Mozaic: Ce ar trebui să ştiţi despre acnee

Articolul a fost vizualizat de 2,953 ori

Acneea este o problemă delicată. Cu ea se confruntă în special adolescenţii. Din acest articol veţi afla cum se manifestă, ce trebuie să faceţi pentru prevenirea ei, cum se tratează şi care sunt avantajele unui tratament la salon. 

Acneea - înainte de tratament

Ce este acneea?

Acneea este o boală inflamatorie a foliculului de păr sebaceu. Fiecare folicul conţine un fir de păr mic şi mai multe glande sebacee. În mod normal, sebumul, substanţa uleioasă creată de glandele sebacee, urcă pe firul de păr şi iese la suprafaţa pielii. Rolul său este de a lubrifia şi proteja pielea. În cazul acneii, sebumul este blocat în folicul de către anumite celule care se află la suprafaţă şi o bacterie a pielii se multiplică în interiorul porilor blocaţi inflamând ţesutul înconjurator.

Care sunt tipurile de acnee?

Papula este o leziune uşor ridicată asupra pielii, de maxim 5 mm. Leziunea este o schimbare fizică în ţesutul corpului. Aceasta poate fi internă sau externă şi este cauzată de o boală sau de o lovitură. Pustula este o leziune care conţine un amestec de celule albe, celule moarte şi bacterii. Comedonul este foliculul sebaceu plin cu sebum, celule moarte, fire mici de păr şi bacterii. Macula este o pata roşie temporară. Aceasta rămâne în urma vindecării unei leziuni acneice. Nodul este o lezune în relief şi are formă neregulată. Acesta poate duce la cicatrici. Chistul este o leziune care conţine celule albe, celule moarte şi bacterii. De cele mai multe ori, acesta apare împreună cu nodulii.

Cum se manifestă acneea?

Acneea se manifesta sub formă de roşeaţă şi câteodată este însoţită de puncte albe. Pustulele şi chisturile sunt de obicei roşii şi inflamate, cu prezenţă de puroi.

Cum se poate preveni?

Acneea se poate preveni prin menţinerea curată a feţei, hidratare, aplicarea unor produse specifice antiacneice, evitarea încărcării cu machiaj a tenului, evitarea atingerii feţei cu mâna şi a expunerii prelungite la soare, adoptarea unei diete riguroase, o viaţă cât mai activă.

Cum se poate trata?

Acneea se poate trata doar de către specialist şi se face în mai multe etape:

  • Pregătirea psihologică a pacientului.
  • Identificarea tipului de acnee
  • Se fac probe de laborator pentru a stabili dacă există stafilococ sau streptococ.
  • Se stabileşte schema de tratament specifică tipului de acnee.

Acneea - după tratament

Începerea efectivă a tratamentului:

Se recomandă unele produse de bază pentru întreţinerea tenului. Aceste produse se folosesc între şedinţele de tratament. Se recomandă o dietă adecvată.

Cât durează un tratament? Care este frecvenţa şedinţelor de tratament?

Tratamentul durează şase săptămâni. Se face câte o şedinţă pe săptămână. După terminarea tratamentului pacientul trebuie să se prezinte la un control periodic, cel puţin o dată pe lună.

La ce riscuri se expun persoanele care urmează un astfel de tratament?

Tratamentul antiacneic nu expune pacientul la niciun risc.

Care sunt avantajele unui astfel de tratament?

Aplicarea unui tratament stabilit în funcţie de nevoile individuale ale pacientului este mult mai eficientă decât aplicarea unui tratament comun. Schema de tratament este noninvazivă, folosindu-se acizi din fructe, acizi lactici, acizi azelaici, acid salicilic, vitamina C, acid hialuhonic, fitohormoni şi retinol chiral. Aceasta are rezultate rapide şi de durată. Nu este necesară folosirea unor aparate cosmetice speciale şi este uşor de aplicat şi acasă.

Articol realizat cu sprijinul Salonului Princess din Hunedoara, telefon: 0729-456.444, e-mail: cursuricoafor70@yahoo.com.

Tags: ,

About Redacţia REPLICA