Sănătate: Prezbiopia şi astigmatismul

Articolul a fost vizualizat de 1,207 ori

PREZBIOPIA

Prezbiopia reprezintă diminuarea puterii de acomodare a ochiului odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la distingerea obiectelor de aproape. Pe măsura apropierii de vârsta medie, cristalinul (lentila ochiului) se subţiază şi îşi pierde din elasticitate. Acomodarea vizuală reprezintă capacitatea cristalinului de a-şi modifica convexitatea şi grosimea pentru a permite focalizarea obiectelor aflate la diferite distanţe. Pierderea acestei proprietăţi duce la diminuarea vederii, deoarece obiectele nu mai sunt focalizate bine. Aceste probleme încep să fie remarcate în jurul vârstei de 45 de ani, când pentru a citi dintr-o carte sau dintr-un ziar, acestea trebuie îndepărtate de ochi pentru a vedea mai bine.

Imaginile sunt focalizate în spatele retinei, în loc să fie focalizate pe retină, aceasta determinând o vedere neclară. Pentru îmbunătăţirea vederii se măreşte distanţa dintre obiect şi ochi şi astfel proiecţia va avea loc la nivelul retinei.

Cauze

Prezbiopia este un proces normal în cadrul îmbătrânirii. Odată cu înaintarea în vârstă cristalinul se subţiază şi îşi pierde din elasticitate iar muşchii ce susţin cristalinul sunt şi ei uşor afectaţi. Aceste două schimbări scad capacitatea de acomodare în special pentru vederea la apropiere. Insă aceste modificări apar gradat, deşi poate părea că această diminuarea a acomodării survine brusc.

Simptome

Principalul simptom al prezbiopiei este vederea neclară în special în distingerea obiectelor apropiate. Aceasta se înrăutaţeşte la lumina slabă sau pe un fond de oboseală. Prezbiopia poate de asemenea să producă cefalee (dureri de cap) sau astenopie (oboseala ochilor).

Tratament

În mod normal, prezbiopia poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact. Dacă persoana afectată de prezbiopie nu a avut nevoie de ochelari sau lentile de contact până atunci, i se va corecta vederea prin prescrierea unor ochelari pentru vederea de aproape. Dacă prezbiopia se suprapune la o persoană care deja foloseşte ochelari pentru apropiere, distanţă sau astigmatism este nevoie de o nouă reţetă. Se recomandă folosirea unor lentile bifocale în care partea superioară a lentilei este pentru vederea la distanţă şi partea inferioară pentru vederea de aproape.

ASTIGMATISMUL

Astigmatismul reprezintă o afecţiune oftalmologică destul de frecvent întâlnită, în special în rândul copiilor. Se poate corecta uşor prin lentile de contact, ochelari sau chiar prin intervenţii chirugicale. Astigmatismul apare când corneea prezintă curubri anormale şi are mai degrabă o formă ovoidală decât rotundă. Astigmatismul este o tulburare de refracţie şi este fiziologică.

In ochiul cu astigmatism acest lucru nu se întâmplă – lumina este refractată cu putere diferită într-o zonă faţă de alta, astfel încât ajunge să fie focalizată doar o parte din obiect. Obiectul în ansamblul său va apărea neclar şi inceţoşat. Pacienţii cu astigmatism nu pot percepe detaliile şi uneori chiar şi liniile verticale par distorsionate.

Cauze

Specialiştii nu au descoperit deocamdată cauzele apariţiei astigmatismului şi nici de ce unele persoane dezvoltă această boală în timp ce altele nu.

Simptome

Pacienţii cu astigmatism nediagnosticat şi netratat au adesea:
– Cefalee;
– Oboseală oculară;
– Vedere înceţoşată;
– Acuitate vizuală scăzută în special pentru vederea la distanţă.

Tratament

Astigmatismul poate fi tratat cu ochelari, lentile de contact sau prin intervenţie chirurgicală. Ochelarii sunt cu lentile cilindrice.

Tags: ,

About Dr. Bianca Fărcaş