Creştere
Investiţiile străine directe au totalizat, în primele două luni, 253 milioane de euro, în scădere cu 22% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care în februarie fluxul de capital străin atras de România a crescut semnificativ faţă de ianuarie, potrivit Băncii Naţionale. Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani.
Inflaţie
Rata anuală a inflaţiei a fost de 2,4% în martie şi se va reduce, probabil, spre 2,1% în aprilie, înainte de a începe să crească spre 4%, în a doua jumătate a anului, potrivit raportului Economic Overview on Romania, realizat de Raiffeisen Research. Raiffeisen Bank se aşteaptă, pentru sfârşitul acestui an, la o creştere economică de 0,5%, ca producţia industrială să aibă o creştere de 1%, iar cursul mediu să se plaseze la un nivel de 4,24 lei/euro.
Cheltuieli
Românii lasă în luna aprilie în comerţul modern – hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip cash & carry şi cele de tip discount – circa 800 de milioane de euro, cu 25% mai mult decât într-o lună normală, potrivit calculelor ZF pe baza datelor anunţate înainte de Paşte de retaileri. În totalul de 800 mil. euro sunt cuprinse atât achiziţiile de alimente cât şi cele de îmbrăcăminte, electrocasnice şi alte produse non-alimentare.
Producţie industrială
Deşi producţia industrială în Uniunea Europeană a crescut cu 0,2% în luna februarie 2012 comparativ cu luna ianuarie 2012, România a înregistrat o scădere a producţiei industriale, conform datelor Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Malta (minus 4,6%), Suedia (minus 3,6%) şi Irlanda (minus 3,2%). În România, producţia industrială a scăzut cu 1,4% în luna februarie 2012, comparativ cu luna ianuarie 2012.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.