători, dacă în minutul 89, Gherghel, care a trecut şi de portarul Dragota, nu “ţintea” transversala. În aşteptarea Hunedoarei, CFR bifează astfel cel de-al patrulea meci fără victorie.

Să remarcăm că la Arad simerienilor le-au lipsit două “piese” importante, Lintaru şi Vişan – uşor accidentaţi, dar care mai mult ca sigur vor juca mâine.
Sub semnul incertitudinii este prezenţa în teren a altui jucător important, Pepenar, care s-a accidentat în minutul 14, la Arad. În cealaltă tabără, cuvântul de ordine este obţinerea celor trei puncte, în aşteptarea paşilor greşiţi ai bănăţenilor. Antrenorul Aurel Şunda se confruntă cu unele probleme de efectiv, portarul Ilie fiind suspendat, iar Bier incert. Rămâne să vedem adevărata faţă a echipei din Simeria, dacă ne luăm după declaraţiile tehnicianului Marius Opric, care, după jocul de la Recaş, pierdut cu 2-1, a declarat :”Veţi vedea cum vom juca cu Hunedoara”.

Acelaşi lucru am fi vrut să-l vedem de la elevii lui şi în ultimele patru apariţii din acest retur. În jocul tur de la Hunedoara, CFR-ul a învins la limită, cu 1-0, gol înscris de ex-hunedoreanul Făgărăşanu, jucător dorit de Şunda în pauza de iarnă. A fost meciul care a dus la demiterea fostului antrenor, Eric Lincar.

FC Hunedoara – Vladimirescu 2003: 2 – 0 (0 – 0)

Au marcat: R. Cristian (min. 47), P. Păcurar (min. 59)
Eliminat: A. Ilie (min. 53 – pentru cumul de cartonaşe galbene).

FC HUNEDOARA: Ilie – Marcu, Bier (min. 40, Cuciula), Muşuroia, Vodiţă – P. Păcurar, Todea (min. 56, Simeni), J. Vajda, Dimcea (min. 46, R. Cristian), Trăşcan (min. 46, Jitaru) – Istinie.
Antrenor: Aurel Şunda.

VLADIMIRESCU 2003: Mitrea – Dobai (min. 59, Negru), Sighete, Tudoroiu, Istin (min. 88, Kocsics) – Leucuţa (min. 76, Rus), Banilievici, Petresc, Georgiu- Iancu (min. 46, Coca), A. Mihai.
Antrenor: Cristian Sculici.

Arbitru: Silviu Gulei (Drobeta Tr. Severin)
Asistenţi: Caius Drulă (Drobeta Tr. Severin) – Andrei Căluşeru (Isaccea).
Stadion: “Michael Klein”.
Spectatori: 500.

About Ion Bădin