Turismul hunedorean “merge” cu frâna trasă

Articolul a fost vizualizat de 1,597 ori

Deşi are un potenţial turistic de invidiat, judeţul Hunedoara se află aproape de jumătatea clasamentului naţional în ceea ce priveşte media anuală de ocupare a hotelurilor şi pensiunilor. Cauzele pentru care unităţile turistice hunedorene sunt ocupate în proporţie de numai un sfert sunt infrastructura deficitară, abandonarea în paragină a unor puncte de atracţie şi capacitatea redusă de cazare pe care o oferă hotelierii hunedoreni. 

Staţiunile montane hunedorene au încă mult de recuperat în lupta cu celelalte zone de acest fel din ţară

Anul trecut, media ocupării unităţilor de cazare a fost de aproximativ 25 la sută în judeţul Hunedoara, cifră similară cu cea înregistrată în judeţele Sibiu, Satu Mare sau Vaslui. Pe primul loc în top, potrivit datelor oficiale înregistrate de Institutul Naţional de Statistică, nu a fost nici Constanţa, nici Braşov, ci Covasna, cu o rată de ocupare de peste 40 la sută. Turiştii spun că, dacă vii în judeţul Hunedoara, ai nevoie de cel puţin o săptămână pentru a vedea cele mai importante obiective turistice, de la castele şi cetăţi medievale, la băi romane, peşteri şi biserici din piatră şi din lemn, însă infrastructura lasă de dorit.

E cazul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, mulţi turişti renunţând să mai urce până la Sarmizegetusa Regia, din cauza drumului distrus de ploi şi zăpezi. O altă parte a vizitatorilor judeţului se declară miraţi de bogăţia atracţiilor turistice, dar spun că acestea sunt insuficient puse în valoare sau lăsate în ruină. Este cazul furnalului de la Govăjdia sau a capitalei provinciei romane Dacia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care – spun turiştii – ar putea fi refăcută din temelii cu bani europeni, aşa cum s-a întâmplat cu alte situri din ţările de pe continent, devenind una dintre sursele principale de venit pentru haţegani.

Trei pensiuni noi în fiecare an

O altă problemă este reprezentată de capacitatea redusă de cazare pe care o oferă unităţile de turism, în majoritatea lor pensiuni mici şi medii. Ghizii grupurilor mari de turişti sau organizatorii de evenimente spun că au dificultăţi serioase atunci când vine vorba să organizeze un tur al judeţului sau vreo acţiune cu invitaţi din ţară şi de peste hotare. Asta deoarece nu găsesc pensiuni suficient de mari cât să adăpostească toţi invitaţii, fiind nevoiţi să-i împartă în patru sau cinci grupuri mai mici şi să-i cazeze nu doar în pensiuni şi hoteluri diferite, ci chiar în unităţi turistice din diferite localităţi.

Conform şefului Direcţiei de Statistică Hunedoara, Benoni Bădescu, din 2007 şi până în 2010 în judeţul nostru s-au construit 13 pensiuni turistice. În acest moment, în judeţ, funcţionează aproape 50 de pensiuni, aproximativ 20 de vile turistice, 15 hoteluri, dar şi câteva moteluri şi cabane. Gradul de ocupare a scăzut pe timp de criză cu aproximativ şapte procente, de la aproape 32 la sută în 2007, la doar 24 la sută în 2010, tendinţa revenind în creştere uşoară abia anul trecut. Cea mai proastă lună, pentru hotelierii şi proprietarii de pensiuni din judeţ, este întotdeauna luna ianuarie, când rata ocupării scade la o medie de numai 14-15 la sută. Administratorii unităţilor turistice reuşesc să strângă ceva bani albi pentru zile negre doar în lunile iulie, august şi septembrie, când turiştii ocupă aproximativ 30 la sută dintre locurile de cazare disponibile.

După ce, în anii trecuţi, turismul a mers tot mai prost, proprietarii de pensiuni spun că anul acesta, de Paşte, au avut solicitări, ocupând majoritatea locurilor, şi speră ca 2012 să fie ceva mai bun pentru turismul hunedorean.

Tags: ,

About Ada Beraru