Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,382 ori

Accent Media ne informează că “un jurnalist candidează la funcţia de primar al Devei”. Jurnalistul este nimeni altul decât fondatorul publicaţiei amintite, Cornel Poenar. Iată un citat din articol: “I-am citit câteva puncte din programul electoral, altminteri extrem de bogat şi interesant, şi am ajuns la concluzia că alegătorul cinstit ar trebui să se gândească de două ori atunci când are în mână ştampila pe care scrie «votat»”. Cine “a citit” şi “a ajuns la concluzia”? Păi, nu ştim, pentru că articolul nu este semnat. 

Dar cineva din redacţia Accent Media, evident, fără nicio legătură cu jurnalistul Cornel Poenar, a citit din pur interes jurnalistic programul electoral al şefului său şi a ajuns la concluzia că merită votat. Citatul de mai sus l-am copiat de pe site-ul Accent Media, pentru că în ediţia tipărită programul electoral nu este “extrem de bogat şi interesant”, ci “extrem de bigot şi interesant”. Tot e bine că nu-i de rău!

Pe site-ul HunedoaraMea.ro, unde scriu Hannelore Acârnulesei, Ovidiu Petrovai şi Mihai Radic, am găsit vineri, 3 mai, următorul titlu de articol: “La mulţi ani, jurnaliştilor liberi! Aniversata zilei de 3 mai Presa Liberă”. Am stat puţin să mă gândesc până să-mi dau seama ce a vrut “poetul” să spună cu titlul ăsta. Ca să fie corect şi lizibil (“citibil”), trebuia scris aşa: “La mulţi ani jurnaliştilor liberi! Aniversata / Sărbătorita zilei de 3 mai: Presa Liberă”.

În acelaşi articol, autorul a scris: “Echipa HunedoaraMea.ro închină un pahar împreună cu toţi colegii din ţară şi din lume care luptă pentru libertatea de exprimare”, moment în care corectorii din întreaga lume au mai murit puţin. Sau “au început să moară”, cum scrie în basmele vechi.

Articolul din HunedoaraMea continuă: “Din anul 2000, în fiecare zi de 3 mai, Centrul pentru Jurnalism Independent, împreună cu FreeEx, Agenţia de Monitorizare a Presei organizează, pentru jurnalişti din întreaga ţară, Ziua Libertăţii Presei”. Presa asta liberă nu găseşte nişte timp liber (sic!) ca să îşi pună la punct gramatica, să afle ce-i cu virgulele etc.?

Din dorinţa de a afla mai multe despre membrii redacţiei HunedoaraMea, am intrat pe pagina “Despre noi”, unde, printre altele, am dat peste următoarea frază: “Nu în ultimul rând, fiţi reporteri HunedoaraMea.ro şi trimite-ţi-ne ştiri”. Bine, dragi colegi de presă liberă, o să fiu de treabă şi într-o bună zi o să “v-ă” trimit eu o carte interesantă, îi zice “Gramatica Limbii Române, manual pentru clasa a V-a”. Poate vă ajută să faceţi ştiri fără virgulă între subiect şi predicat şi fără cratime în plus. Ce ziceţi? Sau “ce zice-ţi”?

La câţiva pixeli distanţă de editorialul în care Hannelore Acârnulesei – Petrovai îi blamează pe colegii din presă aflaţi mereu în căutare de senzaţional pentru că au exploatat moartea unor părinţi, “autorul” HotNews.ro de pe site-ul HunedoaraMea.ro (ştiu că sună “într-un fel”, dar staţi aşa!) scrie: “O pisică a supravieţuit aproape două ore într-o maşină de spălat care funcţiona”. Ăsta-i doar fapt divers, nu căutarea senzaţionalului în locuri dintre cele mai neobişnuite, nu-i aşa?

Revenind la articolul cu titlul “Un ziarist, candidat la funcţia de primar al Devei”, acesta apare, identic, şi în Servus Hunedoara, sub semnătura autorului “admin”. Va să zică, e advertorial, doar că ziariştii ăştia profesionişti au “uitat” să-l marcheze ca atare. Fie-ne campania electorală uşoară!

Spre deosebire de Accent Media, unde programul electoral al ziaristului – candidat este o dată “bigot şi interesant”, apoi “bogat şi interesant”, în Servus Hunedoara, acesta a devenit “bigat şi interesant”. Bugăt să-l fi scris corect!

Ramona Ştefan – sau administratorul site-ului cotidianului Servus Hunedoara – a scris un articol cu titlul “Au furat o maşină demnă de Programul «Rabla»”, după care fie şi-a dat seama că a uitat să treacă şi supratitlul “Asta da lovitură!”, fie s-a gândit că titlul mai lung, varianta a doua, ar fi mai interesant pentru vizitatorii site-ului. Aşa că a publicat din nou articolul, cu titlul schimbat în “Asta da lovitură! Au furat o maşină demnă de Programul «Rabla»”.

“Gavril Bende şi-a depus actele de pretendent”, ne spune Oana Bimbirică, în Servus Hunedoara. Pretendent la ce? Conform Dexonline.ro, PRETENDÉNT, -Ă, pretendenţi, -te, subst. 1. S. m. şi f.: Persoană care tinde, aspiră să ajungă la ceva, care cere, pretinde ceva. 2. S. m. Bărbat care cere sau are intenţia să ceară în căsătorie o femeie. – Din fr. prétendant.
Deci?

“«Candidez cu aceiaşi credinţă şi seriozitate pentru hunedoreni»”, scrie Iulian Stroia în Servus Hunedoara, citându-l pe unul dintre mulţii candidaţi la multele funcţii care urmează să fie ocupate în iunie. Singura problemă este că “aceiaşi” se referă la mai mulţi “ceva”, nu la “una şi aceeaşi” credinţă, “una şi aceeaşi” seriozitate.

“Săraci şi cinstitţi (sic!), cam aşa ar putea fi descrişi miniştrii Cabinetului Ponta care, cel puţin în declaraţiile de avere, sunt plini de datori”, scria Carmen Cosman, pe site-ul Ziarului Hunedoreanului. Cinstiţi sau nu, oamenii nu sunt plini de “datori”, ci plini de datorii. Cu doi “i”, da?

Nici Amarildo Szekely (tot de la Ziarul Hunedoreanului) nu se lasă mai prejos: “DOAR UN MIT. Deva, oraşi bine administrat? Întrebaţi devenii!”. Hai să vedem, domnule Szekely: un oraş, două oraşe, oraşul, oraşele. Niciodată oraşi. Nici măcar atunci când vorbim despre Bucureşti! Bine?

O ştire de interes local pentru noi, hunedorenii, vine de la CityNews: “9 persoane, găsite spânzurate de un pod, în Mexic”.

Acestea fiind spuse, până săptămâna viitoare, să corectaţi (serios, să corectaţi înainte de a da “bun de tipar”) bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'