Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 672 ori

Salarii mărite

Negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes, după două zile de discuţii la BNR, partea română şi delegaţia instituţiei internaţionale stabilind termenii noii scrisori de intenţie la acordul de tip preventiv. FMI şi Comisia Europeană au acceptat creşterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmând să fie operată de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii reţinuţi începând din aceeaşi lună.

Scumpire amânată

Preţul gazelor nu se va majora în acest an, ci din 2013, însă deocamdată nu s-a stabilit un procent în acest sens, a declarat, sâmbătă, ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu, după negocierile avute cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, de la sediul Băncii Naţionale a României.

Salariu

Câştigul salarial mediu net a crescut în luna martie cu 4,8% (71 lei), la 1.543 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în industria tutunului, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rezerva

Şeful statului a declarat că rezerva de 5 miliarde de euro existentă la Ministerul de Finanţe este intangibilă, fiind doar pentru plata la timp a creditelor scadente din 2012, iar mărirea salariilor bugetarilor se poate face prin înţelegerea cu FMI de ridicare a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2%.

Deturnare

Ministrul desemnat al Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că suspectează Ministerul de Finanţe şi ANAF că îndestulează alte fonduri decât cel de sănătate, acuzând şi lipsa de transparenţă în colectarea taxei de viciu.

Ieftinire

Daniel Constantin a primit avizul comisiilor parlamentare reunite pentru portofoliul Agriculturii, ministrul desemnat propunând reducerea costului energiei pentru agricultori cu 10-20% pe hectar şi diminuarea TVA la alimentele de bază.

CAS nu scade

Reducerea contribuţiilor sociale va fi cuprinsă în programul de guvernare viitor, acest lucru fiind imposibil pe bugetul construit de vechiul cabinet, a declarat luni, la audierea din comisiile reunite, ministrul desemnat al Muncii, Mariana Câmpeanu, răspunzând unei întrebări adresate de Ioan Botiş. Întrebată de către fostul ministru al Muncii Ioan Botiş dacă are în vedere reducerea contribuţiilor sociale, Mariana Câmpeanu a răspuns că acest lucru nu este posibil acum, din cauza felului în care a fost construit bugetul.

About Adrian Sălăgean