Cifra săptămânii 3 – 9 noiembrie 2011

Articolul a fost vizualizat de 1,398 ori

200 de lei la hectar

Acesta este cuantumul amenzii pe care Ministerul Agriculturii vrea să le-o aplice persoanelor care deţin pământuri şi nu le lucrează.

Taxa pe pârloagă revine în actualitate după ce Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică ultima formă a actului normativ elaborat pentru a-i pedepsi pe cei care lasă terenul nelucrat. Amenzile pornesc de la 200 lei/ha şi cresc cu fiecare an în care pământul este lăsat în paragină. În prezent, între 10 şi 15 la sută din suprafaţa agricolă a ţării este necultivată, potrivit iniţiatorului Ordonanţei de Urgenţă, care a elaborat acest act normativ pentru a creşte gradul de utilizare a terenurilor arabile şi pentru asigurarea securităţii alimentare. Totuşi, autorităţile au decis să îi ierte pe deţinătorii ale căror terenuri şi-au pierdut capacitatea de producţie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare şi poluare şi pe deţinătorii terenurilor afectate de calamităţi naturale.

Deţinătorii de terenuri care şi-au pierdut capacitatea de muncă, dovedită pe bază de documente medicale, din cauză de bătrâneţe, forţă majoră, sau din alte motive neimputabile deţinătorilor de teren nu vor fi nici ei sancţionaţi.

Tags:

About Adrian Sălăgean