Asigurarea pe holdă nu-i interesează pe agricultori

Articolul a fost vizualizat de 1,874 ori

Deşi statul oferă cel puţin 50 la sută din valoarea primei de asigurare, doar opt hunedoreni au depus în această toamnă cereri de rambursare a banilor la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Hunedoara (APIA). În sesiunea de primăvară numărul solicitărilor a fost aproape la fel de mic: 11 cereri de rambursare, în ciuda faptului că atât beneficiarii, cât şi autorităţile susţin că asigurarea culturilor aduce beneficii considerabile.

Chiar dacă ştiu că o banală grindină le poate distruge culturile, agricultorii din judeţ nu sunt interesaţi de asigurarea acestora, cu toate că statul suportă jumătate din valoarea poliţelor

Doar câţiva dintre fermierii hunedoreni s-au grăbit ca, pe ultima sută de metri, să obţină sprijinul statului pentru asigurarea culturilor. Astfel, dacă în urmă cu numai câteva zile la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Hunedoara nu era înregistrată nicio cerere de rambursare a sumelor plătite, cu numai câteva ore înainte de expirarea termenului limită, biroul înregistrase opt solicitări. Reprezentanţii APIA Hunedoara spun că, în sesiunea anterioară de depunere a cererilor, fermierii hunedoreni au înaintat 11 cereri de rambursare a 50 la sută din valoarea primelor de asigurare, reprezentând un total de 14.630 de lei. Potrivit legii, solicitanţii pot depune cererile în două sesiuni: pentru culturile de toamnă, solicitările se depun până în data de 31 mai, iar pentru culturile de primăvară, cererile pot fi depuse la APIA până în data de 31 octombrie.

În ceea ce priveşte primele de asigurare pentru animale, acestea pot fi depuse tot în două tranşe semestriale, având drept termene limită datele de 31 ianuarie, respectiv 31 iulie. Potrivit reprezentanţilor APIA Hunedoara, până acum un singur fermier din judeţ şi-a asigurat animalele pe care le deţine, în sesiunea anterioară de depuneri, iar sumele au fost deja achitate. Specialiştii adaugă că numărul mic de cereri de cofinanţare a poliţelor de asigurare ar fi determinat de mai multe cauze. Fie hunedorenii care deţin mici gospodării de subzistenţă nu au banii necesari pentru plata asigurărilor, fie aceştia cred că sumele care trebuie plătite societăţilor de asigurare sunt foarte mari, sau nu ştiu că statul plăteşte o jumătate din sumele respective.

Despăgubiri de zeci de mii de lei

Fermierii care au beneficiat de ajutorul statului, care a cofinanţat plata asigurărilor, se declară foarte mulţumiţi şi spun că vor continua să îşi asigure recoltele. “Eu mi-am asigurat culturile nu de acum, ci de şase ani. Vă daţi seama că dacă le-am asigurat în primii cinci ani, când statul nu ne oferea niciun fel de ajutor, acum, că avem facilitatea asta, voi continua să le asigur. Cred că fermierii nu încheie asemenea poliţe pentru că nu sunt informaţi şi trăiesc cu impresia că asigurările astea costă mult, deşi – practic – cu un sac de grâu, deci vreo 40 de lei, reuşeşti să asiguri un hectar de cultură. Din punctul meu de vedere merită, pentru că, în caz de calamităţi, nu rămâi cu investiţia făcută şi fără recoltă”, explică Miron Dragotesc, reprezentantul companiei Agromams. Fermierul mai spune că până acum nu numai că a plătit poliţele de asigurare, dar când grindina i-a distrus culturile, a reuşit să recupereze 60.000 de lei de la compania asiguratoare. “Acum, de exemplu, am asigurare pentru 212 hectare de teren, iar prima se ridică la 10.400 de lei, din care statul plăteşte jumătate, adică 5.200 de lei. În cazul în care vremea ne joacă feste ştim că suntem acoperiţi. Toată lumea ar trebui să aibă asigurare”, adaugă agricultorul. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Hunedoara, singura companie asiguratoare pentru care instituţia a făcut deconturile a fost FATA Asigurări.

Chiar dacă ştiu că o banală grindină le poate distruge culturile, agricultorii din judeţ nu sunt interesaţi de asigurarea acestora, cu toate că statul suportă jumătate din valoarea poliţelor

“Mai sunt şi alte societăţi de asigurare – reasigurare, însă s-a întâmplat ca fermierii hunedoreni să lucreze cu această companie”, menţionează Mihaela Popa, consilier în cadrul APIA Hunedoara. Reprezentantul societăţii, inginerul agronom Dragoş Visirin, spune că, deşi numărul fermierilor hunedoreni este mic, totuşi suprafaţa este semnificativă, pentru că interesaţi de aceste asigurări sunt administratorii de ferme mari din judeţ şi nu proprietarii micilor ferme de subzistenţă. Visirin mai spune că cea mai mare sumă pe care compania a plătit-o ca despăgubire a fost 70.000 de lei, bani achitaţi în urma unor căderi de grindină în zona Densuş. În acest an, compania a plătit unui alt asigurat 7.000 de lei pentru o cultură compromisă din cauza îngheţului târziu de primăvară. Potrivit asiguratorului, despăgubirea ajunge la fermierul în cauză în termen de 30 de zile de la data constatării pagubei. “De obicei, ne orientăm spre firmele mari din judeţ, dar avem ca asiguraţi şi întreprinderi individuale şi persoane fizice cu, să zicem, numai trei hectare de cultură. Totuşi, există nişte condiţii care se impun: cultura trebuie să fie răsărită şi să respecte nişte tehnologii. De exemplu, acum avem mari probleme cu fermierii, că e perioada asta de secetă. Ei ne cer să asigurăm culturile de rapiţă, de grâu, însă acestea încă nu au răsărit”, adaugă Visirin.

Cine şi cum primeşte banii

Ajutorul de stat se acordă pentru poliţele încheiate cu societăţile de asigurare – reasigurare, pentru plantaţii de pomi, arbuşti fructiferi, de hamei şi de vii. Potrivit legislaţiei (H.G. nr. 756/2010), ajutorul se acordă sub formă de rambursare a unei cote procentuale din costul primelor de asigurare plătite de către producătorii agricoli. Astfel, statul acoperă 50 la sută din suma totală, plătită pentru poliţele care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile, care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum şi a altor pierderi cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile şi a pierderilor cauzate de boli ale animalelor ori ale plantelor sau de infestări parazitare. “În cazul în care este vorba despre pierderi cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale şi care se manifestă timp de trei ani, succesiv, statul suportă 70 la sută din valoarea poliţei”, precizează Mihaela Popa, consilier APIA.

Beneficiarii ajutorului de stat pot fi întreprinderile mici şi mijlocii, care desfăşoară activitate în domeniul producţiei agricole primare. Cererile se depun însoţite de centralizatoarele poliţelor de asigurare, dovada unui cont activ de trezorerie, declaraţia pe propria răspundere cu privire la încadrarea beneficiarului în categoria microîntreprinderilor sau a întreprinderilor mici sau mijlocii, certificatul de înregistrare, poliţele de asigurare încheiate pentru culturile agricole, documentele de plată a primelor de asigurare, documentul din care să reiasă că obiectul de activitate îl constituie exploatarea terenurilor agricole şi copia cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul respectiv, înregistrată la APIA, din care rezultă structura culturilor agricole. Potrivit companiilor de asigurare, în judeţul Hunedoara cele mai multe poliţe sunt încheiate de administratori de ferme din zonele Haţeg, Simeria, Dobra şi Orăştie.

About Ada Beraru