De ce nu va dispărea mineritul hunedorean

Articolul a fost vizualizat de 1,603 ori

Poate pentru unii pare un nonsens economic, dar mineritul în Valea Jiului trebuie să continue. Sunt câteva argumente pertinente care susţin această idee. În primul rând, sectorul producţiei de energie din România se bazează în continuare, în proporţie de 40%, pe cărbune, astfel că menţinerea în viaţă a sectorului minier este esenţială.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, circa 6 la sută din energia românească este produsă prin arderea huilei din Valea Jiului. În ce ne priveşte pe noi, este vorba de Termocentralele de la Mintia şi Paroşeni, care au fost proiectate din start să funcţioneze pe huilă. Un al doilea motiv ţine de natura zăcământului. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, zăcământul de huilă din Valea Jiului are neexploată o cantitate sigură de cărbune de peste 3000 de milioane de tone, ceea ce înseamnă o durată de 115 ani până la epuizare.

Mineritul, shimbarea la faţă

Evident că formula economică de exploatare a cărbunelui folosită până acum dispare. Ce vine în loc? Era Complexurilor Energetice. Pentru că situaţia economică a CNH Petroşani nu-i mai permite să se susţină singură, Ministerul Economiei a venit cu ideea unei reforme puternice: contopirea minelor cu termocentralele cărora le livrează cărbunele. Argumentul a fost faptul că puterea financiară a unei companii integrate este mai mare şi astfel se elimină costurile tranzacţiilor dintre furnizorul şi consumatorul de cărbune. Nu se ştie dacă diminuarea acestor costuri va fi suficientă pentru rentabilizarea activităţii.

Cert este că patru mine de huilă (Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni), adică cele viabile din cele şapte care funcţionează în prezent, vor fuziona până la toamnă cu termocentralele Paroşeni şi Mintia Deva şi vor forma Complexul Energetic Hunedoara. Planul Ministerului Economiei include închiderea, până la finele anului 2017, a trei mine neviabile: Uricani, Paroşeni şi Petrila, care au împreună 2.200 de angajaţi. Acestea vor mai primi ajutoare de stat până la închidere, procesul fiind aprobat la începutul acestui an de Comisia Europeană. Noua strategie a mineritului va fi lansată în dezbatere publică în această vară.

Tags:

About Adrian Sălăgean