Colţul cultural: Blues cu Claudio Noli – Argentina

Articolul a fost vizualizat de 1,512 ori

Un eveniment muzical se pregăteşte la teatrul de Artă din Deva. Claudio Noli din Argentina concertează aici în 30 Aprilie 2012, împreună cu grupul Steel Blues. 

Claudio Noli

Iubitorii de blues au ocazia să se bucure de unul dintre puţinele concerte de blues care au loc pe meleagurile noastre. În ultimii ani au mai cântat în Deva Mike Godoroja, cu al său Blue spirit, şi AG. Weinberger. Mike a abordat un stil mai soft, cu influenţe rock, între producţiile lui existând chiar un proiect cu piese rock din anii ‘70 – ‘80. AG. Weinberger a cântat blues curat, influenţele stilistice al magnificului B.B. King, pe care l-a întâlnit, de altfel, în SUA, fiind prezente atât în tehnica instrumentală, cât şi în partitura vocală. Iată că acum avem ocazia să ascultăm blues cântat de un argentinian cu state vechi în Buenos Aires. Claudio Noli este adeptul blues-ului clasic, din perioada de început.

În Buenos Aires, Claudio Noli cântă cu fratele lui Marcelo, are un studio de înregistrări şi trăieşte ca să cânte blues. De-a lungul vremii am constatat că jazz-ul şi muzica rock sună cel mai bine în limba engleză. Vreau să vă spun că am fost plăcut surprins ascultând înregistrările realizate de Claudio Noli, cu piese blues cântate în spaniolă. Partea instrumentală este realizată după schema clasică, cu trei, patru acorduri, dar cu multă imaginaţie în zona solo-urilor de chitară şi, bineînţeles, secţia ritmică foarte exactă asigurând balansul atât de îndrăgit de public.

La concertul de la Teatrul de Artă din Deva, Claudio Noli cântă împreună cu Steel Blues, un grup de muzicieni care au început în acest fel un nou proiect muzical, Mihaela Boda – vocal, Iulian Maxim – clape, Vasile Stănăsel – chitară, Mircea Goian – chitară bass, Florin Bilei – tobe. Legătura cu Argentina şi Claudio Noli a făcut-o Florin Bilei, care a locuit timp de zece ani în Buenos Aires şi, inoculat cu microbul muzicii, fiind toboşar ce a activat câţiva ani şi în grupul Canon, a intrat la un moment dat în grupul lui Claudio Noli. Şi uite aşa, după mulţi ani, Florin a revenit în Romania, unde şi-a reluat şi activitatea muzicală, stârnind apoi curiozitatea unui argentinian ce, iată, cântă acum pe scena Teatrului de Artă din Deva. Interesantă poveste, inedit proiect.

Programul concertului reprezintă într-un fel gustul artiştilor în materie de blues, pe parcursul concertului putând să sesizaţi două stiluri şi abordări diferite, generate de cei doi solişti, şi aici numesc pe Claudio Noli şi Mihaela Boda. Mihaela are o voce timbrală, puternică, cu o culoare sonoră specifică cântăreţilor negri din S.U.A, de altfel şi piesele pe care a ales să le cânte permiţându-i să demonstreze acest lucru. Aranjamentul muzical este asigurat de muzicieni cunoscuţi în zona jazz-ului autohton, compartimentele specifice blues-ului fiind acoperite cu măiestrie.

Iată titlul pieselor ce vor fi cântate luni, 30 aprilie, de la ora 19,00, pe scena Teatrului de Artă din Deva: Blues local, Crossroads, Rock me Baby, Blues del Sur, Y van tres, En una esquina, No soy un tipo dificil, Balada del fin del mundo, Juntos a la par, Nena, Longchaps boogie, Route 66, Hit the ground running, Mathbox, There,s gotta be change, A quitter never wins, Backe for a taste of you love, Lie to me, Rock em up, Sweet home Chicago. Piese cunoscute şi un gen muzical interesant, mai ales pentru iubitorii de muzică bună, blues-ul fiind derivat din cântecele de muncă şi gospel ale populaţiei afro-americane. Născut la sfârşitul secolului al XIX-lea, a avut o influenţă majoră asupra muzicii de consum, mai întâi în Statele Unite ale Americii şi apoi în restul lumii, întrucât influenţe ale genului au pătruns în muzica de jazz, rhythm and blues, muzica rock, country, pop şi chiar şi în muzica simfonică.

Forma cea mai răspândită e blues-ul de 12 măsuri aranjate într-o formă de tip bar (A-A-B, fiecare secţiune constă din patru măsuri), în metru de patru pătrimi. Acordurile folosite de tiparul cel mai primitiv de blues sunt cele diatonice principale: de tonică, subdominantă şi dominantă pe trepte 1,4,5. Una dintre piesele celebre ce va fi cântată în concertul de luni este Route 66. “Stop chasing shadows, just enjoy the ride!”. Nemuritoare versuri. Vă puteţi imagina America fără Route 66? Ce-ar mai fi cântat Nat King Cole, Rolling Stones sau Depeche Mode? Despre ce ar mai fi scris Steinbeck? Viaţa e un drum, ţineţi minte. Alegeţi cu grijă pe unde vă poartă paşii şi veniţi în 30 aprilie, la ora 19,00, la Teatrul de Artă din Deva.

Tags: ,

About Mircea Goian